Konetekniikka (AMK)
Osaamiskuvaus
Halutko olla mukana suunnittelemassa kestävää kehitystä tukeavia tuotteita ja niiden tuotantoa? Siis tekemässä hyvin merkityksellistä työtä. Konetekniikan insinööri tekee sitä joka päivä. Jamkin kansainväliset EUR-ACE-laatukriteerit täyttävä koneinsinööri (AMK) tutkinto-ohjelma mahdollistaa sen sinulle.
Koneita tarvitaan jokaisen hyvinvoinnin edistämiseen ja tukemiseen. Helppokäyttöiset ja turvalliset koneet ovat yksi tämän päivän tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä. Edullinen ja laadukas tuotanto takaa tämän hyvinvoinnin lähteen useimmille ihmisille sekä edesauttaa kestävää kehitystä. Jamkin konetekniikan tutkinto-ohjelmassa kouluttaudut suunnittelemaan ja kehittämään näitä koneita ja laitteistoja sekä laadukasta tuotantoa. Suuntautumisvaihtoehtosi mukaan valmistut tuotekehitykseen ja -suunnitteluun tai tuotantotekniikkaan. Henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi avulla voit myös painottaa osaamisaluettasi tuotantotalouteen, yrittäjyyteen tai uusiin nouseviin teknologioihin.
Valmistuttuasi konetekniikan insinööriksi työskentelet uusimpien tekniikoiden suunnittelu- ja käyttöönottotehtävissä konepajojen tuotannossa tai erilaisissa koneiden sekä laitteiden tuotekehitys- ja suunnittelutehtävissä.
Konetekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuttuasi sinulla on selkeä kuva omasta oppimisestasi, mahdollisuuksistasi vaikuttaa kestävään kehitykseen ja ymmärrät opiskelun jatkamisen tärkeyden myös työelämässä. Tunnet ja osaat hyödyntää työelämässä käytettäviä menetelmiä ja ohjelmistoja. Uusien asioiden omaksuminen alalla on sinulle nopeaa ja vaivatonta. Kasvat vahvaksi ongelmanratkaisijaksi.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Tyypillisesti yritysten toimeksiantoina tekemissäsi projekti- ja harjoitustöissä sovellat osaamistasi mahdollisuuksien mukaan todelliseen ympäristöön. Sinulla on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin tutkimus- tai kehittämishankkeisiimme. Tutkinto-ohjelman laajan kansainvälisen yhteistyöverkoston ansiosta teet osassa opintoja ja projekteja yhteistyötä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Tämä antaa osaltaan sinulle valmiuksia kansainvälisyyteen, jota tarvitaan yhä enemmän konetekniikan insinöörin työssä. Sinun on myös mahdollista suorittaa opintoja, harjoittelu, opinnäytetyö tai kaksoistutkinto ulkomaisissa yhteistyökorkeakouluissa. Opinnäytetyö, harjoittelu ja myös opintoja voidaan suorittaa myös ulkomaisissa yrityksissä.
Tuotekehityksen suuntautumisvaihtoehdossa opit erityisesti koneensuunnittelua ja käyttäjäkeskeistä suunnittelua. Samoin opit koneen, sen osien ja laitekokonaisuuksien mitoittamisen nykyaikaisilla ohjelmistoilla.
Tuotantotekniikasta valmistuttuasi sinun vahvuuksiisi kuuluvat erilaisten tuotantojärjestelmien ja -verkostojen kehittämisen ja ongelmanratkaisun menetelmät. Opit hyödyntämään tuotannon automatisointia ja kestäviä valmistusprosesseja perinteisten lisäksi. Suuntautuminen antaa sinulle myös osaamista nykyaikaisen yritysten koneiden ja laitteiden kunnossapidon kehittämiseen. Opit mitä on vastuullinen tuotanto ja huomioimaan sen ratkaisuissasi.
Opintojen joustava toteuttaminen
Päiväopiskelussa seuraat viikoittaista työjärjestystä ja siihen liittyy runsaasti luokka- ja laboratoriotiloissa tapahtuvaa lähiopetusta, josta osan voit suorittaa myös verkossa. Tämän lisäksi sinulla on itsenäisesti (yksin tai ryhmissä) suoritettavia harjoitustöitä ja -tehtäviä.
Monimuoto-opiskeluun osallistuminen edellyttää sinulta valmiuksia toimia digitaalisissa oppimisympäristöissä. Monimuoto-opiskelussa yhdistät itseopiskelua sekä verkko- ja lähiopetusta joustavasti toisiinsa aika- ja paikkasidonnaisuuden vähentämiseksi. Tällainen opiskelu vaatii sinulta enemmän itseohjautuvuutta. Tämä opiskelumuoto soveltuu sinulle, jolla on aiempaa alaan liittyvää osaamista tai elämäntilanteesi takia haluat enemmän joustoja opintojen suorittamisajankohdan tai -paikan suhteen.
Mikäli valitset tuotekehityksen suuntautumisen, opiskelet sitä päiväopiskeluna. Tuotantotekniikassa puolestaan monimuoto-opiskeluna. Kaksi ensimmäistä lukuvuotta ovat opintojaksojesi suhteen suuntautumisvaihtoehdoista riippumatta samoja. Kolmantena opiskeluvuotena opiskelet suuntaavia syventäviä ammattiopintoja suuntautumisesi mukaisesti. Toisen lukuvuoden jälkeen on vielä mahdollisuus vaihtaa suuntautumisvaihtoehtoa, mikäli suuntautumisten mukaisissa ryhmien suuruuksissa ei tule suuria eroja. Lisäksi sinulla täytyy olla edellytykset suuntautumisen mukaiseen toteutustapaan.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheisyys näkyy sinulle vierailuina lähiseudun alan yrityksiin eli mahdollisiin tuleviin työpaikkoihin. Myöhemmin sinulle on tarjolla projekteja ja harjoitustöitä, joissa ratkotaan yrityksiltä saatuja tehtävänantoja. Yrityksistä kutsuttavat vierailijaluennoitsijat esittelevät sinulle alan uusimpia käytänteitä. Ammattiaineiden harjoitukset sekä laboratoriotyöt vastaavat mahdollisimman pitkälle työelämässä eteen tulevia työtehtäviä.
Opintoihin kuuluu harjoittelu, jonka suoritat oman alan työtehtävissä. Tämän avulla saat hyvän kuvan valmistuvan insinöörin työtehtävistä. Opintojen lopussa teet opinnäytetyön. Suurin osa opinnäytetöiden aiheista on erilaisia yrityksiin tehtäviä kehittämistöitä. Usein ne tehdään myös yritysten toimitiloissa.
Jamkissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on Jamk Future Factory®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, Jamkin asiantuntijat sekä työelämäläheiset LAB- ja muut oppimisympäristöt. Sinulle se tarjoaa monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojasi, omaa urapolkuasi ja tärkeitä työelämäverkostoja tulevaisuuttasi ajatellen.
Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus. Sillä tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Future Factory tms. -toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laadit suunnitelman ja dokumentoit toimintasi opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Tutkinto-ohjelma valmentaa sinut teollisuuden tuotannon kehitys- ja asiantuntijatehtäviin tai erityyppisiin tuotekehitys- ja suunnittelutehtäviin. Kaksi ensimmäistä samansisältöistä lukuvuotta antaa sinulle hyvät edellytykset syventyä halutessasi toiselle suuntautumisalueelle myöhemmin. Tätä arvostetaan yrityksissä. Tutkinto-ohjelma antaa sinulle valmiuksia yrittäjyyteen ja kokemuksen karttuessa esihenkilötehtäviin.
Tuotantotekniikan suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotannon kehittämis- ja ohjaustehtäviin sekä kokemuksen karttuessa tuotannon ja sen kehittämisen johtamisen tehtäviin.
Tuotekehityksen suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotekehitys- ja koneensuunnittelutehtäviin sekä kokemuksen karttuessa tuotekehitys- ja suunnittelutoiminnan esihenkilö- ja johtamistehtäviin.
Täydentävillä opinnoilla sinulla on mahdollisuus hankkia kohdennettua osaamista erilaisiin työtehtäviin esim. hankintatehtäviä tukemaan.
Kelpoisuudet
Ammattialalla ei ole tutkintoon liittyviä ja säädöksiin perustuvia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Konetekniikan tutkinto-ohjelman tavoitteena on tuottaa elinkeinoelämän tarpeita vastaavia insinöörejä. Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet on määritelty elinkeinoelämän nykyisten ja tulevien tarpeiden perusteella käyttäen hyväksi yritysten henkilökuntaa, alan asiantuntijoita, opiskelijoita ja julkisia tulevaisuutta luotaavia tutkimuksia. Koulutusvastaava vastaa, tutkintovastaavan kanssa, konetekniikan tutkinto-ohjelman osaamistavoitteiden suunnittelun etenemisen seurannasta ja resurssien hallinnasta.
Osaamistavoitteita päivittää työryhmä, joka koostuu tutkinto-ohjelmien opettajista. Työryhmän jäsenet neuvottelevat oman osaamisalueensa elinkeinoelämän edustajien kanssa työelämän osaamistarpeista. Työryhmä kokoaa osaamistavoitteet ja määrittelee ne tutkinto-ohjelmalle.
Osaamistavoitteet jaetaan osaamisalueisiin ja niiden sisäisiin pätevyyksiin sekä sisällytetään tutkinto-ohjelman rakenteeseen eri opintokokonaisuuksiin ja niihin sisältyvien opintojaksojen muodossa. Jamkin koneinsinööri (AMK) tutkinto-ohjelma on kansainvälisten EUR-ACE-akkreditointikriteerien vaatimukset täyttävä tutkinto-ohjelma, joka näkyy mm. eri osaamisalueiden pätevyyksien määrittelyissä.
Osaamistavoitteita pohditaan neuvottelukunnassa, joka koostuu elinkeinoelämän edustajista, opiskelijajäsenistä, koulutus- ja tutkintovastaavasta.
Vastuuhenkilö
Petri Luosma
Lehtori, teollisuustekniikka
+358407468605
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Konetekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Konetekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Konetekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Konetekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Konetekniikka
Opintopolkujen ajoitukset