Rakennusmestari (AMK)
Osaamiskuvaus
Rakennusmestarina työskentelet rakennusalan työnjohtotehtävissä sekä erilaisissa tuotannon suunnittelu- ja valvontatehtävissä vuorovaikutuksessa eri osapuolten kanssa. Valmistuttuasi hallitset rakennustuotannon osa-alueet siten, että osaat suunnitella, toteuttaa ja kehittää kannattavaa liiketoimintaa. Riittävän kokemuksen hankittuasi pystyt toimimaan vastaavana työnjohtajana vaativassa kohteessa (esimerkiksi kerrostalo). Riittävän kokemuksen hankittuasi voit myös toimia tavanomaisen rakennuksen rakennus- tai pääsuunnittelijana (esimerkiksi pientalo).
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Rakennusmestari (AMK) tutkinto-ohjelmassa opinnot rakentuvat kaikille yhteisistä opinnoista, omien valintojen mukaisista syventävistä opinnoista sekä työharjoittelusta. Yhteiset opinnot sisältävät rakennustekniikan ammatillisten aiheiden lisäksi luonnontieteiden, teknologian sekä kielten ja viestinnän opintoja. Syventävinä opintoina on valittavana joko talonrakennustuotannon tai maanrakentamisen suuntautumisvaihtoehdot.
Opinnot on jaoteltu opintokokonaisuuksiin ja edelleen opintojaksoihin. Näiden toteutuksissa käytetään monipuolisesti erilaisia menetelmiä kuten luentoja, työelämälähtöisiä harjoitus- ja projektitöitä, laboratorioharjoituksia, tietojärjestelmä- ja ohjelmistoharjoituksia, verkko-opintoja ja yritysvierailuja.
Osaamisesi kehittyy ja laajenee opintojen aikana. Tutkinnon valmiiksi saatuasi sinulla on ammatillisen asiaosaamisen lisäksi osaamista toimia rakentavassa vuorovaikutuksessa työyhteisön jäsenten kanssa ja saat hyvät valmiudet työskentelyyn rakennustekniikan kansainvälisessä toimintaympäristössä.
Opintojen joustava toteuttaminen
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihin koko opiskelun ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu, opinnäytetyö ja erilaiset työelämäprojektit. Jamkissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on Jamk Future Factory®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, Jamkin asiantuntijat sekä työelämäläheiset LAB- ja muut oppimisympäristöt. Opiskelijoille se tarjoaa monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojaan, urapolkuja ja työelämäverkostojaan.
Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus, jolla tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Future Factory tms. toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laaditaan suunnitelma ja dokumentoidaan se opettajan kanssa sovitulla tavalla. Lisätietoja Opiskelijalle-sivuilla.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Meiltä valmistuvat rakennusmestarit ovat sijoittuneet monipuolisesti kaikille rakennusalan sektoreille mm. työnjohto-, kiinteistöjen ylläpito- ja projektinjohtotehtäviin.
Rakennusteollisuuden kanssa tehdyn selvityksen mukaan myös tulevaisuudessa on suurta tarvetta rakennustyömaiden työnjohtajille ja vastaaville työnjohtajille, joina valmistuvana rakennusmestarina usein toimit.
Kelpoisuudet
Tutkinto yhdessä valmistumisen jälkeisen työkokemuksen kanssa antaa mahdollisuuden hakea pätevyyttä toimia vastaavana rakennustyönjohtajana vaativissa kohteissa. (Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta YM4/601/2015)
Jatko-opinnot
Rakennusmestari (AMK) tutkinnon suoritettuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakeutua teknikkotason tutkinnoille tarjottavaan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen.
Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla myös esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelmaa on rakennettu yhteistyössä talonrakennus- ja maanrakennusteollisuuden edustajien, rakennustekniikan koulutusta tarjoavien instituutioiden ja opiskelijoiden kanssa. Osaamistavoitteiden ja tutkinnon tuottamien osaamisten määrittelyssä on hyödynnetty näiden tahojen näkemyksiä. Näkökantoja on kartoitettu kyselyiden, työpajojen, säännöllisen neuvottelukuntatyön sekä keskustelutilaisuuksien kautta.
Vastuuhenkilö
Pelkonen Petri
Lehtori, Logistiikka
+358505268651
etunimi.sukunimi@jamk.fi