Siirry suoraan sisältöön

KonsernitilinpäätösLaajuus (3 op)

Tunnus: HL00BD16

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kirsi Marjakoski,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Opit konsernin merkityksen liiketoiminnassa ja konsernin toiminnan keskeiset periaatteet. Käytyäsi tämän opintojakson osaat etsiä konsernitilinpäätöksen laatimista varten tarvittavat tiedot ja yhdistellä konserniin kuuluvien yritysten erillistilinpäätöksistä konsernitilinpäätöksen.

Opintojakson osaamiset
Liiketoimintaosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Opintojakson suoritettuasi osaat laatia pienen konsernin konsernitilinpäätöksen ohjatusti.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään konsernisuhde, konsernia koskeva lainsäädäntö, konsernitilinpäätöksen laatiminen: sisäisten liiketapahtumien eliminointi, keskinäisen osakeomistuksen eliminointi sekä vähemmistöosuuden erottaminen.

Esitietovaatimukset

Eri toimialojen yritysten kirjanpito, pk-yrityksen tilinpäätöksen laatiminen, rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon kirjaaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat konsernisuhteen ja ymmärrät, että sillä on vaikutusta konsernitilinpäätöstilanteisiin. Kykenet ohjatusti avustamaan konsernitilinpäätöksen laatimisessa.

Tyydyttävä 2
Hahmotat konsernisuhteen olemassaolon ja tiedät sen vaikutuksen tilinpäätöstilanteisiin. Sinulla on konsernitilinpäätöksen laatimiseen tarvittavat tiedot ja taidot ja kykenet avustamaan konsernitilinpäätöksen laatimisessa. Tunnistat oman osaamisesi kehittämistarpeita. Pystyt noudattamaan annettua aikataulua aineiston tuottamisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Hallitset pääasiat konsernitilinpäätöksen laatimiseen tarvittavista tiedoista ja kykenet ohjatusti laatimaan pienen yrityksen konsernitilinpäätöksen. Tunnistat konsernisuhteen olemassaolon ja tiedät, että sillä on merkitystä tilinpäätöstilanteessa. Tunnistat oman osaamisen kehittämistarpeita. Pystyt noudattamaan annettua aikataulua aineiston tuottamisessa.

Kiitettävä 4
Hallitset keskeiset konsernitilinpäätöksen laatimiseen tarvittavat tiedot ja taidot ja kykenet lähes itsenäisesti laatimaan pienen yrityksen konsernitilinpäätöksen. Hahmotat konsernisuhteen merkityksen pääosiltaan ja tiedät miten se vaikuttaa tilinpäätöstilanteeseen. Pystyt noudattamaan annettua aikataulua aineiston tuottamisessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Tiedät konsernisuhteen merkityksen ja ymmärrät sen vaikutuksen tilinpäätöstilanteessa. Hallitset konsernitilinpäätöksen laatimiseen tarvittavat tiedot ja taidot ja kykenet itsenäisesti ja johdonmukaisesti laatimaan pienen yrityksen konsernitilinpäätöksen. Pystyt ohjaamaan muiden työtä. Pystyt noudattamaan annettua aikataulua aineiston tuottamisessa.

Oppimateriaalit

Tomperi, S. Kehittyvä kirjanpitotaito, luku 8, Edita 2019 ISBN 978-951-37-7573-5, KILAn yleisohje konsernitilinpäätöksen laatimisesta

Lisätiedot

Opintojakso sopii myös kirjanpito- ja tilinpäätöstehtävissä työskenteleville laskentatoimen ammattilaisille.