Opinnäytetyön suunnittelu, ylempi AMK, 7 op - YZ00BL94
Opintopistemäärä
7 op
Vastuuhenkilö
Sirpa Tuomi, Hyvinvointi
Riikka Ahlgren, Liiketoiminta
Pasi Lehtola, Teknologia
Tarja Ahopelto, Kielikeskus
Teemu Makkonen, Kirjasto
Leena Liimatainen
Opintojakson kieli
Suomi Englanti
Tulevat toteutukset
Ei tulevia toteutuksia. Katso ajoitussuunnitelmasta seuraavan alkavan toteutuksen ajoitus.
Osaamistavoitteet
Opinnäytetyön suunnittelu -opintojaksosta ei ole toteutuksia eikä sille siis ilmoittauduta. Aloita opinnäytetyö tekemällä aihe-ehdotus Wihissä.
Opintojakson tarkoitus
Laadit ylempään ammattikorkeakoulututkintoon sisältyvään opinnäytetyöhön toteuttamiskelpoisen tutkimuksellisen kehittämistyön, projektityön tai tutkimuksen suunnitelman, jossa osoitat osaamistasi toimia työelämän kehittäjänä vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä yhteistyössä työelämän kanssa.
Opintojakson osaamiset:
Eettinen osaaminen
Oppiminen ja tiedonhallintaosaaminen
Yrittäjyys-, innovaatio- ja työyhteisöosaaminen
Osaamistavoitteet:
Osaat perustella ja suunnitella tutkimuksellisen kehittämistyön, projektin tai tutkimuksen yhteistyössä työelämän kanssa. Toteutat tutkimus- ja muuhun näyttöön perustuvan tiedon systemaattista ja lähdekriittistä tiedonhankintaa kansallisista ja kansainvälisistä tietokannoista. Kirjoitat tutkimus- ja muuhun näyttöön perustuvaan tietoon pohjautuvan tietoperustan suunnitelmaasi. Osaat valita tutkimukselliseen kehittämistyöhösi, projektityöhösi tai tutkimukseesi soveltuvat aineistonhankinta- ja analyysimenetelmät sekä laatia aineistonhallintasuunnitelman. Toimit vastuullisesti hyvän tieteellisen käytännön ja eettisten periaatteiden mukaisesti opinnäytetyön suunnitteluvaiheessa.
Sisältö
YAMK opinnäytetyön prosessi ja käytännöt JAMKssa
Vastuullinen YAMK opinnäytetyö: Hyvä tieteellinen käytäntö ja tutkimuksellisen kehittämistyön, projektityön tai tutkimuksen eettiset kysymykset
Sopimus- ja lupakäytännöt
YAMK opinnäytetyön projektointi ja aikataulutus
Suunnitteluvaiheen pienryhmä- ja yksilöohjauksiin osallistuminen
Suunnitelman kirjoittaminen ja esittäminen
- Aiheen valinnan perustelut yleisellä tasolla, taustat ja tarpeellisuus (Johdanto, vastaa kysymykseen miksi?)
- Ongelman rajaus, tavoitteet ja kehittämistehtävät tai tutkimuskysymykset (vastaa kysymykseen mitä?)
- Lähdekriittinen ja systemaattinen tiedonhaku alan tietokannoista; kirjaston tiedonhankinnan ohjaus (Tietoperusta, vastaa kysymykseen mitä tiedetään?)
- Tutkimuksellisen kehittämistyön, projektin tai tutkimuksen kohde, kehittämis-/tutkimusote, aineistonkeruu- ja analyysimenetelmät (vastaa kysymyksiin, miten ja missä?)
- Avoin tiede ja tutkimus - DMT Tuuli-työkalu ja aineistonhallintasuunnitelma YAMK opinnäytetyössä
- Tutkimuksellisen kehittämistyön, projektityön tai tutkimuksen eettisten kysymysten tarkastelu (Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa TENK.fi)
- Kehittämistyön, projektin tai tutkimuksen luotettavuus (ks. määrällisen tutkimuksen luotettavuuden arviointi, laadullisen tutkimuksen luotettavuuden tarkastelu, tutkimuksellisen kehittämistyön luotettavuuden tarkastelu), projektityön riskien arviointi ja ennakointi
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2
Opinnäytetyön arviointikriteeri tasoilla välttävä 1 ja tyydyttävä 2 kuvataan opinnäytetyön arviointikriteerit lomakkeella.
.
Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4
Opinnäytetyön arviointikriteeri tasoilla hyvä 3 ja kiitettävä 4 kuvataan opinnäytetyön arviointikriteerit lomakkeella.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opinnäytetyön arviointikriteeri välttävä erinomainen 5 kuvataan opinnäytetyön arviointikriteerit lomakkeella.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opinnäytetyön suunnitteluvaiheen hyväksymismerkintä kirjautuu, kun opinnäytetyön pääohjaaja on hyväksynyt opinnäytetyön suunnitelman ja sen liitteet sekä teoriaosan kirjoittaminen on aloitettu (1/3 teoriasta kirjoitettu). Wihissä mukana olevien kohdalla ensimmäinen hyväksytty suoritus kirjautuu, kun projektisuunnitelma ja aikataulu sekä opinnäytetyö 1/3 vaihe on hyväksytty. Hyväksytty merkintä vaihtuu opinnäytetyön arviointikriteereiden mukaiseksi arvosanaksi, kun opinnäytetyö hyväksytty ja arvosana annettu opinnäytetyöryhmässä.