Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)
Osaamiskuvaus
Tieto- ja viestintätekniikkaa tarvitaan kaikkialla! ICT-insinöörinä pystyt toimimaan alan asiantuntijatehtävissä alati muuttuvassa ja kansainvälistyvässä yhteiskunnassa. Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelma antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa osaamistasi juuri sinun näköiseksesi. Opinnoissa voit erikoistua ohjelmistotekniikkaan (developer), kyberturvallisuuteen (security), järjestelmien ylläpitoon (operations) tai tekoälyyn ja data-analytiikkaan (AIDA).
Valmistuttuasi osaat soveltaa luonnontieteiden peruslainalaisuuksia oman alasi ongelmien ratkaisemiseen. Hallitset myös digitalisoituvan ja automatisoituvan yhteiskunnan tietoteknisen rakentamisen taidot. Lisäksi osaat eettisesti suunnitella, rakentaa ja testata tietoteknisiä työelämän tarpeisiin vastaavia ratkaisuja.
Tieto- ja viestintätekniikan opinnot suoritettuasi sinulla on hyvät valmiudet jatkuvaan ammatilliseen kehittämiseen, tehokkaaseen ja tulokselliseen viestintään sekä tiedonhakuun. Sinulla on myös erinomaiset valmiudet toimia yrittäjänä, joka kykenee toimimaan myös kansainvälisessä työympäristössä. Osaat tunnistaa ja arvioida tieto- ja viestintätekniikan ratkaisujen ympäristövaikutuksia ja valitsemaan kestäviä vaihtoehtoja.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Insinööriopinnot kestävät yleensä 4 vuotta (240op), mutta joissain tilanteissa kuten opiskelemalla tai tekemällä harjoittelua kesällä, voit nopeuttaa opintojasi.
- Yhteiset perusopinnot 62 op
- Tutkinnon ammattiopinnot 123 op
- Harjoittelu 30 op
- Opinnäytetyö 20 op
- Vapaasti valittavat opinnot 10 op
Yhteiset perusopinnot 62 op
Ammatillisissa perusopinnoissa perehdyt ammattikorkeakouluopiskeluun sekä koulutuksen tavoitteisiin ja sisältöön. Tutustut myös projektitoimintaan, yrittäjyyteen ja liiketalouteen, opit vieraiden kielten perustaitoja sekä kehität viestintä- ja kommunikaatiotaitojasi. Perusopinnoissa saat tarvittavat matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet opiskella tutkintoosi liittyviä ammattiopintoja.
Tutkinnon ammattiopinnot 123 op
Tutkinnon ammattiopinnot (78 op) koostuvat suuntautumisvaihtoehdon kaikille yhteisistä opinnoista ja valitsemistasi suuntaavista syventävistä ammattiopinnoista (45 op, DevSecOps AIDA).
Yhteisissä ammattiopinnoissa perehdyt ammatissasi vaadittaviin perustaitoihin digitalisoinnista, ohjelmoinnista, tietokannoista, Internet-teknologioista, web-tekniikoista, kyberturvallisuudesta ja käyttöjärjestelmistä. Opit soveltamaan opittuja taitoja käytännön projekteissa.
Syventävillä ammattiopinnoilla (45 op) syvennyt tiettyyn erikoisosaamiseen tieto- ja viestintätekniikassa: ohjelmistotekniikka (developer), kyberturvallisuus (security), järjestelmien ylläpitoon (operations) tai tekoäly ja data-analytiikka (AIDA).
Näillä opinnoilla kehityt osaajaksi valitsemallasi alueella ja osoitat kyvykkyytesi toimia insinöörin työtehtävissä valmistuttuasi.
Harjoittelu 30 op
Harjoittelun laajuus on vähintään 30 opintopistettä. Harjoittelun avulla kehität ammatillisia taitojasi ja perehdyt ohjatusti keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä.
Opinnäytetyö 20 op
Opinnäytetyö kehittää ja osoittaa valmiuksiasi soveltaa tietojasi ja taitojasi alaan liittyvissä käytännön työtehtävissä. Opinnäytetyö sisältää Kehittämis- ja tutkimustoiminta -opintojakson, 5 op.
Vapaasti valittavat opinnot 10 op
Valinnaiset opinnot tukevat asiantuntijuutesi kehittymistä ja suuntautuvat oman kiinnostuksesi mukaan. Voit valita myös tarjonnassa olevia oman alan.
Opintojen joustava toteuttaminen
Päiväopiskelussa seurataan viikoittaista lukujärjestystä ja siihen liittyy luokka- ja laboratoriotiloissa tapahtuvaa lähiopetusta. Tämän lisäksi opiskelijoilla on itsenäisesti (yksin tai ryhmissä) suoritettavia harjoitustöitä ja tehtäviä.
Monimuoto-opiskelussa tarjotaan pääsääntöisesti verkko-opintoina, mutta jotkin opintojaksot saattavat vaatia läsnäoloa. Läsnäolototeutukset pidetään suurin piirtein kerran kuukaudessa (pe-la). Verkkototeutukset tarjotaan yleensä työaikana, mutta näistä pyritään tarjoamaan nauhoitteet. Monimuoto-opiskelu soveltuu opiskelijalle, mikäli hänellä on aiempaa alaan liittyvää osaamista tai elämäntilanteen takia hän haluaa enemmän joustoja opintojen suorittamisajankohdan tai -paikan suhteen.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihin koko opiskelun ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu, opinnäytetyö ja erilaiset työelämäprojektit. Jamkissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on JAMK Future Factory®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, Jamkin asiantuntijat sekä työelämäläheiset LAB- ja muut oppimisympäristöt. Opiskelijoille se tarjoaa monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojaan, urapolkuja ja työelämäverkostojaan.
Teemme jatkuvaa yhteistyötä ICT-alan yritysten kanssa, mikä avaa sinulle tilaisuuksia luoda verkostoja työelämään jo opintojesi aikana. Yritysten edustajat vierailevat luennoimassa opintojaksoilla, tarjoavat harjoittelu- ja työpaikkoja sekä opinnäytetyön aiheita.
Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus, jolla tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Future Factory tms. toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laaditaan suunnitelma ja dokumentoidaan se opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Mikäli haaveilet yrittäjyydestä, on sinulla mahdollisuus suunnata opintojasi oman liikeideasi kehittämiseen ja saada valmennusta yritystoiminnan edistämiseksi.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Tieto- ja viestintätekniikan insinöörit työskentelevät mm. ohjelmistokehityksen, kyberturvallisuuden, järjestelmien ylläpidon ja verkkoteknologioiden parissa. Työllistymisnäkökulmat ovat hyviä ja opiskelijat ovat työllistyneet osaamisalaansa vastaaviin töihin usein jo opintojen loppuvaiheessa tai pian valmistumisen jälkeen. Tutkintoon sisältyy pakollinen harjoittelu ja voidaan todeta, että harjoittelupaikalla on suuri merkitys työllistymiseen.
- Tietotekniikkainsinööri, järjestelmäinsinööri, tietoliikennesuunnittelija
- Ohjelmistosuunnittelija, tietokantasuunnittelija, käyttöliittymäsuunnittelija
- Ohjelmoija, web designer, web developer
- Projektipäällikkö, tietoturvapäällikkö, tietotekniikkapäällikkö
- Tietoturvakonsultti, ohjelmistotestausinsinööri, järjestelmäasiantuntija
- Data-analyytikko, tietoanalyytikko
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Koulutus on suunniteltu yhteistyössä työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa. Suunnittelussa on hyödynnetty myös IT-Instituutin neuvottelukuntaa, jolta on pyydetty kommentteja. Osa neuvottelukunnan jäsenistä on alumneja. Opiskelijoilta kerätään monipuolista palautetta opinnoista ja koulutusta kehitetään jatkuvasti palautteen pohjalta.
Vastuuhenkilö
Jarmo Nevala
Lehtori, IT
+358 50 463 4720
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Tieto- ja viestintätekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Tieto- ja viestintätekniikka
Opintopolkujen ajoitukset