Maataloustuotteiden jatkojalostusLaajuus (5 op)
Tunnus: LMSV0200
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Ulla Heinonen
Osaamistavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Kun käyt tämän opintojakson, osaat jatkojalostaa, koevalmistaa ja arvioida valitsemaasi tuotetta käytännössä.
Tämän opintojakson suoritettuasi tiedät maataloustuotteen jatkojalostuksen vaiheet, tunnet jalostusmenetelmiä ja tiedät jatkojalostusta koskevat keskeisimmät säädökset. Opintojakson aikana suoritat hygieniapassitutkinnon.
Opintojakson osaamiset
Maatalous
Liiketoimintaosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet jatkojalostuksen vaiheet ja osaat tehdä asiakaslähtöistä tuotekehitystyötä käytännössä. Osaat laatia tuotekonseptin tuoteidean pohjalta, suunnitella reseptin, koevalmistaa ja arvioida tuotetta niin asiakkaan, tuotantoprosessin kuin talouden näkökulmasta.
Tunnet keskeiset lainsäädännön asettamat vaatimukset elintarvikkeiden tai muiden alkutuotannon tuotteiden jatkojalostukselle. Hallitset perustiedot mikrobeista ja niiden toimintaan vaikuttavista tekijöistä. Osaat käsitellä elintarvikkeita hygieenisesti. Osaat hakea oppia ja mallia olemassa olevista jatkojalostusyrityksistä osallistumalla opintomatkoille, seminaareihin ja messuille.
Sisältö
käytännön harjoitukset koekeittiössä, tuoteidean tuotekehitys, tuotekonsepti, reseptiikka, koevalmistus, aistinvarainen arviointi, katelaskenta ja hinnoittelu, pakkaukset ja pakkausmerkinnät, elintarvikelainsäädäntö, mikrobit ja niiden elinehdot, hygieniset työtavat, hygieniapassin suorittaminen, omavalvonta (HACCP), tuotevastuu, laadun kehittäminen, opintomatkat jatkojalostusta harjoittaviin yrityksiin, osallistuminen alan seminaareihin ja messuille
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Välttävä 1: Osaat toteuttaa ohjauksessa valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit niistä.
Tyydyttävä 2: Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja muuttaa tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit opituista asioista monipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Hyvä 4: Tuoteideasi on innovatiivinen ja osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5: Tuoteideasi on innovatiivinen ja laajaa asiakasjoukkoa kiinnostava. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti, reflektiivisesti ja kriittisesti.
Ilmoittautumisaika
01.11.2024 - 09.01.2025
Ajoitus
19.05.2025 - 31.07.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Ulla Heinonen
Ryhmät
-
LMS21S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS23KMMaaseutuelinkeinot (AMK)
-
LMS22KMAgrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
-
LMS23S1Maaseutuelinkeinot (AMK)
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Kun käyt tämän opintojakson, osaat jatkojalostaa, koevalmistaa ja arvioida valitsemaasi tuotetta käytännössä.
Tämän opintojakson suoritettuasi tiedät maataloustuotteen jatkojalostuksen vaiheet, tunnet jalostusmenetelmiä ja tiedät jatkojalostusta koskevat keskeisimmät säädökset. Opintojakson aikana suoritat hygieniapassitutkinnon.
Opintojakson osaamiset
Maatalous
Liiketoimintaosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet jatkojalostuksen vaiheet ja osaat tehdä asiakaslähtöistä tuotekehitystyötä käytännössä. Osaat laatia tuotekonseptin tuoteidean pohjalta, suunnitella reseptin, koevalmistaa ja arvioida tuotetta niin asiakkaan, tuotantoprosessin kuin talouden näkökulmasta.
Tunnet keskeiset lainsäädännön asettamat vaatimukset elintarvikkeiden tai muiden alkutuotannon tuotteiden jatkojalostukselle. Hallitset perustiedot mikrobeista ja niiden toimintaan vaikuttavista tekijöistä. Osaat käsitellä elintarvikkeita hygieenisesti. Osaat hakea oppia ja mallia olemassa olevista jatkojalostusyrityksistä osallistumalla opintomatkoille, seminaareihin ja messuille.
Sisältö
käytännön harjoitukset koekeittiössä, tuoteidean tuotekehitys, tuotekonsepti, reseptiikka, koevalmistus, aistinvarainen arviointi, katelaskenta ja hinnoittelu, pakkaukset ja pakkausmerkinnät, elintarvikelainsäädäntö, mikrobit ja niiden elinehdot, hygieniset työtavat, hygieniapassin suorittaminen, omavalvonta (HACCP), tuotevastuu, laadun kehittäminen, opintomatkat jatkojalostusta harjoittaviin yrityksiin, osallistuminen alan seminaareihin ja messuille
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opiskelija koostaa oppimateriaalia itselleen kurssin edetessä tehtävien ohjaamana.
Opetusmenetelmät
Kyseessä on monimuotototeutus, jossa ideana on learning by doing. Hygieniapassiin liittyvä materiaali opiskellaan itsenäisesti ja tentitään kurssin aikataulun mukaisesti keväällä 2025. Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan oma jatkojalostusprojekti, jonka tuotoksia esitellään kuluttajille Biotalouskampuspäivässä syksyllä 2025. Opiskelu tapahtuu itsenäisesti ja pienryhmässä toisille vertaispalautetta antaen.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Mahdollisuuksien mukaan kurssin puitteissa tutustutaan maataloustuotteiden jatkojalostukseen yritysvierailujen avulla ja messuille osallistumalla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssitenttiä ei ole.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssin laajuus on 135 tuntia opiskelijatyötä, pääosin itsenäistä opiskelua ja opiskelua pienryhmässä. Jatkojalostusprojektista saattaa tulla opiskelijalle kustannuksia.
Jatkojalostusprojektit esitellään kuluttajille Biotalouskampuspäivässä syksyllä 2025.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli palautettavat tehtävät tulee suorittaa hyväksyttävällä tasolla.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1: Osaat toteuttaa ohjauksessa valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit niistä.
Tyydyttävä 2: Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja muuttaa tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit opituista asioista monipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Hyvä 4: Tuoteideasi on innovatiivinen ja osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5: Tuoteideasi on innovatiivinen ja laajaa asiakasjoukkoa kiinnostava. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti, reflektiivisesti ja kriittisesti.
Ilmoittautumisaika
01.11.2022 - 05.01.2023
Ajoitus
24.04.2023 - 30.09.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Verkko-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 40
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Ulla Heinonen
Ryhmät
-
LMS20S1Maaseutuelinkeinot
-
LMS21KMMaaseutuelinkeinot
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Kun käyt tämän opintojakson, osaat jatkojalostaa, koevalmistaa ja arvioida valitsemaasi tuotetta käytännössä.
Tämän opintojakson suoritettuasi tiedät maataloustuotteen jatkojalostuksen vaiheet, tunnet jalostusmenetelmiä ja tiedät jatkojalostusta koskevat keskeisimmät säädökset. Opintojakson aikana suoritat hygieniapassitutkinnon.
Opintojakson osaamiset
Maatalous
Liiketoimintaosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet jatkojalostuksen vaiheet ja osaat tehdä asiakaslähtöistä tuotekehitystyötä käytännössä. Osaat laatia tuotekonseptin tuoteidean pohjalta, suunnitella reseptin, koevalmistaa ja arvioida tuotetta niin asiakkaan, tuotantoprosessin kuin talouden näkökulmasta.
Tunnet keskeiset lainsäädännön asettamat vaatimukset elintarvikkeiden tai muiden alkutuotannon tuotteiden jatkojalostukselle. Hallitset perustiedot mikrobeista ja niiden toimintaan vaikuttavista tekijöistä. Osaat käsitellä elintarvikkeita hygieenisesti. Osaat hakea oppia ja mallia olemassa olevista jatkojalostusyrityksistä osallistumalla opintomatkoille, seminaareihin ja messuille.
Sisältö
käytännön harjoitukset koekeittiössä, tuoteidean tuotekehitys, tuotekonsepti, reseptiikka, koevalmistus, aistinvarainen arviointi, katelaskenta ja hinnoittelu, pakkaukset ja pakkausmerkinnät, elintarvikelainsäädäntö, mikrobit ja niiden elinehdot, hygieniset työtavat, hygieniapassin suorittaminen, omavalvonta (HACCP), tuotevastuu, laadun kehittäminen, opintomatkat jatkojalostusta harjoittaviin yrityksiin, osallistuminen alan seminaareihin ja messuille
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opiskelija koostaa oppimateriaalia itselleen kurssin edetessä tehtävien ohjaamana.
Opetusmenetelmät
Kyseessä on monimuotototeutus, jossa ideana on learning by doing. Hygieniapassiin liittyvä materiaali opiskellaan itsenäisesti ja tentitään kurssin aikataulun mukaisesti keväällä 2023. Kurssilla tehdään opintoretkijä pienimuotoista jatkojalostusta tekeviin yrityksiin ja alan messuille opiskelijoiden oman aktiivisuuden ja mielenkiinnon mukaisesti. Kurssilla toteutetaan oma jatkojalostusprojekti, jonka tuotoksia esitellään kuluttajille.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Mahdollisuuksien mukaan kurssin puitteissa tutustutaan maataloustuotteiden jatkojalostukseen yritysvierailujen avulla ja messuille osallistumalla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssitenttiä ei ole.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssin laajuus on 135 tuntia opiskelijatyötä. Kurssilla voi olla yön yli kestäviä opintomatkoja, joista opiskelijoille voi muodostua kustannuksia.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli palautettavat tehtävät tulee suorittaa hyväksyttävällä tasolla.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1: Osaat toteuttaa ohjauksessa valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit niistä.
Tyydyttävä 2: Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja muuttaa tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Osallistut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoit opituista asioista monipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Hyvä 4: Tuoteideasi on innovatiivinen ja osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti ja reflektiivisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5: Tuoteideasi on innovatiivinen ja laajaa asiakasjoukkoa kiinnostava. Osaat toteuttaa itsenäisesti valitsemasi tuotteen jatkojalostuksen vaihe vaiheelta. Osaat arvioida kehittämääsi tuotetta asiakkaan, tuotantoprosessin ja talouden näkökulmasta ja kehittää tuotekonseptia palautteen perusteella. Saat todistuksen hygieniapassin suorittamisesta. Olet osallistunut opintomatkoille ja seminaareihin sekä raportoinut opituista asioista monipuolisesti, reflektiivisesti ja kriittisesti.