Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Osaamiskuvaus
Kuntoutuksen ohjaaja on monialaisen kuntoutuksen ja ohjaustyön asiantuntija. Valmistuttuasi kuntoutuksen ohjaajaksi osaat arvioida, suunnitella, toteuttaa ja kehittää kuntoutumisen polkuja asiakaslähtöisesti monialaisissa verkostoissa. Kuntoutuksen ohjaajan ammatillista ydinosaamista ovat kuntoutuksen palvelujärjestelmäosaaminen, kuntoutustarpeiden ja -mahdollisuuksien arviointiosaaminen sekä kuntoutuksen ohjaus- ja suunnitteluosaaminen. Kuntoutuksen ohjaajana työskentelet esimerkiksi sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja työllisyyspalveluissa sekä järjestöissä.
Opintojen aikana perehdyt ammattieettisen toiminnan, asiakaslähtöisen ohjaustyön ja laadukkaan kohtaamisen toimintaperiaatteisiin. Osaat arvioida ja kuvata kuntoutujan kokonaistilannetta, työ- ja toimintakykyä, arjessa selviytymistä sekä kuntoutustarpeita ja laatimaan hyvän kuntoutuskäytännön mukaisia kuntoutussuunnitelmia. Perehdyt siihen, miten kuntoutujan itsenäistä toimintakykyä, muutosmotivaatiota, voimavaroja ja arjen sujumista edistetään. Saat valmiuksia tiimi- ja verkostotyöhön sekä tutkivaan, kehittävään ja näyttöön perustuvaan työotteeseen ja yrittäjyyteen. Perehdyt kuntoutuksen kustannus- ja vaikuttavuusnäkökulmiin, kestävän kehityksen periaatteisiin sekä vastuulliseen toimintaan ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.
Koulutuksen sisältö ja osaamisen rakentuminen
Kuntoutuksen ohjaajan tutkinto-ohjelmassa hankit valmiudet toimia kuntoutuksen ohjaus-, suunnittelu-, koordinointi- ja kehittämistehtävissä. Kuntoutuksen ohjaajan osaaminen ja ammatti-identiteetti alkavat muodostua ensimmäisenä opiskeluvuotena sosiaali- ja terveysalan yhteisissä opinnoissa, työelämävalmiuksia edistävissä opinnoissa sekä kuntoutusalan työn perusteissa. Opintojen edetessä painottuvat kuntoutuksen ohjauksen ammattiopinnot. Opintojen aikana hankitaan myös kestävien ratkaisujen, palveluiden ja toimintamallien kehittämisosaamista.
Tutkinnon sisällöt rakentuvat kuntoutuksen monialaisista ja monikulttuurisista toimintaympäristöistä, erilaisten asiakkaiden kohtaamisesta, vuorovaikutuksesta ja ohjaamisesta, kuntoutuspalveluiden suunnittelusta ja koordinoinnista sekä palveluohjauksesta ja verkostotyöstä. Sisällöissä tarkastellaan myös sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluiden eettisyyteen, talouteen, laatuun ja vaikuttavuuteen liittyviä näkökulmia. Sisältöjä käsitellään teoriaopinnoissa ja harjoitteluissa yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla.
Opintojen joustava toteuttaminen
Monimuoto-opiskelu edellyttää noin 40 tunnin työpanosta viikoittain. Monimuoto-opiskelussa yhdistyvät itsenäinen opiskelu, verkko-opiskelu, ryhmätyöskentely, kontaktiopiskelun päivät Jyväskylässä, työn opinnollistaminen sekä käytännön harjoittelu työelämässä. Opiskelu edellyttää aktiivista opiskeluotetta, halua ottaa vastuuta omasta oppimisesta, tietotekniikan perustaitoja, halua kehittyä verkko-oppijana ja mahdollisuutta osallistua verkko-opetukseen arkipäivisin sekä kontaktipäiviin Jyväskylässä. Kampuksella tapahtuvan opiskelun määrä vaihtelee valitsemiesi opintojaksojen mukaan. Pääosin opiskelu on itsenäisesti ja ryhmässä tapahtuvaa verkko-opiskelua, harjoittelujaksoja lukuun ottamatta. Osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä.
Kuntoutuksen ohjaajan opinnot etenevät joustavasti henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) mukaisesti, jonka laadit opintojesi alussa. Tässä yhteydessä arvioidaan myös aikaisemmin hankkimasi osaaminen. Jos sinulla on aiempaa sosiaali- tai terveysalan osaamista voit selvittää hyväksiluvun mahdollisuuksiaan (lisää tietoa opinto-oppaassa). Joustavuutta opintoihin tai mahdollisuutta nopeuttaa valmistumista tarjoaa esim. opiskelu kesäaikaan. Täydentävien opintojen, harjoittelupaikkojen sekä opinnäytetyön myötä voit syventää osaamistasi oman urasuunnitelmasi mukaisesti.
Sinulle on tarjolla vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja EduJyväskylä-yhteistyöoppilaitoksissa (Jyväskylän yliopisto ja Gradia) ja kansainvälisiä opintoja eurooppalaisissa EUDRES-korkeakouluissa. Voit lisäksi valita opintoja suomalaisista ja ulkomaisista kumppanikorkeakouluista, esimerkiksi muista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Voit hakea hyväksilukua muualla suoritetuista korkeakouluopinnoista.
Työelämäläheinen oppiminen
Opiskelua työelämässä sisältyy AMK-opintoihin koko opiskelun ajan, kuten ammattitaitoa edistävä harjoittelu (45–55 op), opinnäytetyö sekä erilaiset hankkeet, työelämäprojektit ja kehittämistehtävät. Saat monialaisen ja työelämäläheisen projektiopiskelun lisäksi mahdollisuuden kehittää tulevaisuuden työelämätaitojasi, urapolkujasi ja työelämäverkostojasi. Lisäksi voit suorittaa opintoja kansallisissa ja kansainvälisissä projekteissa.
Uramahdollisuudet ja työllistyminen
Kuntoutuksen ohjaajana voit työllistyä muun muassa seuraavilla tehtävänimikkeillä: ohjaaja, kuntoutusohjaaja, kuntoutusasiantuntija, kuntoutusyhdyshenkilö, kuntoutussuunnittelija, asiakasohjaaja, palveluohjaaja, työkykyvalmentaja, koordinaattori, uravalmentaja, ammatillinen kuntoutusohjaaja, OMA-valmentaja, sosiaaliohjaaja, asiantuntija.
Kuntoutuksen ohjaajia työskentelee muun muassa terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, työllisyyspalveluissa, vakuutusyhtiöissä, yksityisillä kuntoutuspalvelujen tuottajilla ja järjestöissä. Kuntoutuksen ohjaajia tarvitaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskusten kuntoutuspalveluiden koordinointi- ja ohjaustehtäviin sekä työ- ja toimintakyvyn tukeen liittyvään kuntoutuksen suunnitteluun ja ohjaukseen.
Kelpoisuudet
Kuntoutuksen ohjaaja on laillistettu sosiaalihuollon ammattihenkilö.
Jatko-opinnot
Voit valmistuttuasi ja vähintään kahden vuoden työkokemuksen jälkeen hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Voit jatkaa opintojasi hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin, ammatilliseen opettajankoulutukseen tai ulkomaisiin maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulu tarjoaa osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia mm. avoimessa ammattikorkeakoulussa, erikoistumiskoulutuksissa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Koulutuksen suunnittelu
Opetussuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty tulevaisuuden työelämän ja koulutuksen kartoituksia, kuten Osaamisen ennakointifoorumin (OEF) tuotoksia, Soteko- hankkeen loppuraporttia (2023), WHO:n kuntoutuksen osaamisraporttia (Rehabilitation Competency Framework 2020), ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston osaamisia (ARENE 2022) sekä valtakunnallisia kuntoutuksen kehittämiseen ja tulevaisuuteen liittyviä raportteja. Koulutuksen sisältöjen suunnittelussa on huomioitu opettajien, opiskelijoiden, työelämän yhteistyötahojen sekä yhteistyökorkeakoulujen edustajien näkemyksiä ja palautetta.
Vastuuhenkilö
Anne Koivisto
Lehtori, Hyvinvointi, Kuntoutus- ja sosiaaliala
+358504426258
etunimi.sukunimi@jamk.fi