Kätilö (AMK)
Osaamiskuvaus
Kätilön (AMK) tutkinto-ohjelman opinnoissa profiloidut seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen. Valmistuttuasi sinulla on pätevyys toimia myös sairaanhoitajana. Tutkinnon aikana saavutat laaja-alaisen hoitotyön ja kätilötyön osaamisen, jossa korostuu terveyden edistäminen ja kliininen osaaminen sekä kätilötyössä tarvittava digitaalinen osaaminen ja tietoturva. Opinnoissa voit kehittää kätilötyön ammatillista osaamista kansainvälisyyden, monikulttuurisuuden sekä kestävän kehityksen näkökulmista. Sinulla on mahdollisuus oppia innovaatio- ja projektiosaamista työelämälähtöisissä opinnoissa.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Kätilö (AMK) tutkinto-ohjelma sisältää sekä Kätilö (AMK) että sairaanhoitaja (AM) tutkinnot. Kätilö (AMK) tutkinto-ohjelman opintojen sisällöt perustuvat hoitotieteeseen ja sitä tukeviin tieteenaloihin, kuten luonnon- ja lääketieteeseen sekä yhteiskunta- ja käyttäytymistieteisiin.
Opiskelustasi noin puolet toteutuu ammattitaitoa edistävänä harjoitteluna sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, projekteissa sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun simulaatioympäristöissä. Voit myös kehittää osaamistasi suorittaen teoriaopintoja ja/tai harjoittelua ulkomailla joko englannin kielellä tai muilla hallitsemillasi kielillä. Tutkintoon sisältyvistä opinnoista osa suoritetaan englanninkielisinä.
Kolmen ensimmäisen vuoden aikana opit sairaanhoitajan (AMK) tutkinnon edellyttämän osaamisen. Ensimmäisen vuoden aikana kehität hoitotyön perusosaamista. Toisena ja kolmantena opiskeluvuotena perehdyt hoitotyön eri osa-alueisiin vahvistaen niin teoreettista kuin kliinisen hoitotyön osaamista, päätöksentekotaitoja ja ohjaus- ja opetusosaamista.
Sairaanhoitajatutkinnon aikana opintoihisi sisältyy opinnäytetyö, joka on työelämän kehittämistarpeiden pohjalta toteutettava tutkimus-, kehittämis- tai innovaatiotyö.
Viimeisen puolentoista-kahden vuoden aikana syvennät kätilötyön ammatillista osaamista, mihin sisältyy kätilötyön ammatillinen toiminta, kätilötyön asiakkuus, seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen ja kliininen asiantuntijuus sekä kätilötyön kehittäminen.
Opintojen joustava toteuttaminen
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Työelämäläheistä oppimista sisältyy AMK-opintoihin koko opiskelusi ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu, opinnäytetyö ja erilaiset työelämäprojektit. Jamkissa työelämäläheisen ja opiskelijalähtöisen oppimisen toimintamallina on Jamk Future Factory ®. Se yhdistää työelämän toimijat, opiskelijat, Jamkin asiantuntijat sekä työelämäläheiset oppimisympäristöt. Se tarjoaa sinulle monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojasi, urapolkua ja työelämäverkostoja.
Myös opinnollistaminen on työelämäläheisen oppimisen mahdollisuus, jolla tarkoitetaan työn, projektiopintojen, Jamk Future Factory® tms. toiminnan ja opintojen yhdistämistä. Laadit opinnollistamissuunnitelman ja dokumentoit sen opettajan kanssa sovitulla tavalla.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Kätilönä voit työllistyä sosiaali- ja terveyspalvelujen erilaisiin sairaanhoitajan tai kätilön tehtäviin julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä järjestöissä. Kätilö (AMK) työskentelee esimerkiksi synnytyssaleissa, synnytysvuodeosastoilla, naistentautien poliklinikalla ja osastolla sekä äitiys- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Saat myös hyvät valmiudet toimia kätilönä kansainvälisissä tehtävissä.
Kätilö (AMK) voi työskennellä myös yrittäjänä.
Kelpoisuudet
Kätilön (AMK) ja sairaanhoitajan (AMK) ammattinimikkeitä saa käyttää ja ammatteja harjoittaa vain tutkinnon suorittanut, laillistettu kätilö (AMK) ja laillistettu sairaanhoitaja (AMK). Kätilö (AMK) -tutkinto sisältää sairaanhoitaja (AMK) -tutkinnon (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994) 5 §: kaksoislaillistaminen). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa kätilön (AMK) tutkinnon suorittaneen sekä sairaanhoitajana että kätilönä terveydenhuollon ammattihenkilöksi. Laillistettuna kätilönä voit suorittaa itsenäisesti säännöllisen synnytyksen jälkitarkastuksen sairausvakuutuslain (437/2010) ja siihen liittyvän valtioneuvoston asetuksen (N:o 1090/2010) mukaisesti.
Kätilö (AMK) -tutkinto täyttää terveydenhuollon ammattihenkilöstöä koskevan lain (559/1994) ja asetuksen (564/1994) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston ammattipätevyyden tunnustamisesta annetun direktiivin (36/2005/EY)/ (2013/55/EU) koulutukselle asettamat vaatimukset.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä opiskelijoiden, alumnien ja työelämän edustajien kanssa. Opetussuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty sekä määräaikaisarvioinnin tuloksia että AVOP palautteita. Opetussuunnitelman kehittämisessä on tarkasteltu tulevaisuuden osaamistarpeita yhdessä sidosryhmien kanssa sekä benchmarkattu muiden ammattikorkeakoulujen kätilön tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmia.
Vastuuhenkilö
Tiainen Elina
Lehtori, Hyvinvointiyksikkö, Terveysala
+358400989451
etunimi.sukunimi@jamk.fi