Siirry suoraan sisältöön

Käytettävyys web-sovelluksissa (5 op)

Toteutuksen tunnus: HT00CF40-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

13.01.2025 - 19.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Tietojenkäsittely (AMK)

Opettaja

  • Heikki Sateila

Ryhmät

  • HTK24S1
    Tietojenkäsittely (AMK)
  • ZJAHTK24S1
    Avoin AMK, Tiko, AMK-väylät, tietojenkäsittely, tradenomi amk

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Oletko koskaan käyttänyt sovellusta, jossa on ärsyttäviä, vaikeasti löydettäviä tai hankalasti käytettäviä ominaisuuksia? Hyvän ja erinomaisen ohjelmistotuotteen ero on usein käytettävyydessä ja käyttäjäkokemuksessa. Ensiluokkaisten sovellusten kehittäminen vaatii käyttäjän huomioimista ja mukana oloa koko prosessin ajan suunnittelusta toteutukseen ja testaukseen.

Kurssilla tutustut käytettävyyden ja käyttökokemuksen luomisen perusteisiin teorian ja käytännön avulla, jotta pystyt luomaan käytettäviä ja käyttäjän näkökulmasta hyvin toimivia verkkosovelluksia.

Opintojakson osaamiset

- Ohjelmistotuotanto-osaaminen: Osaa määritellä, suunnitella, testata ja/tai toteuttaa ohjelmistotuotteen.
- ICT-erikoisosaaminen: Osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan jollakin ICT:n osa-alueella sekä analysoida, arvioida ja kehittää toimintaa tällä alueella.
- Eettisyys: Ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta.
- Eettisyys: Huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista.

Opintojakson osaamistavoite

Ymmärrät käytettävyyssuunnittelun perusperiaatteita. Tunnet käytettävyyden ja kognitiivisen psykologian peruskäsitteitä.

Sisältö

Tällä opintojaksolla tutustut käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen perusperiaatteisiin sekä teoriaan ohjelmistojen käytettävyydestä ja käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta. Käyt läpi esimerkiksi määritelmiä, psykologista heuristiikkaa, kognitiivisen psykologian perusteita sekä hahmolakeja. Testaat korttilajittelua ja käyttäjä- ja käytettävyystestausta käytännön menetelminä sekä muita näitä tukevia menetelmiä.

Tutustut myös käyttäjäkeskeisen suunnittelun viitekehykseen, suunnitteluprosesssiin sekä erilaisiin tekniikoihin. Opit käytettävyyssuunnittelun komponentit ja perusperiaatteet ja pystyt suorittamaan käyttäjätestausta erilaisilla menetelmillä.

Aika ja paikka

- Luennot Jamkin pääkampuksella.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

- Opettajan laatimat luentomateriaalit ja tehtävät.

Opetusmenetelmät

- Oppitunnit luokkatilassa
- Tehtävät oppitunneilla
- Palautettavat harjoitustehtävät

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on lopputentti. Tentistä järjestetään tarpeen vaatiessa kaksi uusintakertaa.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

- Voit hakea sisällyttämistä tai korvausta eAHOT prosessin kautta. Ota yhteyttä opettajaan sähköpostitse.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Yksi opintojakso vastaa keskimäärin noin 27 tunnin työtä. Tämä tarkoittaa 5 opintopisteen kurssin tapauksessa noin 135 tuntia.

Tämä 135 tuntia jakautuu kurssilla seuraavasti:
- Luennot ja tehtävät (oppitunnit): 32 h
- Itseopiskelu: 103 h

Sisällön jaksotus

- Kurssin lähiopetusjakso kestää noin 7 viikkoa. Harjoitustyöt tulee palauttaa kuukauden kuluessa lähiopetusjakson päätyttyä.

Lisätietoja opiskelijoille

- Kurssi arvioidaan asteikolla 0-5. Kurssin arvosana perustuu tentin arvosanaan.
- Kurssin suorittaminen edellyttää hyväksyttyä tenttiarvosanaa sekä vaadittujen harjoitustehtävien hyväksyttyä palautusta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1: Ymmärrät käytettävyyssuunnittelun perusperiaatteita. Tunnet käytettävyyden ja kognitiivisen psykologian peruskäsitteitä.

Tyydyttävä 2: Ymmärrät käytettävyyssuunnittelun perusperiaatteet ja tunnet käytettävyyden ja kognitiivisen psykologian peruskäsitteet. Tiedät joitakin käytettävyyssuunnittelun menetelmiä ja osaat käyttää niitä suunnittelun tukena.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3: Ymmärrät käytettävyyssuunnittelun periaatteet ja tunnet käytettävyyden ja kognitiivisen psykologian käsitteet. Tunnet useita käytettävyyssuunnittelun menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön.

Kiitettävä 4: Tunnet käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja sinulla on tietämystä käytettävyyssuunnittelusta ja kognitiivisen psykologian käsitteistä. Hallitset useita käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja käytettävyyden suunnittelun menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Tunnet käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet ja sinulla on tietämystä käytettävyyssuunnittelusta ja kognitiivisen psykologian käsitteistä. Hallitset useita käyttäjäkeskeisen suunnittelun ja käytettävyyden suunnittelun menetelmiä ja osaat soveltaa niitä käytäntöön. Pystyt arvioimaan erilaisia menetelmiä ja valitsemaan sopivia menetelmiä kuhunkin käytännön käyttötarkoitukseen. Osaat laajentaa tietämystäsi itsenäisesti.