Voimavarojen hallinta, kehittäminen ja arviointiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: YSKJ0500
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija
• tunnistaa (julkisen) palvelutuotannon ja sen organisoinnin eri vaihtoehdot, ml. hyvinvointiyrittäjyyden ja ymmärtää toimintamallien arvioinnin merkityksen
• tunnistaa laadun ja toiminnan kehittämisen yhteyden
• osaa arvioida hyvinvointipalvelujen kokonaistehokkuutta sekä vaikuttavuutta
• hallitsee keskeisiä hyvinvointipalvelujen tuotantoon ja organisointiin liittyviä arvioinnin lähestymistapoja ja työkaluja.
Sisältö
Sosiaali/terveyspalvelutuotannon erityispiirteet voimavarojen suuntaamisessa
Hyvinvointipalveluiden taloudellinen ja toiminnallinen arviointi Arviointimenetelmät ja asetelmat,
Vaikutusten ja vaikuttavuuden mittaaminen ja tulosten tulkinta päätöksenteossa
Esitietovaatimukset
AMK-tutkinto
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottaman osaamisen yleiset kriteerit ovat web-sivuilla (http://opinto-oppaat.jamk.fi/fi/Opinto-opas-yamk/).
Opintojakson oppimistulokset arvioidaan suhteessa kunkin opintojakson osaamistavoitteisiin tietojen, taitojen ja yleisten pätevyyksien perusteella (Kansallinen ja eurooppalainen laatujärjestelmä NQF/EQF, taso 7).
Arvosana on 0 (hylätty), jos opiskelija ei saavuta opintojaksolle asetettuja osaamistavoitteita. Arvosana 1 (Välttävä). Opiskelija tietää julkisen palvelutuotannon organisoinnin eri vaihtoehtoja ja ymmärtää eri toimintamallien arvioinnin merkityksen, Hänellä on jäsentynyt kuva sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon erityispiirteistä.
2 (Tyydyttävä). Edellä mainitun lisäksi hän tunnistaa voimavarojen kohdentumiseen liittyviä arviointimekanismeja sekä ymmärtää mittaamisen ja mittareiden merkityksen toiminnan ohjaamisessa ja johtamisessa.
Arvosana 3 (Hyvä) Opiskelija hallitsee arvosanaan 1-2 vaadittavan osaamisen lisäksi joitain toimintojen arviointiin ja mittaamiseen liittyviä menetelmiä ja osaa analysoida palvelujärjestelmän eri osien ominaispiirteitä suhteessa koko järjestelmän toimintaan. Hän osoittaa tunnistavansa laadun ja toiminnan kehittämisen yhteyden sekä hallitsee joitain arviointimenetelmiä.
Arvosana 4 (Kiitettävä) Opiskelija hallitsee arvosanaan 3 vaadittavan osaamisen. Opiskelija osaa yhdistellä eri tietovarantoja niin, että hän kykenee palvelujen ja toiminnan vaikutusten ja tehokkuuden sekä vaikuttavuuden mittaamisen tulkintaan.
5 (Erinomainen). Edellä mainitun lisäksi opiskelija osaa sijoittaa tulosten tulkinnan osaksi päätöksentekoprosessia . Hän osoittaa osaavansa soveltaa keskeisiä hyvinvointipalvelujen tuotantoon ja organisointiin liittyviä arvioinnin mittareita, lähestymistapoja ja työkaluja käytäntöön.