Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
Osaamiskuvaus
Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuneena osaat suunnitella, toteuttaa ja ylläpitää sähkö- ja automaatiojärjestelmiä eri toimialoilla. Matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan osaamisesi auttavat sinua ymmärtämään erilaisten järjestelmien toimintaa, suorittamaan laskelmia ja analysoimaan tietoa. Pystyt hyödyntämään ICT-teknologiaa päivittäisessä työssäsi ja sinulla on hyvä sähkötekninen perusosaaminen. Viestintä- ja kielitaidot puolestaan auttavat sinua kommunikoimaan tehokkaasti eri sidosryhmien kanssa, esittämään ideoitasi ja ratkaisujasi selkeästi ja työskentelemään monikulttuurisissa tiimeissä.
Automaatiotekniikkaan suuntautumalla opit suunnittelemaan tuotantolinjojen ja yritysten tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia, säätöjä ja käyttöliittymiä. Tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa sekä teollisuuden keskeiset osaprosessit. Osaat suunnitella ja toteuttaa ohjausjärjestelmiä ja pystyt arvioimaan eri vaihtoehtoja ohjaus- ja säätöratkaisuiksi. Sinulla on osaamista ohjelmoitavista logiikoista, kenttäväylistä, tehdasverkoista, hajautetuista digitaalisista automaatiojärjestelmistä, PC-pohjaisista järjestelmistä ja käyttöliittymistä. Pystyt luomaan robotiikan ja konenäön avulla ratkaisuja tuotannon automatisoimiseen ja tehostamiseen. Hallitset keskeiset suunnittelutyökalut, joita käyttäen pystyt suunnittelemaan sovelluksia ohjauskohteisiin. Ymmärrät kenttälaite-, automaatio- sekä instrumenttisähkösuunnittelun standardien mukaiset periaatteet ja käytänteet. Osaat käyttää ja ohjelmoida laboratorioissa olevia laitteistoja, jotka ovat vastaavia kuin teollisuudessa käytettävät. Lisäksi ymmärrät automaation merkityksen kestävän kehityksen edistämisessä ja osaat hyödyntää automaatiota resurssien säästämiseksi, energiatehokkuuden parantamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi.
Suuntautumalla sähkötekniikkaan opit hallitsemaan suunnittelussa käytettävät laskenta- sekä mitoitusmenetelmät ja suunnittelutyökalujen käytön sekä ymmärtämään sähkösuunnitteluprosessin eri vaiheet. Sinulla on sähkösuunnitteluosaamista teollisuus-, kiinteistö- ja jakeluverkkokohteista. Osaat soveltaa suunnittelussa käytettäviä standardeja ja toteuttaa niiden mukaisen dokumentoinnin. Ymmärrät yleisimpien sähkökoneiden, -laitteistojen ja -laitteiden toimintaperiaatteet ja osaat valita niistä ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita vaihtoehtoja. Sinulla on valmiudet mitoittaa ja valita sähköjärjestelmiä teknistaloudellinen näkökanta huomioiden. Ymmärrät sähkönsiirto ja -jakeluverkon perusrakenteen, toimintaperiaatteen, suojausmenetelmät, verkon komponenttien tehtävät ja sähköntuotantoteknologiat. Tiedostat myös sähköturvallisuussäädösten sekä standardien tärkeyden ja kykenet soveltamaan niitä tehtävissäsi. Osaat tehdä kytkentöjä, sähkömittauksia ja laitteiden konfigurointia. Tiedostat sähkötekniikan merkityksen kestävän kehityksen edistämisessä ja osaat hyödyntää uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkoenergiaa sähköntuotannossa sekä vaikuttaa sähkön tehokkaaseen käyttöön esimerkiksi kuormanohjauksen avulla.
Opintojen jälkeen sinulla on hyvät valmiudet osaamisesi jatkuvaan kehittämiseen, monipuoliseen viestintään ja tiedonhakuun. Lisäksi sinulla on valmiuksia toimia kansainvälisessä työympäristössä ja yrittäjänä.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusohjelmassa voit rakentaa yksilöllisen opintopolun omiin kiinnostuksen kohteisiisi perustuen. Voit valita suuntaatko opintosi sähkö- vai automaatiotekniikan ja ammatillisilla täydentävillä opinnoilla voit vahvistaa osaamistasi haluamaasi suuntaan. Ensimmäisenä vuonna on pääosin perusopintoja, luonnontieteitä ja yleisiä työelämätaitoja. Ensimmäisen vuoden lopulla valitaan suuntautuminen, jonka jälkeen opinnot alkavat painottumaan ammatillisempiin teemoihin. Viimeisenä vuonna pääpaino on suuntautumisen mukaan valikoituvissa ammatillisissa aineissa.
Matematiikan, fysiikan, tietotekniikan, sähkötekniikan ja automaatiotekniikan perusopinnot ovat kaikille pakollisia. Sähkötekniikan perusopinnoissa opiskelet virtapiirilaskentaa, sähkövoimatekniikkaa ja elektroniikkaa. Sähköturvallisuus kuuluu opintoihin heti alusta alkaen. Tietotekniikan perusopintoihin kuuluu ohjelmointia, tietojärjestelmiä ja tietoverkkotekniikkaa. Automaatiotekniikan perusopintoihin sisältyy logiikkaohjelmoinnin perusteet sekä mittaus-, säätö- ja prosessitekniikkaa. Nämä perusopinnot antavatkin sinulle hyvän pohjan, jolle voit kasvattaa ammatillista osaamistasi haluamallesi suunnalle.
Automaatiosuuntautumisen sovellussuunnittelun opintojaksoilla käyt läpi järjestelmäkokonaisuuksia, joita käytetään esimerkiksi tuotteiden valmistuslinjojen ja teollisuuslaitosten ohjaamiseen. Suunnittelupainotteisilla automaation laitteisto- sekä instrumenttisähkösuunnittelua. Halutessasi voit valita opintoja, jotka keskittyvät robotiikan ja konenäön hyödyntämiseen teollisuudessa.
Sähkösuuntautumisen suunnitteluopintojaksoilla keskityt suunnitteluprosessin eri vaiheisiin sekä suunnittelumenetelmien ja -työkalujen käyttöön. Suunnittelukohteena voi olla teollisuuslaitos, kiinteistö tai jakeluverkko. Opinnoissa tutustut myös erilaisiin älykkäisiin sähköjärjestelmiin, jotka mahdollistavat tehokkaan uusiutuvan energian käytön ja sähkön käytön ohjaamisen.
Valinnaisiksi ammattiopinnoiksi voit valita esimerkiksi robotiikan, data-analytiikan tai kyberturvallisuuden opintoja.
Osa opinnoista on mahdollista suorittaa ulkomailla opiskelijavaihdossa. Kansainvälisyys osaamista voi kerryttää suorittamalla osan opinnoista kansainvälisen Automation and Robotics-tutkinto-ohjelman mukana.
Opintojen joustava toteuttaminen
Tutkinnon voi suorittaa päiväopintoina tai monimuotoisesti. Päiväopintoina suoritettaessa opinnot suoritetaan pääosin kampuksella ja jonkin verran myös verkossa. Opinnot ovat sidottu sekä aikaan, että paikkaan. Monimuotona opiskellessa opiskelu suoritetaan pääosin verkossa. Noin kolmen viikon välein kampuksella käydään tekemässä laboratoriotöitä tai muita läsnäoloa vaativia suoritteita. Opiskelusta osa on sidottu aikaan ja osa on ajoitettavissa itse. Monimuoto-opiskelu vaatii opiskelijalta itsenäisempää työskentelyä.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opiskelussa keskeisessä roolissa ovat sähkö- ja automaatiotekniikan laboratorioympäristöt, joissa päästään soveltamaan opittuja asioita käytäntöön. Laboratorioissa työskennellään käyttäen niitä laitteistoja ja ympäristöjä, joita tulevissa työtehtävissäkin käytetään. Myös harjoittelussa, opinnäytetyössä ja erilaisissa työelämäprojekteissa (esim. Jamk Future Factory®) päästään hyvin työelämäläheiseen toimintamalliin. Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus, jolla tarkoitetaan työn, projektiopintojen ja opintojen yhdistämistä. Opinnollistamisesta laaditaan suunnitelma ja se dokumentoidaan opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Automaatio- ja sähkötekniikka on vauhdilla kehittyvä ala. Uudenlaista osaamista tarvitaan koko ajan. Ala on myös voimakkaasti kytköksissä ICT-alaan ja sen kehittymiseen.
Teollisuuden tuotantolinjojen automatisointi on jatkuvassa kasvussa. Erilaiset robotiikan ja konenäön ratkaisut lisääntyvät koko ajan. Automaatiota käytetään esimerkiksi tuotteiden valmistuslinjojen, teollisuuslaitosten, kiinteistöjen, kuljetus- ja kulkuvälineiden sekä työstö- ja työkoneiden ohjaukseen. Automaatiojärjestelmien osaajia tarvitaan mm. teollisuusprosessien ohjauksessa ja valvonnassa. Ohjausjärjestelmien käyttö kiinteistöissä lisääntyy koko ajan. Automaatioinsinöörinä työtehtäviäsi ovat mm. järjestelmien ja laitteiden hankinta, määrittely sekä suunnittelu, tuotekehitystyö, ohjelmointi ja käyttö- sekä kunnossapitotehtävät.
Älykkäät sähköverkot, hajautettu energiantuotanto, energiatehokkaat ratkaisut ja sähkökäyttöjen lisääntyminen mm. liikenteessä ovat tulevaisuutta. Sähköjärjestelmien ja -laitteiden sekä erilaisten mittausjärjestelmien osaajille riittää töitä. Sähkösuunnittelua tarvitaan mm. jakeluverkoihin, teollisuusympäristöihin tai kiinteistöihin.
Sähköinsinöörin pitää tuntea erilaiset sähkötekniikan tuotteet (moottorit, muuntajat) ja komponentit. Sähköturvallisuus- ja standardisointiosaaminen ovat välttämättömiä. Sähköinsinöörinä työtehtäviäsi ovat mm. sähkösuunnittelu, tuotekehitystyö, käyttö- ja kunnossapitotehtävät, tutkimus ja valvonta sekä toiminnan johtaminen.
Valmistumisen jälkeen työpaikkanasi voi olla prosessiteollisuuden tuotantolaitos, konepaja, laitetoimittaja, voimalaitos tai suunnittelutoimisto. Työtehtäväsi voivat olla myös johtamisen ja hallinnon, myynnin ja markkinoinnin, teknisen ostotoiminnan sekä asiakaspalvelun, koulutuksen ja konsultoinnin alalta. Teet työtä usein kansainvälisissä projekteissa aluksi projektiryhmän jäsenenä ja riittävän kokemuksen myötä projektiryhmän vetäjänä. Työhösi kuuluu paljon tiimityöskentelyä, palavereja ja usein myös matkustamista. Tärkeitä taitoja ovat ongelmanratkaisutaidot, yhteistyötaidot, asiakaspalveluhenkisyys ja kielitaito. Alan kehityksen seuraaminen, uusien asioiden omaksuminen ja kyky toimia kansainvälisissä toimintaympäristöissä ovat välttämättömiä.
Kelpoisuudet
Sähköpätevyys 1 -todistus oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajan ja käytön johtajan tehtävissä kaikkien sähkölaitteistojen sähkötöissä, lukuun ottamatta hissien asennus-, korjaus ja huoltotöitä. Pätevyystodistuksen saamisen ehtona on, että hakija osoittaa täyttävänsä pätevyystodistuksen saamiseksi asetetut ehdot sähköalan koulutuksesta ja työkokemuksesta sekä on suorittanut hyväksytysti sähköturvallisuustutkinnon. Tutkinto-ohjelmassa on mahdollista suorittaa opinnot, jotka täyttävät sähköalan koulutukselle valtioneuvoston asetuksessa (1435/2016) 3§ ja 4§ asetetut vaatimukset.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Koulutuksen sisällön suunnittelussa painottuu paikallisten alan yritysten tarpeiden huomiointi ja niihin vastaaminen. Koulutuksen sisältöä säädetään vastaamaan yritysten nykyisiä ja tulevia tarpeita mm. neuvottelukuntatyöskentelyn kautta. Alumneja ja opiskelijoita on myös kuultu opetussuunnitelmatyössä. Suunnittelussa on myös huomioitu erilaiset tulevaisuustietoa sisältävät raportit. Muuttuva globaali ympäristö asettaa myös omat reunaehtonsa koulutuksen sisältöön, ja sitä kautta mm. kestävän kehityksen teemat näkyvät vahvemmin koulutuksessa ja sen tavoitteissa.
Vastuuhenkilö
Hukari Sirpa
Lehtori
+358144499686
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Opintopolkujen ajoitukset