Siirry suoraan sisältöön

Automaatiotekniikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: TKNA0100-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.11.2020 - 30.11.2020

Ajoitus

01.01.2021 - 16.05.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Konetekniikka (AMK)

Opettaja

  • Markku Ström

Vastuuopettaja

Markku Ström

Ryhmät

  • TKN19SB
    Konetekniikka B
  • TKN19SA
    Konetekniikka A

Tavoitteet

Ymmärrät automaation merkityksen teollisuudelle ja tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa. Tunnet ohjaus- ja säätötekniikassa käytettävät toimintaperiaatteet ja osaat toteuttaa yksinkertaisen ohjausjärjestelmän tyypillisiä laitteistorakenteita, liityntä- ja tiedonsiirtoratkaisuja sekä ohjelmointityökaluja käyttäen.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Osaat valita ja käyttää tarkoituksenmukaisia laitteita, työvälineitä ja menetelmiä sekä yhdistää teoriaa ja käytäntöä laitekokonaisuuksien ohjausratkaisujen suhteen.

Sisältö

Kenttälaitteet (sähköiset ja pneumaattiset) Ohjelmoitavat logiikat Valvomot Hajautetut automaatiojärjestelmät PC-pohjaiset järjestelmät Ohjelmointityökalut

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintomoniste (Pdf)
Videoita
Asko K. Kippo, Aimo Tikka: Automaatiotekniikan perusteet

Opetusmenetelmät

-luentoja
-itseopiskelua
-verkko-opintoja
-pienryhmätyöskentelyä
-Laboroja
-harjoitustöitä
-oppmistehtäviä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Mahdollinen tentin ajankohta ja toteutustapa ilmoitetaan opintojakson avausinfossa.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opntojakson erityiskäytänteistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste tarkoittaa laskennallisesti keskimäärin 27 tunnin työtä eli viiden opintopisteen opintojakson kuormitus on noin 135 h. Kuormitus jakautuu eri tavoin opintojakson toteutustavasta riippuen.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoin AMK 5

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt toteuttamaan välttävästi yksinkertaisia laiteohjauksia.
Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Pystyt kuitenkin toteuttamaan tyydyttävästi automaatiopiirien perusohjauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3): Osaat opintojakson keskeiset asiat: - tunnet automaatiotekniikan peruskomponentit ja osaat tehdä perusteltuja valintoja niiden välillä kokonaisvaltaisesti - osaat käyttää ohjelmoitavien logiikoiden ohjelmointiympäristöä siten, että pystyt tekemään toimivan sovelluksen ja lukea ja muokata olemassa olevia laajempiakin ohjelmia - osaat käyttää työkaluja ohjelman seuraamiseen (monitorointiin) ja simulointiin. - tunnet keskeiset ohjelmointikielet (esitystavat) - ymmärrät erilaisia automaatiopiirien kytkentöjä - ymmärrät toimintaperiaatteet niin syvällisesti, että osaat paikantaa toimimattomuuden syyn
Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti erilaisten automaatiopiirien käytännön toteutuksessa. Näkemyksesi järjestelmistä on niin vahvaa, että osataat hahmottaa vaihtoehtoisiakin ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä luovasti järjestelmäkokonaisuuksissa aina kenttälaitetasolle asti. Erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen kesken osaat tehdä kriittistä vertailua.

Esitietovaatimukset

Ei erityistä edeltävää osaamista.