Siirry suoraan sisältöön

Työelämän ruotsi (4 op)

Toteutuksen tunnus: ZZPC0320-3133

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.11.2022 - 05.01.2023

Ajoitus

23.01.2023 - 19.05.2023

Opintopistemäärä

4 op

Virtuaaliosuus

4 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

TA94 - Kielikeskus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

12 - 30

Koulutus

  • Musiikkipedagogi (AMK)
  • Logistiikka (AMK)
  • Toimintaterapeutti (AMK)
  • Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (AMK)
  • Palveluliiketoiminta (AMK)
  • Tiimiakatemia (AMK)
  • Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
  • Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
  • Kätilö (AMK)
  • Sosionomi (AMK)
  • Tietojenkäsittely (AMK)
  • Konetekniikka (AMK)
  • Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)
  • Liiketalous (AMK)
  • Sairaanhoitaja (AMK)
  • Maaseutuelinkeinot (AMK)
  • Fysioterapeutti (AMK)

Opettaja

  • Pirjo Hentinen
  • 28.03.2023 16:00 - 17:00, Työelämän ruotsi ZZPC0320-3133
  • 18.04.2023 16:00 - 17:00, Työelämän ruotsi ZZPC0320-3133

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi, pystyt pääosin ymmärrettävästi viestimään ruotsiksi suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa työtehtävissä ja muissa tilanteissa.

Opintojakson suoritettuasi, hallitset itsestäsi ja osaamisestasi kertomisen esimerkiksi työnhakutilanteissa. Osaat toimia ruotsiksi työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa ja keskeisissä oman alasi työtehtävissä, kuten tapaamiset, opastamis- ja neuvomistilanteet, oman alan työsähköpostin kirjoittaminen ja asiakaspalvelutilanteet. Osaat arvioida ruotsin kielen osaamistasi ja olet motivoitunut kehittämään sitä elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti. Otat vastuuta omasta oppimisestasi ja toimit sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

Viestintä ja tiimityö: Osaat toimia tehokkaasti kansallisessa ja kansainvälisessä kontekstissa ja osaat tehdä tehokkaasti yhteistyötä oman alasi asiantuntijoiden ja muiden ammattiryhmien kanssa.

Sisältö

Opintojaksolla opiskelet seuraavia sisältöjä:
- opinnot ja työnhaku
- työelämän suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita, esimerkiksi tapaaminen, jutustelu, asiakaspalvelu, puhelin, sähköposti ja mielipiteenilmaisu
- asiatekstin, kuten raportin, ohjeiden tai yhteenvetojen, tuottaminen
- oman alan keskeistä terminologiaa
- alakohtainen syventävä osio, jonka voit toteuttaa esimerkiksi workshop-työskentelynä, projektina, työelämään tutustumisena, portfoliona tai raporttina

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojaksolla käytettävä materiaali on saatavilla Moodlessa, ja se voi sisältää myös linkkejä ulkoisiin materiaaleihin.
Opettaja antaa opiskelijoille tarvittaessa tukimateriaalia opintojakson aikana.

Opetusmenetelmät

TOTEUTUS ON TÄYNNÄ

Verkko-opintojakso, joka alkaa 23.1.2023 ja loppuu 19.5.2023

Opiskelu tapahtuu itsenäisesti Moodle-oppimisympäristössä annetun kurssiaikataulun mukaisesti. Kurssi alkaa Pepissä mainittuna aloituspäivänä, jolloin kurssin työtila viimeistään aukeaa. Kurssilla vapaaehtoisia opiskeluosioiden esittelywebinaareja, joiden aikataulun näet erikseen toteutuksen kuvauksesta.

Kurssi on aikataulutettu ja jakaantuu kolmeen osioon, jotka tulee suorittaa järjestyksessä kurssin alussa annetun aikataulutuksen mukaisesti. Yhden osion pituus on noin 4 viikkoa. Tarkemmat aikataulut ja kurssin ohjeet käydään läpi kurssin vapaaehtoisessa Zoom-aloituswebinaarissa ma 23.1.2023. klo 16.00.

Etäopetustoteutukseen sisältyy sekä kirjallisia että suullisia harjoituksia, jotka auttavat kurssin palautustehtävien suorituksessa. Kurssilla on kolme arvioitavaa suullista ja kirjallista palautustehtävää. Suullisia palautustehtäviä tehdään videotiedostoina ja kirjallisia tehtäviä joko docx-tiedostoina ja keskustelufoorumikirjoituksina. Saat palautustehtävistä arvosanan ja halutessasi palautteen.

Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää, että kurssin kaikki palautettavat tehtävät ja tentit on suoritettu hyväksytysti. Kurssiin sisältyy suullinen ja kirjallinen tentti. Kurssiarvosanaan vaikuttavat palautettavien tehtävien sekä tentin arvosanat. Moodle-oppimisympäristössä on täsmennetty arvioitavien tehtävien ja tentin vaatimukset.

Verkkototeutus soveltuu parhaiten itsenäiseen työskentelyyn kykenevälle, jolla on jo toimiva B1-kielitaitotaso ruotsin kielessä. Etäopetustoteutuksella edellytetään päätelaitteesi ja Moodle-oppimisympäristön yhteensopivuutta, sekä oppimisympäristön että esitystyökalujen sujuvaa hallintaa. Tarvitset (kuuloke)mikrofonin, web-kameran ja toimivan verkkoyhteyden. Sinulta edellytetään web-kameran käyttöä ja tarvittaessa henkilöllisyyden todistamista.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on kirjallinen ja suullinen tentti toukokuussa 2023 ennen kurssin loppua. Kummallekin tentille on Moodlessa ajanvaraus, jonka kautta voit ilmoittautua sinulle sopivaan tenttiajankohtaan.

Kurssin kirjallinen tentti suoritetaan valvotusti Moodle-tenttinä Zoomin breakouthuoneissa. Suullinen tentti on Zoomissa toteutettava ryhmäkeskustelu. Tentit on sovittaessa myös mahdollista suorittaa kampuksella.

Hylätyn tentin voi uusia korkeintaan kaksi kertaa opettajan kanssa sovittuna ajankohtana touko-kesäkuussa 2023.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- vapaaehtoisia verkkotapaamisia n. 5 h
- opiskelumateriaaliin perehtyminen, harjoitustehtävät, palautustehtävät 80 - 90 h
- tentteihin valmistautuminen 10 -15 h

Yhteensä 108 tuntia (n. 6-8 h/ vko).

Lisätietoja opiskelijoille

Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (6.6.2003/424).

Suullinen ja kirjallinen kielitaitosi arvioidaan erikseen arviointiasteikolla 0 - 5.

Arviointi perustuu jatkuvaan arviointiin ja palautteeseen, arvioitaviin palautustehtäviin, suulliseen ryhmätyöhön sekä kirjalliseen ja suulliseen tenttiin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

1 Pystyt pääosin ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa työtehtävissä ja muissa tilanteissa, vaikka viestintä on paikoin hidasta ja epäyhtenäistä. Ymmärrät keskeiset sisällöt tuttuja aiheita käsittelevästä selkeästä puheesta ja tekstistä. Hallitset riittävästi kielen perusrakenteita ja sanastoa, jotta viesti välittyy. Ääntämisesi taso riittää viestin pääsisällön välittymiseen. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

2 Pystyt ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa työtehtävissä ja tilanteissa, vaikka viestintä on paikoin hidasta ja epäyhtenäistä. Ymmärrät selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita. Hallitset kielen perusrakenteet. Sanavarastosi riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa ja kohtalaisesti oman alan perustilanteissa. Ääntämisesi taso riittää viestin välittymiseen. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

3 Selviät hyvin suullisesti ja kirjallisesti työtehtävissäsi sekä muissa jokapäiväisissä tilanteissa. Pystyt kirjoittamaan sisällöllisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Ymmärrät normaalitempoista puhetta, mutta harvinaisemmat aiheet ja ei-yleiskielinen puhe voivat tuottaa sinulle vaikeuksia. Ymmärrät jo oman alasi vaativiakin tekstejä, vaikka yksityiskohtia voi jäädä epäselviksi. Osaat käyttää rakenteita monipuolisesti eivätkä virheet estä viestin välittymistä. Sanavarastosi riittää viestimään keskeiset asiat erilaisissa tehtävissä ja tilanteissa. Äännät ymmärrettävästi. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

4 Osaat viestiä sujuvasti eri kielenkäyttötilanteissa tuottaen selkeää ja sujuvaa kieltä asianmukaisella tyylillä. Ymmärrät ja tuotat vaikeuksitta työelämässä tarvittavaa tekstiä ja puhetta, vaikka yleiskielestä poikkeavat ilmaisut aiheuttavat jonkin verran vaikeuksia. Hallitset hyvin kielen käytön, mutta satunnaisia ongelmia voi silti esiintyä. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Osaat viestiä erittäin sujuvasti ja aktiivisesti osallistuen sekä oppimaasi monipuolisesti soveltaen vaativissa työelämän kielenkäyttötilanteissa sopivaa tyyliä käyttäen. Ymmärrät vaikeuksitta erilaisia kielenkäyttäjiä, vaikka hienot vivahteet ja merkittävästi yleiskielestä poikkeava puhe voivat tuottaa vaikeuksia. Ymmärrät ja tuotat sisällöllisesti vaativaa puhetta ja tekstiä. Kielen käytössäsi ei ole juurikaan puutteita. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.

Esitietovaatimukset

Eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso A2 tai B1 ruotsin kielessä.

Tämä tarkoittaa, että pystyt opintojakson alkaessa ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa tilanteissa. Ymmärrät selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita, kuten henkilön esittäytymistä, opinnoista keskustelua ja työstä kertomista. Hallitset pääosin ruotsin perusrakenteet, kuten persoonapronominien käytön, substantiivien ja adjektiivien taivutuksen ja käytön, verbien aikamuodot sekä pää- ja sivulauseen sanajärjestyksen. Sanavarastosi riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa. Ääntämisesi taso riittää viestin välittymiseen.

Lisätiedot

Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta 6.6.2003/424.

Suullinen ja kirjallinen kielitaito arvioidaan erikseen.