Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Osaamiskuvaus
Kehittyvien energiajärjestelmien parissa työskentelevät yritykset tarvitsevat osaajia vastuullisiin ja merkittäviin työtehtäviin. Ilmastonmuutoksen hillitseminen, vihreä siirtymä sekä prosessien ympäristövaikutusten hallinta edellyttävät monipuolista luonnontieteellistä ja teknisten ratkaisujen osaamista.
Energia- ja ympäristötekniikan tutkinnon suoritettuasi sinulla on vahva ja monipuolinen luonnontieteellinen, prosessi-, energia- sekä sähkö- ja automaatiotekninen osaaminen, jota osaat soveltaa energia- ja ympäristöteknisissä ratkaisuissa. Tunnet energiantuotannon ja -jakelun sekä teollisuuden ja kiinteistöjen teknisten prosessien toiminnan. Osaat arvioida, analysoida, suunnitella ja kehittää prosesseja ja monialaisia kokonaisuuksia huomioiden ratkaisujen koko elinkaarenaikaisen energia- ja resurssitehokkuuden.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Opintojesi keskeisiä aihealueita ovat energiantuotanto ja uusiutuvat energiaratkaisut, prosessi-, sähkö- ja automaatiotekniikka, resurssitehokkuus ja kiertotalous, kestävä kehitys sekä ympäristövaikutukset ja niiden hallinta.
Saat itsellesi vahvan luonnontieteellisen pohjan, ymmärrät lämpöopin ja lämmönsiirron fysikaaliset perusteet ja osaat soveltaa niitä teknisissä ratkaisuissa. Ymmärrät ilmastopolitiikan, sen ohjauskeinot sekä energiamarkkinoiden toiminnan. Hallitset nykyaikaiset energiantuotantotekniikat ja niiden kehittämisen. Tunnet myös energiateknisten prosessien ympäristövaikutukset ja osaat kehittää niiden hallintaa. Lisäksi osaat suunnitella, mitoittaa ja kehittää energiatehokkaita prosesseja ja ratkaisuja.
Opit projektityöskentelyn perusteet sekä soveltamaan osaamistasi yritysten antamissa työelämälähtöisissä projekteissa.
Kaikille yhteisten opintojen ohella voit suuntautua kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittämiseen tai energiantuotannon osaamisen syventämiseen. Lisäksi voit täydentää opintojasi biojalostuksen ja kunnossapidon osaamiskokonaisuuksilla.
Opintojen joustava toteuttaminen
Voit opiskella päivä- tai monimuoto-opiskeluna. Monimuoto-opiskelussa painottuu itsenäinen opiskelu joustavalla aikataululla. Opintojesi alussa sinulle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä arvioidaan aikaisemmin hankkimasi osaaminen. Opintosi sisältävät luentoja sekä verkkoluentoja, laskuharjoituksia, laboratoriotöitä, ryhmätöitä sekä tenttejä.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opintojesi aikana tutustut 5 kuukauden työharjoittelun aikana alasi työtehtäviin. Voit suorittaa työharjoittelun yhdessä tai kahdessa jaksossa.
Energia-alalla toimivat yritykset osallistuvat koulutukseen pitämällä asiantuntijaluentoja, antamalla projektitöiden aiheita ja tarjoamalla tutustumiskäyntejä erilaisiin teknisiin kohteisiin.
Opinnäytetyösi laajuus on 15 op ja työ tehdään itsenäisesti alan yrityksille. Opinnäytetyön valmistuttua osaat soveltaa hankittuja tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Kykenet työskentelemään itsenäisesti ja päämäärätietoisesti sekä omaat kriittisyyttä, kykyä ja luovuutta ratkaista haasteita.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Valmistuttuasi sinulla on valmiudet toimia energia- ja ympäristötekniikkaa soveltavissa tehtävissä prosessien kehittämisessä, tuotekehityksessä sekä asiantuntijatehtävissä. Tyypillisesti tällaisia tehtäviä on prosessi- ja teknologiateollisuuden sekä energiantuotannon, -jakelun ja -myynnin yrityksissä. Koulutus antaa sinulle myös hyvät valmiudet toimia kiinteistöjen tai teollisuuden energiatehokkuuteen liittyvissä kehitystehtävissä, suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa sekä tutkimusorganisaatioissa.
Kelpoisuudet
Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksen suoritettuasi sekä kahden vuoden työkokemuksen jälkeen olet hankkinut teoreettiset valmiudet, jotka vaaditaan painelaitteiden käytönvalvojalta.
Energia- ja ympäristötekniikan AMK-insinöörinä voit hankkia kiinteistöjen energiatodistuksen laatijan sekä energiakatselmoijan pätevyydet.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelmaa kehitettäessä on kerätty tietoa työelämässä tarvittavista osaamisista suoraan alan yritysverkoston asiantuntijoilta sekä tutkittu alaa koskevia tulevaisuuden osaamistarveselvityksiä. Opiskelijoiden edustajat ja alumnit ovat osallistuneet tutkinto-ohjelman kehittämistyöhön yhdessä yritysten kanssa. Lisäksi opetuksesta saatava jatkuva opiskelijapalaute on hyödynnetty opetussuunnitelman kehittämisessä.
Vastuuhenkilö
Marjukka Nuutinen
Lehtori, Teollisuustekniikka
+358505547169
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset
Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset
Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset
Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset