Siirry suoraan sisältöön

Sisäisen laskennan menetelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: HBL22100

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää erityyppisten yritysten sisäisen laskennan tarpeet ja osaa soveltaa oppimaansa. Hän tuntee johdon laskentatoimen teorian ja osaa laatia päätöksentekoa tukevia laskelmia. Opiskelija osaa rakentaa pienelle yritykselle kustannuslaskentajärjestelmän.

Sisältö

Talousohjaus, johdon laskentatoimi päätöksenteossa,laskentajärjestelmä,tuotto- ja kustannuskäsitteet, katetuottolaskenta, pääomakustannukset, vaihto-omaisuus ja sen arvostaminen, kustannuslaji- ja kustannuspaikkalaskenta, vyöryttäminen, suoritekohtainen laskenta, kalkyylit, jakolaskenta, ekvivalenssilaskenta, lisäyslaskenta, standardikustannuslaskenta ja toimintolaskenta

Esitietovaatimukset

Tilinpäätöksen, palkanlaskennan ja elinkeinoverotuksen perusteet/taloushallinto HMAB0130

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 (hylätty): Opiskelijan suoritus hylätään mikäli hän ei saavuta opintojaksolle asetettuja vähimmäistavoitteita.

1 (välttävä):Opiskelija osoittaa operatiivisen laskentatoimen ja kustannuslaskennan hallintaa ja ymmärtää operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa. Hän osaa puutteellisesti tuottaa operatiivisen laskentatoimen laskelmia.

2 (tyydyttävä):Opiskelija ymmärtää operatiivisen laskentatoimen ja kustannuslaskennan hallintaa ja ymmärtää jossain määrin operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa Hän osaa tuottaa jollakin tasolla operatiivisen laskentatoimen laskelmia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (hyvä): Opiskelija osoittaa operatiivisen laskentatoimen ja kustannuslaskennan hallintaa ja käsittää operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa. Hän osaa tuottaa jossain määrin operatiivisen laskentatoimen laskelmia.

4 (kiitettävä): Opiskelija osoittaa operatiivisen laskentatoimen ja kustannuslaskennan hallintaa ja ymmärtää operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa. Hän osaa tuottaa operatiivisen laskentatoimen laskelmia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (erinomainen): Opiskelija osaa kokonaisvaltaisesti operatiivisen laskentatoimen ja kustannuslaskennan halllintaa ja ymmärtää operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa. Hän osaa itseohjautuvasti tuottaa operatiivisen laskentatoimen hyödyntämisen liiketoiminnan ohjaamisessa. Hän osaa itseohjautuvasti tuottaa operatiivisen laskentatoimen laskelmia