Vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät, 3 op - SKOS2015
Opintopistemäärä
3 op
Vastuuhenkilö
Sanna Häkkinen
Opintojakson kieli
Suomi
Tulevat toteutukset
Ei tulevia toteutuksia. Katso ajoitussuunnitelmasta seuraavan alkavan toteutuksen ajoitus.
Osaamistavoitteet
Opintojakso antaa perusvalmiudet ymmärtää puhevammaisten ja neuropsykiatrisia (nepsy) vaikeuksia omaavien henkilöiden vuorovaikutukseen liittyviä erityistarpeita sekä vuorovaikutusvälineitä heidän kanssa kommunikointiin.
Opintojakson suoritettuasi osaat siis tunnistaa puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Tiedät puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaat soveltaa niiden sisältöjä asiakkaiden toimintakyvyn kuvaamiseen kommunikoinnin näkökulmasta.
Käytyäsi opintojakson tiedät yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja olet kokeillut niitä myös käytännössä. Osaamisesi vaihtoehtoisten kommunikointimenetelmien käyttäjänä kasvaa tai monipuolistuu ja sinulla on konkreettisia keinoja käydä dialogia puhevammaisten tai neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien asiakkaiden kanssa. Tiedät myös millaisia palveluja ja apuvälineitä puhevammaisille henkilöille on tarjolla sekä osaat ohjata asiakasta niiden hakemisessa.
Lisäksi perehdyt digitaalisten palvelujen saavutettavuuteen puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden näkökulmasta.
Onko vaihtoehtoisten kommunikointimenetelmien osaaminen juuri Sinun valttisi työelämässä?
Sisältö
Opintojakson sisältöinä ovat puhevammaisen ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavan henkilön yksilölliset tuen tarpeet ja kommunikoinnin kuntoutuksen perusteet sekä aiheeseen liittyvät teorianäkökulmat ja käsitteet.
Vaihtoehtoisista kommunikointimenetelmistä opintojaksolla tarkastellaan ele- ja esinekommunikaatiota, kuva- ja symbolikommunikaatiota, piirroskommunikaatiota ja selkokieltä. Lisäksi perehdytään sosiaalisten tarinoiden ja sarjakuvitetun keskustelun periaatteisiin sekä strukturoituun pedaogiikkaan toiminnanohjauksen tukemisessa.
Opintojakson aikana tutustutaan myös puhevammaisille henkilöille tarjolla oleviin palveluihin sekä neuropsykiatriseen valmennukseen vuorovaikutuksen näkökulmasta.
Digitaalisten palvelujen saavutettavuutta tarkastellaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta kautta.
Toteutustavat (sisältää ahotin)
Opintojakso toteutetaan verkko-opetuksena.
Opiskelija voi hakea hyväksilukua joko aiempien opintojen tai työelämässä hankitun osaamisen perusteella opinto-oppaassa kuvattujen hyväksilukemisen käytänteiden kautta.
Lisäksi opiskelija voi ehdottaa opintojakson suorittamista opinnollistamisen kautta, jolloin opiskelijan työtehtäviin tulee kuulua puhevammaisten henkilöiden kanssa toimimista.
Lisätietoja opiskelijalle
Opintojaksolle osallistuminen edellyttää että sinulla on käytettävissä sujuva internet-yhteys sekä mikrofoni- ja videokuvayhteys verkko-opetukseen osallistumista varten.
Edeltävä osaaminen
-
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2
Vättävä 1
Opintojakson jälkeen opiskelija tietää puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen näkökulmasta. Hän tietää puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja tunnistaa niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että asiakkaiden toimintakyvyn kuvauksessa.
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa nimetä yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja niiden hyödyllisyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää opintojakson harjoituksia asiakkaan näkökulman ymmärtämisen sekä puhevammaisten asiakkaiden ohjauksen lähtökohtana. Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää kuntoutuksen ohjaajan roolin puhevammaisten asiakkaiden palveluohjauksessa ja apuvälineiden hankintaprosessissa.
Opiskelija osaa kertoa miten Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta liittyy opintojakson sisältöihin.
Tyydyttävä 2
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa nimetä puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen näkökulmasta. Hän tietää puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että asiakkaiden toimintakyvyn kuvaamisessa.
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja niiden hyödyllisyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa liittää opintojakson harjoitusten sisällöt asiakkaan näkökulman ymmärtämiseen sekä puhevammaisten asiakkaiden ohjaukseen. Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää kuntoutuksen ohjaajan roolin puhevammaisten asiakkaiden palveluohjauksessa ja apuvälineiden hankintaprosessissa.
Opiskelija osaa kertoa miten Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta liittyy opintojakson sisältöihin.
Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4
Hyvä 3
Opintojakson jälkeen opiskelija tunnistaa puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että asiakkaiden toimintakyvyn kuvaamisessa.
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja niiden hyödyllisyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää opintojakson harjoituksia asiakkaan näkökulman ymmärtämisen sekä puhevammaisten asiakkaiden ohjauksen lähtökohtana. Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää kuntoutuksen ohjaajan roolin puhevammaisten asiakkaiden palveluohjauksessa ja apuvälineiden hankintaprosessissa sekä osaa kertoa asiakkaalle hakemisessa.
Opiskelija osaa jäsentää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta sisältöjä ja kuvailla niitä esimerkinomaisesti.
Kiitettävä 4
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa ja jäsentää puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että asiakkaiden toimintakyvyn kuvaamisessa.
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja arvioida niiden soveltuvuutta asiakaslähtöisesti. Opiskelija osaa pohtia eri kommuntikointimenetelmien hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää opintojakson harjoituksia asiakkaan näkökulman ymmärtämisen sekä puhevammaisten asiakkaiden ohjauksen lähtökohtana. Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää kuntoutuksen ohjaajan roolin puhevammaisten asiakkaiden palveluohjauksessa ja apuvälineiden hankintaprosessissa sekä osaa kertoa asiakkaalle hakemisessa.
Opiskelija osaa jäsentää Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta sisältöjä ja kuvailla niitä esimerkinomaisesti. Lisäksi opiskelija osaa verrata verkkopalvelujen ominaisuuksia direktiivin sisältöihin.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa tunnistaa, jäsentää ja analysoida puhevammaisten ja neuropsykiatrisia vaikeuksia omaavien henkilöiden kommunikoinnin erityispiirteitä sekä tuen tarpeita arjessa toimimisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän tietää puheen ja kielen kehitykseen sekä kommunikoinnin häiriöihin liittyviä teoreettisia näkökulmia sekä käsitteitä ja osaa käyttää niitä monipuolisesti sekä ammatillisessa vuorovaikutuksessa että asiakkaiden toimintakyvyn kuvaamisessa.
Opintojakson jälkeen opiskelija osaa kuvata havainnollisesti ja jäsentyneesti yleisimpiä vaihtoehtoisia kommunikointimenetelmiä ja arvioida niiden soveltuvuutta asiakaslähtöisesti. Opiskelija osaa vertailla eri kommuntikointimenetelmien hyödyllisyyttä ja käytettävyyttä asiakkaan tuen tarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa hyödyntää opintojakson harjoituksia asiakkaan näkökulman ymmärtämisen sekä puhevammaisten asiakkaiden ohjauksen lähtökohtana. Opintojakson jälkeen opiskelija tunnistaa kuntoutuksen ohjaajan roolin puhevammaisten asiakkaiden palveluohjauksessa ja apuvälineiden hankintaprosessissa sekä osaa ohjata asiakasta niiden hakemisessa.
Opiskelija osaa jäsentää ja analysoida Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta sisältöjä ja kuvailla niitä esimerkinomaisesti. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa niitä arvioidessaan erilaisia verkkosivustoja.