Siirry suoraan sisältöön

Fysiikan laboraatiot (3 op)

Toteutuksen tunnus: TTZM0700-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.08.2021 - 05.09.2021

Ajoitus

30.08.2021 - 17.12.2021

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

34 % Lähiopetus, 66 % Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Lutakon kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 35

Koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)

Opettaja

  • Tuomas Huopana

Ryhmät

  • TTV19SM
    Tieto- ja viestintätekniikka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suorittaa monipuolisesti erilaisten fysikaalisten järjestelmien ominaisuuksien mittauksia ja niiden matemaattista analysointia. Lisäksi opiskelija hallitsee teknisen raportoinnin perusperiaatteet ja on havainnoinut fysiikan ilmiöitä käytännössä. Opiskelija syventää osaamistaan mittausten analysoinnin ja raportoinnin osalta.

EA-KN: Opiskelija saa mittausten ja teknisen raportoinnin perusvalmiudet tekniikan alalle.
EA-IV EUR-ACE Tutkimukset ja selvitykset: Opiskelijat osaavat laboratoriomittausten avulla tehdä tutkimuksia ja selvityksiä mekaniikan ilmiöistä.
YHTOP Oppimisen taidot: Opiskelijat osaavat arvioida kriittisesti saamiaan tuloksia käyttäen tarvittaessa apuna laskimia, taulukoita ja tietotekniikkaa. Opiskelijat osaavat jakaa omaa osaamistaan sekä soveltaa fysiikan ja teknisen raportoinnin osaamistaan muissa opinnoissaan.

Sisältö

Mittausten suorittamisen ja raportoinnin perusteita. Mittauksia värähtelyliikkeestä, mekaanisesta ja sähkömagneettisesta aaltoliikkeestä, ionisoivasta säteilystä, lämpösäteilystä ja sähkömagnetismin perussuureista.

Opintojakso sisältää fysikaalisten järjestelmien tutkimista mittaamalla, tulosten matemaattista analysointia ja teknisen raportoinnin perusteiden oppimista.

Opintojakso voi sisältää tutkinto-ohjelmakohtaisia mittauksia.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan 30.8.2021 - 17.12.2021.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Mittaustuloksista laskettujen virheiden arvioinnissä hyödynnetään kirjaa:

Taylor, J. R. An introduction to error analysis: The study of uncertainties in physical measurements (2nd ed.). ISBN: 978-0935702750.

Kurssilla jaetaan tarkemmin työkohtaiset ohjeet.

Opetusmenetelmät

Ongelmalähtöinen oppiminen toteutetaan fysikaaliseen ilmiöön liittyvien mittaustulosten analysoinnin avulla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Kurssin sisältö pyritään kytkemään työelämässä esiintyviin ongelmiin.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opintojakson erityiskäytänteistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetusta on 9 tuntia ja itsenäistä opiskelua on 72 tuntia.

Sisällön jaksotus

Kurssin alussa käsitellään mittauksen suorittamiseen sekä mittaustulosten laskemiseen ja virhearviointiin liittyvää teoriaa koko opetusryhmän osalta. Teoriaosuuden jälkeen siirrytään suorittamaan mittauksia, minkä pohjalta raportoidaan mittaustulokset.

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointi perustuu yhteen itsenäisesti tehtävään raporttiin (80 % arvosanasta) sekä itsearviointiin (20 %). Kurssin läpäisyyn vaaditaan 50 % kurssin kokonaispistemäärästä sekä hyväksytysti suoritetut mittaukset ja raportti.

Kurssin suorittaminen edellyttää kokeellisen työskentelyn vuoksi kontaktiopetukseen osallistumista. Läsnöoloa edellytetään kahdella kontaktikerralla. Työskentelyryhmät muodostetaan kurssin ensimmäisellä viikolla. Jos opiskelija on estynyt saapumasta kurssin ensimmäiselle kontaktikerralle, tulee kurssin opettajalle ilmoittaa kurssille osallistumisesta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Arvosana määräytyy arvioidun laboratoriotyöskentelyn ja raportin sekä vertaisarvioinnin perusteella seuraavasti:

Välttävä (1): Opiskelija tuntee mittausten ja teknisen raportoinnin perusteita ja on suorittanut vaaditut mittaukset ja raportoinnit.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tuntee mittausten ja teknisen raportoinnin perusteet ja on suorittanut vaaditut mittaukset ja raportoinnit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3): Opiskelija tuntee opintojaksoon kuuluvat mittausten ja teknisen raportoinnin keskeiset osa-alueet. Hän osaa soveltaa oppimaansa yksinkertaisiin perustapauksiin.

Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee opintojaksoon kuuluvat mittausten ja teknisen raportoinnin keskeiset osa-alueet ja osaa soveltaa niitä yleisimmissä tapauksissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee kaikki opintojaksoon kuuluvat mittausten ja teknisen raportoinnin osa-alueet ja on suorittanut vaaditut mittaukset ja raportoinnit erinomaisesti.

Esitietovaatimukset

Opintojaksoilla TTZM0400 Fysiikka 1 ja TTZM0600 Fysiikan perusteet hankittu osaaminen, Mekaniikka ja värähtely- ja aaltofysiikka