Siirry suoraan sisältöön

Sähkövoimatekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TERP0190-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.01.2021 - 10.01.2021

Ajoitus

01.01.2021 - 16.05.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

15 - 30

Koulutus

  • Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)

Opettaja

  • Ari Latvala
  • Vesa Hytönen

Vastuuopettaja

Vesa Hytönen

Ryhmät

  • TSA20KM
    Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
  • TER19SM
    Energia- ja ympäristötekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa kytkettyjen kolmivaihepiirien peruslaskennan ja tuntee hyvin tehon eri käsitteet.
Hän hallitsee tavallisimpien sähkökoneiden perusrakenteet, toimintaperiaatteet ja käyttökohteet. Hänellä on perustiedot säädettyjen vaihtosähkökäyttöjen rakenteesta, toiminnasta ja ohjauksesta. Hän osaa mitoittaa erilaisia moottorikäyttöjä tavanomaisissa sovelluksissa.

Sisältö

Kytketyt kolmivaihejärjestelmät ja kolmivaihetehot. Sähkövoimajärjestelmän toimintaperiaate, rakenne ja peruskomponentit. Tavallisimpien sähkökoneiden rakenne ja toiminta. Säädettyjen sähkökäyttöjen rakenne ja toiminta. Sähkökäyttöjen valinta-, mitoitus- ja ohjausperiaatteet.
Sähkötekninen dokumentointi.

Opetusmenetelmät

Oppimismenetelmänä käytetään ongelmaperustaista oppimista. Konkreettisesti oppiminen tapahtuu itsenäisesti suoritettavien ja palautettavien oppimistehtävien kautta. Oppimistehtävien suorittamista ohjataan video-ohjeistuksilla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti (kevät 2021)
Uusintatentti 1 (kevät 2021)
Uusintatentti 2 (syksy 2021)

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 135 h oppimistyötä.

Lisätietoja opiskelijoille

Itsearvioinnit tehdään pääosin oppimistehtävien avulla. Arviointipäätös pohjautuu tentissä osoitettuun osaamiseen.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä (1): Opiskelija tuntee sähkövoimatekniikan perusasiat. Hän tunnistaa perusterminologian ja komponentit. Hän pystyy ratkaisemaan yksinkertaisia sähköteknisiä mitoitus- ja laskentatehtävä. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä mittauksia sähkötyöturvallisuuden huomioiden.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tuntee sähkövoimatekniikan perusasiat. Hän tuntee perusterminologian ja komponentit.Hän pystyy laskea sähköteknisiä mitoitus- ja laskentatehtävä. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä mittauksia sähkötyöturvallisuuden huomioiden.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3): Opiskelija osaa sähkövoimajärjestemän perusasiat. Hän ymmärtää, kuinka teoria kytkeytyy käytäntöön. Hän soveltaa osaamistaan mm. erilaisiin mitoitus- ja laskentatehtäviin. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä mittauksia sähkötyöturvallisuuden huomioiden.

Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee sähkövoimajärjestelmän perusasiat. Hän ymmärtää, kuinka teoria kytkeytyy käytäntöön. Hän pystyy itsenäisesti soveltamaan osaamistaan mm. erilaisiin mitoitus- ja laskentatehtäviin.Hän osaa suorittaa sähköteknisiä mittauksia sähkötyöturvallisuuden huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee sähkövoimajärjestelmän perusasiat erinomaisesti. Hän hahmoittaa kokonaisuuksia ja ymmärtää, kuinka teoria kytkeytyy käytäntöön. Hän pystyy itsenäisesti ja luovasti soveltamaan osaamistaan mm. erilaisiin mitoitus- ja laskentatehtäviin. Hän osaa suorittaa sähköteknisiä mittauksia sähkötyöturvallisuuden huomioiden.

Esitietovaatimukset

Sähkötekniikan perusteet