Kansansairauksien ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminenLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: YSAA0500
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa hyödyntää tietoa väestön terveydentilasta ja hyvinvointi- ja terveyserojen syistä, taustoista sekä muutossuunnista kansantautien hoitotyön kehittämisessä. Hän osaa soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa ja tarkoituksenmukaisia menetelmiä kansantautien syntyyn vaikuttavien elintapojen ja riskitekijöiden tunnistamisessa, arvioinnissa, niiden ehkäisyssä ja varhaisessa puuttumisessa. Opiskelija osaa kohdentaa terveyden edistämisen toimintaa kansantautien ehkäisyssä terveyshyötyä tuottavalla tavalla yksilö-, yhteisö-, väestötasolla.
Sisältö
- Väestön terveys ja hyvinvointi sekä niihin yhteydessä olevat tekijät ja tulevaisuuden haasteet
- Väestön terveyden muutossuunnat terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämisen ja hoitotyön asiantuntijuuden kehittymisen haasteina
- Valtakunnalliset strategiat, toimintaohjelmat ja suositukset kansanterveyden edistämisessä ja kansantautien ehkäisyssä
- Kansanterveyttä vähentävät elintavat ja riskitekijät ja niiden seulonta- ja tunnistamismenetelmät
- Terveyteen liittyvä toimintakyky ja terveysvalmennus
Esitietovaatimukset
AMK-tutkinto
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottaman osaamisen yleiset kriteerit ovat web-sivuilla (http://opinto-oppaat.jamk.fi/fi/Opinto-opas-yamk/).
Opintojakson oppimistulokset arvioidaan suhteessa kunkin opintojakson osaamistavoitteisiin tietojen, taitojen ja yleisten pätevyyksien perusteella (Kansallinen ja eurooppalainen laatujärjestelmä NQF/EQF, taso 7).
välttävä 1 – tyydyttävä 2
Opiskelija hyödyntää oppimistehtävissään tietoa väestön terveydestä ja terveyden riskitekijöistä ja niihin liittyvistä haasteista sekä soveltaa keskeisiä valtakunnallisia toimintaohjelmia ja tarkoituksenmukaisia menetelmiä esittäen joitakin kehittämisideoita. Hän kykenee hakemaan relevanttia tietoa ja soveltamaan sitä kuvailevalla tasolla työpajatyöskentelyyn ja oppimistehtäviensä aihealueeseen.
hyvä 3
Opiskelija hyödyntää oppimistehtävissään monipuolisesti tietoa väestön terveydestä ja terveyden riskitekijöistä ja osaa selittää niiden merkitystä ja muutossuuntia sekä niihin liittyviä haasteita. Hän soveltaa valtakunnallisia toimintaohjelmia ja tarkoituksenmukaisia menetelmiä esittäen kehittämisideoita. Hän kykenee hakemaan relevanttia kansainvälistä ja kansallista tietoa, arvioimaan sitä sekä soveltamaan työpajatyöskentelyyn ja oppimistehtäviensä aihealueeseen.
kiitettävä 4 – erinomainen 5
Opiskelija soveltaa oppimistehtävissään monipuolisesti erilaista tietoa väestön terveydestä ja terveyden riskitekijöistä. Hän pohtii analyyttisesti ja kriittisesti niiden merkitystä ja muutossuuntia sekä niihin liittyviä haasteita. Hän soveltaa kansainvälisiä ja valtakunnallisia toimintaohjelmia ja tarkoituksenmukaisia menetelmiä tarkastellen kehittämisideoita eri näkökulmista. Hän kykenee hakemaan laajasti monitieteistä kansainvälistä ja kansallista näyttöön perustuvaa tietoa ja soveltamaan sitä kriittisesti ja kehittävästi työpajatyöskentelyyn ja oppimistehtäviensä aihealueeseen.