Varhaisiän musiikkikasvatus 2Laajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: KMLP0550
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija on perehtynyt 3- 5 –vuotiaan lapsen musiikkikasvatuksen lähtökohtiin; hän ymmärtää yleisen ja musiikillisen kehityksen merkityksen musiikkitoiminnan suunnittelun ja toteuttamisen perustana. Opiskelija osaa käyttää, soveltaa ja kehittää eri työtapoja ja menetelmiä suunnitellessaan ja toteuttaessaan musiikkitoimintaa em. ikäryhmälle. Hän ymmärtää opetussuunnitelmien merkityksen opetuksen perustana.
Opiskelija ymmärtää lapsuuden, varhaiskasvatuksen ja muun yhteiskunnan muuttuvat keskinäiset yhteydet .
Hänellä on valmiudet itsensä arvioimiseen ja kehittämiseen opetustyössä.
Sisältö
3 – 5 – vuotiaan lapsen tavoitteellinen musiikkikasvatus:
-yleinen/ musiikillinen kehitys
-musiikilliset / yleiset tavoitteet opetuksessa
-opetuksen suunnittelu lapsen ikä – ja kehitystason huomioon ottaen (eri työtavat / menetelmät)
Varhaisvuosien sosiologian perusteet:
-lapsuuden historia, lapsuuden instituutio, nykylapsuuden arkiset toimintaympäristöt
Esitietovaatimukset
Opiskelija on suorittanut Musiikkikasvatuksen perusteet -opintojaksosta varhaisiän musiikkikasvatuksen perusteet -osion; perehtynyt musiikkikasvatuksen perustekijöihin, varhaisiän musiikkikasvatuksen sisältöihin, työtapoihin ja tavoitteisiin.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5): Opiskelija osoittaa erinomaista perehtyneisyyttä 3 -5 -vuotiaan lapsen musiikilliseen kehitykseen ja musiikkikasvatuksen lähtökohtiin tunnilla käydyissä keskusteluissa sekä kirjallisissa tehtävissä. Hän hallitsee opetussuunnitelmaan perustuvan musiikkitoiminnan suunnittelun ja toteuttamisen käyttäen ja soveltaen eri työtapoja ja menetelmiä monipuolisesti kirjallisissa sekä käytäntöön sovellettavissa harjoitustehtävissä. Opiskelija ymmärtää musiikkikasvatuksen roolin ja merkityksen osana lapsuutta ja varhaiskasvatusta yhteiskunnassamme.
Hän osoittaa kypsää itsensä arvioimisen ja - kehittämisen taitoa demonstraatioissa ja harjoittelussa.
Opiskelija osaa toimia erinomaisesti opiskelu- ja työyhteisön (harjoittelu) sekä muiden ryhmien jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia sekä toimii oman alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Kiitettävä(4): Opiskelija osoittaa hyvin perehtyneisyytensä 3 – 5 -vuotiaan lapsen musiikilliseen kehitykseen ja musiikkikasvatuksen lähtökohtiin tunnilla käydyissä keskusteluissa sekä kirjallisissa tehtävissä. Hän kykenee opetussuunnitelmaan perustuvan musiikkitoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen käyttäen eri työtapoja ja menetelmiä monipuolisesti kirjallisissa sekä käytäntöön sovellettavissa harjoitustehtävissä. Opiskelija ymmärtää musiikkikasvatuksen roolin ja merkityksen osana lapsuutta ja varhaiskasvatusta yhteiskunnassamme.
Hän osoittaa hyvää itsensä arvioimisen ja - kehittämisen taitoa demonstraatioissa ja harjoittelussa.
Opiskelija osaa toimia kiitettävästi opiskelu- ja työyhteisön (harjoittelu) sekä muiden ryhmien jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia sekä toimii oman alansa ammattieettisten
periaatteiden mukaisesti.
Hyvä (3): Opiskelija osoittaa hallitsevansa perusasiat 3 – 5 -vuotiaan lapsen musiikillisesta kehityksestä ja musiikkikasvatuksen lähtökohdista tunnilla käydyissä keskusteluissa sekä kirjallisissa tehtävissä. Hän kykenee perustasolla opetussuunnitelmaan perustuvan musiikkitoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen käyttäen eri työtapoja ja menetelmiä kirjallisissa sekä käytäntöön sovellettavissa harjoitustehtävissä. Opiskelija ymmärtää musiikkikasvatuksen roolin ja merkityksen osana lapsuutta ja varhaiskasvatusta yhteiskunnassamme.
Hänellä on perustason taito arvioida itseään ja omaa kehittymistään demonstraatioissa ja harjoittelussa.
Opiskelija osaa toimia hyvin opiskelu- ja työyhteisön (harjoittelu) sekä muiden ryhmien jäsenenä sekä toimii oman alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Tyydyttävä ( 2 ): Opiskelija osoittaa hallitsevansa perusasiat 3 – 5 -vuotiaan lapsen musiikillisesta kehityksestä ja musiikkikasvatuksen lähtökohdista, mutta omakohtainen pohdinta tunnilla käydyissä keskusteluissa sekä kirjallisissa tehtävissä on vähäistä. Hän on epävarma opetussuunnitelmaan perustuvan musiikkitoiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa, joka ilmenee kirjallisissa sekä käytäntöön sovellettavissa harjoitustehtävissä.
Opiskelija ymmärtää pinnallisesti musiikkikasvatuksen roolin ja merkityksen osana lapsuutta ja varhaiskasvatusta yhteiskunnassamme. Hänen itse arviointinsa ja oman kehittymisensä arviointi on pintapuolista ja vähäistä demonstraatioissa ja harjoittelussa.
Opiskelija toimii epävarmasti opiskelu- ja työyhteisön (harjoittelu) sekä muiden ryhmien jäsenenä oman alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
Välttävä ( 1 ): Opiskelija osoittaa tiedostavansa perusasiat 3 – 5 -vuotiaan lapsen musiikillisesta kehityksestä ja musiikkikasvatuksen lähtökohdista erittäin pintapuolisesti, mutta omakohtainen pohdinta tunnilla käydyissä keskusteluissa sekä kirjallisissa tehtävissä puuttuu lähes kokonaan. Hän on erittäin epävarma opetussuunnitelmaan perustuvan musiikkitoiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa, joka ilmenee kirjallisissa sekä käytäntöön sovellettavissa harjoitustehtävissä.
Opiskelija ei ole sisäistänyt musiikkikasvatuksen roolia ja merkitystä osana lapsuutta ja varhaiskasvatusta yhteiskunn