Terveyden edistämisen tutkinto-ohjelma, ylempi AMK
Kätilö (ylempi AMK)
Fysioterapeutti (ylempi AMK)
Toimintaterapeutti (ylempi AMK)
Sosionomi (ylempi AMK), sosiaaliala
Kuntoutuksen ohjaaja (ylempi AMK)
Osaamiskuvaus
Opintojesi aikana saat valmiuksia vaativan tason asiantuntijuuteen terveyden edistämisen asiantuntijana eri yhteistyöverkostoissa. Vahvistat osaamistasi terveyden edistämiseen, sen ennakoivaan kehittämiseen ja arviointiin ottamalla huomioon globaaleja ja kansallisia ilmiöitä. Saat valmiuksia johtaa terveyden edistämisen suunnittelua ja kykenet hyödyntämään terveysviestintää terveyserojen kaventajana.
Suoritettuasi Jyväskylän ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen (YAMK) -koulutuksen, voit hakea International Union for Health Promotion and Education organisaatiolta kansainvälistä rekisteröintiä terveyden edistämisen asiantuntijaksi, Health Promotion Practitioner, koska Jyväskylän ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmalle on haettu kansainvälinen akkreditointi tunnus. Kansainvälinen rekisteröinti on osoitus osaamisestasi ja asiantuntijuudestasi, jolloin olet etulinjassa kehittämässä hyvinvointipalveluita nykyaikaisten vaatimusten ja tulevaisuuteen suuntaavien terveyttä edistävien ohjelmien, suunnitelmien ja toimintatapojen toteuttamiseksi.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Terveyden edistämisen YAMK laajuus on 90 op. Opiskelet monialaisesti yhteisessä johtamisen opintokokonaisuudessa (5 op) ja tutkimus- ja kehittämistoiminnan opinnoissa (10 op). Syvennät osaamistasi terveyden edistämisen ydinopinnoissa (20 op), Opinnäytetyössäsi (30 op) ja Vapaasti valittavissa opinnoissasi (25 op).
Yhteinen johtamisosaaminen 5 op
Opintokokonaisuudessa opiskelet ihmisten ja talouden johtamista sekä strategista johtamista.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 10 op
Tutkimus- ja kehittämistoiminnan opinnoissa opit keskeisimpiä työelämän kehittämismenetelmiä, erilaisten tutkimusmenetelmien käyttöä sekä tutkimusviestintää. Opit soveltamaan alasi tutkimustietoa ja kehittämään sen avulla oman organisaation tai valitsemasi organisaation toimintaa.
Terveyden edistämisen ydinopinnot 20 op
Ydinopintojen avulla vahvistat osaamistasi terveyden edistämiseen, sen uudistamiseen ja kehittämiseen. Opiskelet terveyden edistämisen lähtökohtia ja terveyskäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Opit suunnittelemaan, arvioimaan, johtamaan ja koordinoimaan näyttöön perustuvaa terveyden edistämisen toimintaa yksilö- ja yhteisötasolla eri sektoreilla. Opiskelet myös terveysviestintää ja saat valmiuksia soveltaa vaikuttavaa viestintää terveyserojen kaventamiseksi.
Opinnäytetyö 30 op
Opinnäytetyö on ylemmän AMK-tutkinnon ydinosaamista, jossa sovellat tutkimustietoa ja kehität valitsemaasi alaa ja/tai organisaatiota sekä syvennät omaa ammatillista asiantuntijuuttasi terveyden edistämisen näkökulmasta.
Master-opinnäytetyö on työelämää palveleva tutkimus- ja/tai kehittämishanke, jossa sovellat tutkimusosaamistasi käytäntöön ja tuet omaa urakehitystäsi. Opinnäytetyön ja kehittämistehtävien avulla sinulla on mahdollisuus kehittää omaa työtäsi.
Vapaasti valittava osaaminen 25 op
Voit valita opintojaksoja tutkinto-ohjelman opintotarjonnasta, Jamkin YAMK-tutkinto-ohjelmien (Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen 20 op), EduFuturan, Summer School- tai muiden AMKien opintotarjonnasta.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto (DDP) Jamkin ja Itävallassa sijaitsevan Carinthia University of Applied Sciences (CUAS) yhteistoteutuksena, jolloin saat käyttöösi Jamkista saamasi tutkintonimikkeen oma amk tutkintonimi (YAMK), Master of Health Care, Master of Social Services tai Master of Health Care and Social Services sekä Carinthia University Applied Sciences myöntämä Master of Health Management.
Opintojen joustava toteuttaminen
Opinnot toteutetaan kokonaan etäopintoina, joten opiskelu onnistuu riippumatta siitä, missä asuin- tai työpaikkasi sijaitsee. Etäopiskelu vaatii perusdigitaitoja, joiden kehittymistä myös tuetaan opintojen aikana. Etäopiskelu sisältää mm. webinaareja, ryhmässä tapahtuvaa työskentelyä, verkkokeskusteluja ryhmän tai ohjaajan kanssa, tehtävien itsenäistä työstämistä, videoluentoja ja muuta omatoimista opiskelua. Keskeistä oppimisprosessissa on monialaisen opiskelijaryhmän vuorovaikutus ja kokemusten jakaminen.
Webinaareja järjestetään opintojaksosta riippuen joko päivisin tai arki-iltaisin. On suositeltavaa, että osallistut webinaareihin tai suoritat opintojaksosta riippuen korvaavan tehtävän. Opiskelijaryhmän toiveet huomioidaan toteutustavoissa. On suositeltavaa verkostoitua myös omatoimisesti ja sopia tapaamisia verkossa tai kasvokkain. Opintojaksojen ja tutoropettajien tuki ja ohjaus on tarjolla koko opintojesi ajan.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduFutura-yhteistyöoppilaitoksissa ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista..
Työelämäläheinen oppiminen
Opintoihin liittyvät oppimis- ja kehittämistehtävät voit integroida oman työyhteisösi kehittämiseen ja työyhteisön kehittämistarpeita voidaan myös tuoda suunniteltavaksi, jalostettavaksi ja ratkaistavaksi oppimistehtävinä sekä -projekteina. Oppimisessa hyödynnetään ryhmän jäsenten osaamista ja asiantuntemusta koko ryhmän hyväksi aktiivisen vuorovaikutuksen kautta.
Opintoihin tuo joustavuutta aikaisemman osaamisen ja opintosuoritusten hyväksilukeminen osaksi tutkintoa (Tutkintosääntö 17 §). Tämä lyhentää opintoaikaasi ja keventää osin opiskeluasi. Tutkintoon voidaan hyväksilukea myös osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen (AHOT) menettelyllä työelämässä syntyvää uutta osaamista, joka täyttää tutkinnon osaamistavoitteet.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Valmistuttuasi voit työllistyä erilaisiin asiantuntija-, esihenkilö-, kehittämis-, johtamis- ja koordinointitehtäviin sosiaali- ja terveysalan julkisiin, yksityisiin ja kolmannen sektorin organisaatioihin ja asiantuntijoiksi. Valmistuttuasi voit toimia myös yrittäjänä tai asiantuntijana kansainvälisissä ja monikulttuurisissa kehittämistehtävissä.
Kelpoisuudet
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa pätevyyden Terveyden edistämisen asiantuntijatehtäviin, esimerkiksi hyvinvointikoordinaattorin tehtäviin ja kelpoisuuden julkiseen virkaan ja tehtävään, jonka vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto. Tutkinto asettuu tasolle seitsemän eurooppalaisten tutkintojen viitekehyksessä (EQF7 – European Qualification Framework) sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen (NQF7) osaamiskuvauksissa.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi hakeutua yliopistojen jatko-opintoihin tai ammatillisen opettajakorkeakoulun opintoihin. Voit jatkaa opintojasi myös hakeutumalla esimerkiksi vastaaviin jatkokoulutusohjelmiin ulkomaisissa korkeakouluissa, esimerkiksi EUDRES-korkeakouluissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Tutkintokokonaisuuden sisällöt perustuvat laajaan ennakkoarviointiin ja osaamisen ennakointityön hyödyntämiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Suunnittelussa on huomioitu myös hyvinvointialueiden uudet osaamis- ja kehittämistarpeet ja tutkinnon sisältämää osaamista kehitetään yhdessä työelämän kanssa. Terveyden edistämisen asiantuntijakoulutus on saanut International Union for Health Promotion and Education (IUHPE) organisaation globaalin akkreditointitunnustuksen 2015–2025. Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelija ja sieltä valmistunut alumni on elinikäinen kumppanimme, jonka kanssa tehdään yhteistyötä koulutuksen laadun kehittämiseksi.
Vastuuhenkilö
Järvinen Sari
Yliopettaja
Hyvinvointiyksikkö, Terveysala
+358404861080
etunimi.sukunimi@jamk.fi
Terveyden edistäminen (YAMK)
Terveyden edistäminen (YAMK)
Terveyden edistäminen (YAMK)
Terveyden edistäminen (YAMK)
Ajoitussuunnitelmat: