• Budjetointi (HL00BD24-3003),
         13.03.2023 – 12.05.2023,  3 op  (HTL21S1, ...) — Verkko-opetus +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson tarkoitus
    Budjetointi on tavoitteellisen toiminnan ja talouden ohjauksen keskeinen prosessi. Tämä opintojakso antaa sinulle keskeiset tiedot ja valmiudet budjetointiin ja talouden ohjaukseen.

    Osaamiset
    Kv- ja viestintäosaaminen
    Yrittäjyys-, innovaatio- ja työyhteisöosaaminen
    Liiketoimintaosaaminen
    Tuloksellisuusosaaminen

    Osaamistavoitteet
    Tällä opintojaksolla perehdyt budjetoinnin merkitykseen, lainalaisuuksiin, periaatteisiin, prosesseihin ja menetelmiin. Osaat laatia osabudjetit ja pääbudjetit osana toiminnan ja talouden ohjausta. Osaat laatia budjettivertailun ja analysoida eroja budjettitarkkailun näkökulmasta. Kykenet tunnistamaan ja tarkastelemaan kehittämiskohteita budjetoinnin näkökulmasta. Osaat tarkastella ja analysoida budjetointiin liittyviä prosesseja ja esittää niihin kehitysehdotuksia.
    Edeltävä osaaminen
    Taloushallinnon perusteet.
    Sisältö
    Opintojaksolla käsitellään budjetoinnin määritelmää ja tehtäviä, budjetoinnin ja strategian suhdetta, budjetointijärjestelmää ja -prosessia, budjetointimenetelmiä, budjetin laatimista, budjettitarkkailua sekä budjetoinnin ongelmia ja ratkaisuja.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2
    Välttävä 1
    Osaat nimetä budjetointiin liittyviä prosesseja ja tiedät mitkä prosessit vaikuttavat budjetin laatimiseen. Ymmärrät budjetin perusperiaatteet ja kykenet laatimaan esimerkkiyrityksen osabudjetit valmiiden mallien mukaan. Osaat kertoa omin sanoin budjetoinnin ja budjetin perusperiaatteet ja merkityksen. Tunnistat budjetointiin liittyviä ohjausmekanismeja ja osaat budjetointiin ja budjettiin liittyviä keskeisiä tekijöitä. Ymmärrät budjetoinnin, toiminnan suunnittelun ja budjettiseurannan merkityksen.

    Tyydyttävä 2
    Osaat esitellä budjetointiin liittyviä prosesseja talouden ohjauksen näkökulmasta ja tunnistat budjettiohjaukseen liittyvät tekijät. Osaat tehdä ohjeistettuna esimerkkiyrityksen osa- ja pääbudjetit. Tunnistat budjettiohjauksen mekanismeihin vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja osaat nimetä budjetoinnin keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4
    Hyvä 3
    Osaat jäsentää budjetoinnin perusprosessit, ja eritellä prosessien vaiheet talouden ohjauksen näkökulmasta ja osaat kuvata prosessien vaikutuksen toiminnan ohjaukseen. Osaat teknisesti laatia (itsenäisesti) osa- ja pääbudjetit sekä soveltaa budjetointimenetelmiä talouden ohjauksen tueksi. Osaat laatia budjettiin pohjautuvan analyysin. Osaat määritellä budjettiohjaukseen vaikuttavia tekijöitä esimerkkiyrityksessä ja määritellä budjetoinnin keskeisiä tekijöitä eri toimialoilla toimivissa yrityksissä.

    Kiitettävä 4
    Osaat arvioida budjetoinnin perusprosesseja talouden ohjauksen näkökulmasta. Osaat kehittää osa- ja pääbudjetteihin pohjautuvia kannattavuusanalyysejä. Osaat määritellä budjettiohjauksen vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja budjetoinnin merkityksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä. Ymmärrät budjetin ja toimintasuunnitelman välisen yhteyden.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Erinomainen 5
    Osaat suunnitella budjetoinnin perusprosesseja talouden ohjauksen näkökulmasta. Osaat suunnitella osa- ja pääbudjetteihin pohjautuvia aktiivisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan toiminnan ja talouden ohjaukseen. Osaat arvioida budjettiohjauksen vaikutuksia esimerkkiyrityksessä ja raportoida sen pohjalta tehtäviä toimenpiteitä sekä budjetoinnin vaikutuksen eri toimialoilla toimivissa yrityksissä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Webinaarit
    Kirjallinen aineisto
    Videomateriaali
    Itsenäiset oppimistehtävät
    Ohjaus ja palaute

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Jormakka, R., Koivusalo, K., Lappalainen, J. & Niskanen, M. (2015). Laskentatoimi. Helsinki : Edita. ISBN 978-951-37-6782-2 (verkkoaineisto) ja ISBN 978-951-37-6622-1 (nidottu). Budjetointia käsittelevät luvut. (HUOM! Myös muut painokset ovat soveltuvia.)

    Järvenpää, M., Länsiluoto, A., Partanen, V. & Pellinen, J. (2013). Talousohjaus ja kustannuslaskenta (2. uud. painos). Helsinki : Sanoma Pro. ISBN 978-952-63-2005-2 (nidottu). Budjetointia käsittelevät luvut. (HUOM! Myös muut painokset ovat soveltuvia.)

    Neilimo, K. & Uusi-Rauva, E. (2005). Johdon laskentatoimi. (6. uud. painos). Helsinki : Edita. ISBN 978-951-37-4109-9 (nidottu). Budjetointia käsittelevät luvut. (HUOM! Myös muut painokset ovat soveltuvia.)

    Åkerberg, P. (2017). Budjetointi 2020-luvulla (1. painos). Helsinki: Alma Media Pro. ISBN 978-952-14-3161-6 verkkoaineisto (e-kirja) ja ISBN 978-952-14-3159-3 (sidottu).

    Opettaja

    Ari Karsikas

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksoon sisältyvät mahdolliset työssä tehtävät osiot kuvataan kurssin ensimmäisillä kokoontumiskerroilla.

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti järjestetään viikolla 16
    1. uusintatentti järjestetään viikolla 17
    2. uusintatentti järjestetään viikolla 18

    Ajoitus

    13.03.2023 - 12.05.2023

    Opiskelijan oppimistehtävät ja ajankäyttö

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus yhteensä 81 h
    Webinaarit 6 h
    Itsenäinen kirjallisuuteen ja videoihin perehtyminen 20 h
    Itsenäisten tehtävien tekeminen 55 h

    Ilmoittautumisaika

    21.11.2022 - 05.01.2023

    Aikataulu

    Webinaarit (vko 2-8)
    Tentti (vko 10)
    Uusintatentti 1 (vko 11)
    Uusintatentti 2 (vko 12)

    Ryhmä
    • HTL21S1
    • HTLTALB
    • ZJA23KH
    • ZJK23KH
    • ZJA22SH2
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Toisessa korkeakoulussa suoritettu vastaava opintojakso voidaan lukea hyväksi osasuorituksena tai kokonaisuutena. Muulla tavoin hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja tunnustaa näyttökokeeseen osallistumalla.

    Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

    Arviointimenetelmät

    Avoin amk 40 (taloushallinnon paketti)

    Opintojakso sisältyy Talousjohtamisen suuntautumisen opintoihin.
    Opintojakson arviointi perustuu seuraavien osasuoritusten kautta osoitettuun osaamiseen: harjoitus- ja oppimistehtävät (50%, 1,5 op) ja tentti (50%, 1,5 op)

    Tutkinto-ohjelma

    Liiketalous (AMK)

    Toteutustapa

    Verkko-opetus

    Virtuaaliosuus

    3 op

    Opintopistemäärä
    • 3 op
    Vastuuyksikkö

    Liiketoimintayksikkö