Musiikkipedagogi (AMK)
Osaamiskuvaus
Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmasta valmistunut omaa laaja-alaiset musiikkialan tiedot ja vahvan pedagogisen osaamisen sekä korkeatasoiset käytännön muusikon taidot. Näitä osaamisia musiikkipedagogi soveltaa erilaisissa muuttuvissa toimintaympäristöissä – sekä työntekijänä että yrittäjänä. Opintojen aikana hankittu yrittäjyys-, vuorovaikutus- ja kansainvälisyysosaaminen luovat valmiuksia toimia luovien alojen sekä niitä sivuavien alojen, kuten media- ja hyvinvointialojen, verkostoissa ja moniammatillisissa tiimeissä. Musiikkipedagogilla on kyky kokeilla ja luoda uutta sekä tuotteistaa omaa osaamistaan. Hänellä on valmiudet elinikäiseen oppimiseen, luovaan ongelmanratkaisuun sekä ammattitaidon ja henkilökohtaisen työ- ja toimintakyvyn ylläpitoon. Hän toimii eettisesti kestävää kehitystä tukien.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Musiikkipedagogin opinnot tähtäävät vahvaan musiikilliseen ja pedagogiseen osaamiseen sekä klassisessa että pop/jazz-musiikissa.
Tutkinto-ohjelman opiskelija voi ensimmäisen opintovuoden jälkeen profiloitua kehittämään instrumenttiopettajan, musiikinohjaajan tai varhaisiän musiikinopettajan tehtävissä vaadittavia osaamisia. 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot kehittävät opiskelijan taitoja yksilöiden ja ryhmien opettajana ja ohjaajana. Opinnot sisältävät opetusharjoittelua, jota tukevat kasvatustieteelliset perusopinnot ja oman opintopolun mukaiset pedagogiset opinnot.
Pedagogisen osaamisen lisäksi kaikilla opintopoluilla luodaan valmiuksia laaja-alaisiin musiikkialan tietoihin ja korkeatasoiseen käytännön muusikkouteen sekä hankitaan taitoja soveltaa osaamista erilaisissa muuttuvissa toimintaympäristöissä. Opintoihin kuuluu yrittäjyyttä tukevia opintoja, jotka auttavat opiskelijaa tuotteistamaan osaamistaan ja edistämään työllistymistään.
Lisäksi kolmen koulutusasteen osaamiskeskittymä, Suomalainen musiikkikampus, mahdollistaa ristiinopiskelun, laajan asiantuntija- ja opiskelijakollegaverkoston luomisen ja hyödyntämisen opintojen aikana sekä joustavan siirtymisen koulutusasteelta toiselle.
Musiikkipedagogin tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma pohjautuu musiikkialan työelämän osaamistarpeeseen sekä ammattikorkeakoulun yhteisiin osaamisiin. Opiskelija tekee henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelmansa mukaisia valintoja moduulien eli opintokokonaisuuksien sisällä. Tutkinto-ohjelman omat moduulit ovat Musiikin hahmottaminen, Musiikin luova tuottaminen, Instrumenttiopinnot ja yhteismusisointi, Opetustyön perusteet, Musiikin yksilö- ja ryhmäpedagogiikka sekä Varhaisiän musiikkikasvatus ja laaja-alainen musiikkipedagogiikka. Tutkintoon kuuluvat myös seuraavat ammattikorkeakoulun yhteiset moduulit: Opiskelija- ja työhyvinvointi, Kielet ja viestintä, FutureFactory ja Tutkimuksellinen kehittämistoiminta. Lisäksi opintoihin sisältyy harjoittelua, vapaasti valittavia opintoja sekä opiskelijan valintojen mukaisia Campus Online -opintoja.
Opintojen joustava toteuttaminen
Opiskelijalle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja myös suomalaisissa ja ulkomaisissa kumppanikorkeakouluissa, esimerkiksi muissa ammattikorkeakouluissa (CampusOnline-tarjonta), yliopistoissa ja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia). Muualla suoritettuja korkeakouluopintoja voi hyväksilukea tutkintoon. Opiskelijalla tulee olla todistus tai muu dokumentti, jolla hän osoittaa suorittaneensa opinnot. Muualla hankittua osaamista voi kuvata ja näyttää toteen, jolloin osaaminen voidaan hyväksyä osaksi opintoja. Lisätietoja opinto-oppaassa.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihin koko opiskelun ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu, opinnäytetyö ja erilaiset työelämäprojektit. JAMKissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on JAMK Future Factory®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, JAMKin asiantuntijat sekä työelämäläheiset LAB- ja muut oppimisympäristöt. Opiskelijoille se tarjoaa monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojaan, urapolkuja ja työelämäverkostojaan.
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutetaan opiskelijan henkilökohtaisen ura- ja opiskelusuunnitelman mukaisesti. Musiikkipedagogien harjoittelu on pääosin opetusharjoittelua, joka suoritetaan esimerkiksi musiikkialan oppilaitoksissa ja tutkinto-ohjelman Harjoitusmusiikkiopistossa. Varhaisiän musiikinopettajan työhön on mahdollista tutustua Muskaristudiossa tai integroituna päiväkotien toimintaan. Tyypillistä harjoittelua ovat myös erilaiset esiintymiset (muusikon harjoittelu), projekteihin ja produktioihin osallistuminen.
Työelämäyhteistyö toteutuu myös opinnäytetyössä, joka on työelämän kehittämistarpeiden pohjalta toteutuva tutkimus-, kehittämis- tai innovaatiotyö. Lisäksi käytännönläheiset intensiivikurssit, projektit ja produktiot tuovat työelämän osaksi opintoja.
Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus, jolla tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Future Factory tms. toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laaditaan suunnitelma ja dokumentoidaan se opettajan kanssa sovitulla tavalla. Lisätietoja opinto-oppaassa.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmasta valmistuneet työskentelevät musiikkikouluissa ja -opistoissa, kansalais- ja työväenopistoissa erilaisissa tehtävissä, kuten instrumentti- ja teorianopettajina, varhaisiän musiikkikasvattajina tai kuoron- ja orkesterinjohtajina.
Musiikkipedagogit toimivat opetustehtäviensä ohessa myös muusikkoina, kohdaten erilaisia yleisöjä päiväkodeissa ja kouluissa, konserttisaleissa ja klubeilla sekä hoito- ja hoivakodeissa. Muusikkoyrittäjyyden lisäksi pedagogit työllistävät myös muita perustamalla yrityksiä, esimerkiksi musiikkikouluja sekä koulutuspalvelu- ja sisällöntuotantoyrityksiä.
Kelpoisuudet
Opinnot antavat yleisen pedagogisen kelpoisuuden opetustehtäviin. Kelpoisuuteen voivat lisäksi vaikuttaa asianomaisen alan tai oppilaitosmuodon koulutus- ja työkokemusvaatimukset.
Jatko-opinnot
Ammattikorkeakoulututkinnon opiskelija voi valmistuttuaan ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voi jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on luonnollisesti mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa, verkko-opintoportaalissa (CampusOnline) ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Jos opiskelija suorittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, hän voi hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (Yliopistolaki 558/2009 37 §).
Luontevia musiikin alan jatko-opintomahdollisuuksia on tarjolla mm. Suomalaisella musiikkikampuksella toimivalla Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella.
Koulutuksen suunnittelu
Tutkinto-ohjelman suunnittelutyöhön ja opetussuunnitelman osaamistavoitteiden määrittelyyn on osallistunut opettajakunnan ohella opiskelijoiden edustajia ja työelämän asiantuntijoita. Lisäksi laadittiin työelämän asiantuntijoille osoitettu osaamistarvekysely, jonka tuloksia hyödynnettiin opetussuunnitelmatyössä. Myös eurooppalaisen laadunvarmistusstandardin mukaisella tutkintoon johtavan koulutuksen määräaikaisarvioinnilla on kehitetty opetussuunnitelman ja koulutuksen laatua ja työelämärelevanssia. Opetussuunnitelmatyössä on lisäksi hyödynnetty tuoreita raportteja, tutkimuksia ja selvityksiä työelämän ja koulutuksen keskeisiltä toimijoilta ja taustaorganisaatioilta.
Vastuuhenkilö
Sallinen Sami
Lehtori, musiikki
+358403518350
etunimi.sukunimi@jamk.fi