Orkesterinjohdon perusteet ja soittoLaajuus (6 op)
Opintojakson tunnus: KMZP0701
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 6 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija perehtynyt orkesterinjohtajan työn eri osa-alueisiin ja tuntee orkesterin instrumenttina ja osaa lukea erilaisia orkesteripartituureja. Hän hallitsee orkesterin johtamiseen ja harjoituttamiseen liittyvät perustaidot ja pystyy itsenäisesti työskentelemään erilaisten kokoonpanojen kanssa. Opiskelija osaa kappaleita aloittaa ja lopettaa. Opiskelija
oppii johtamaan in 1, in 2, in 3 ja in 4.
Sisältö
Johtamis- ja harjoituttamistekniikka
Partituurianalyysi
Transponointi ja soitintuntemus
Ryhmänhallinta
Orkesterinjohtajan sanallinen ja sanaton kommunikaatio
Alustava perehtyminen orkesteriohjelmistoon
Esitietovaatimukset
Kehittyvät säveltapailun ja musiikin teorian taidot
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
5 erinomainen:
Opiskelija osoittaa johtaessaan hyvää teknistä ja tulkinnallista taitoa. Musiikin johtamisessa on havaittavissa lupaavaa ammattimaista otetta. Hän pystyy johtamaan sävellyksen siten että esitys on musikaalinen, mikä ilmenee hyvänä rytmin ja tempon käsittelynä, luontevana fraseerauksena, puhtautena, dynamiikan ja sävyjen hallintana, tyylinmukaisena tulkintana ja vakuuttavana kokonaisilmaisuna. Opiskelija osaa arvioida osaamistaan hyvin, hänellä on erinomaiset valmiudet. Opintojaksoon liittyvät tiedot ja taidot ovat hänellä vaiheeseen nähden erinomaisesti hallinnassa. Opiskelija ottaa esimerkillisesti vastuuta oppimisestaan sekä monipuolisesta itsensä kehittämisestä opintojaksolla.
4 Kiitettävä:
Opiskelija osoittaa johtaessaan hyvää teknistä ja tulkinnallista taitoa. Musiikin johtamisessa on havaittavissa ammattimaista otetta. Esitys on musikaalinen, mikä ilmenee hyvänä rytmin ja tempon käsittelynä, luontevana fraseerauksena, puhtautena, dynamiikan ja sävyjen hallintana, tyylinmukaisena tulkintana ja luontevana kokonaisilmaisuna. Opiskelija osaa arvioida osaamistaan hyvin.Opintojaksoon liittyvät tiedot ja taidot ovat hänellä vaiheeseen nähden kiitettävästi hallinnassa. Opiskelija ottaa vastuuta oppimisestaan sekä monipuolisesta itsensä kehittämisestä opintojaksolla.
3 Hyvä:
Opiskelijan johtamisessa on kuultavissa hyvää perusteknistä taitoa ja parhaimmillaan koskettavaa tulkintaa. Työskentelyssä on havaittavissa työelämälähtöinen ammattimainen tavoitteellisuus. Esitys on musikaalinen, mikä ilmenee hyvänä rytmin ja tempon käsittelynä ja pyrkimyksenä tyylinmukaiseen tulkintaan. Kappaleiden luonteet välittyvät. Kuorokappaleen fraseerauksessa, puhtaudessa, dynamiikan ja sävyjen hallinnassa, kokonaisilmaisussa on vielä kehitettävää. Opiskelija osaa arvioida osaamistaan hyvin. Opintojaksoon liittyvät tiedot ja taidot ovat hänellä vaiheeseen nähden riittävästi hallinnassa. Opiskelija ottaa vastuuta oppimisestaan sekä monipuolisesta itsensä kehittämisestä opintojaksolla.
2 Tyydyttävä:
Opiskelijan johtamisessa tärkeimmät tekniset ja tulkinnalliset perusasiat ovat kohtuullisesti hallinnassa. Esitys on musiikillisesti korrekti, mutta tulkinnassa, tyylinmukaisuudessa ja kokonaisilmaisussa on vielä runsaasti kehitettävää. Kappaleiden luonteet eivät täysin välity. Opiskelija osaa jonkin verran arvioida osaamistaan.. Opiskelijan vastuunotto oppimisestaan sekä monipuolisesta itsensä kehittämisestä opintojaksolla on heikohkoa.
1 välttävä:
Opiskelija hallitsee välttävästi kuoronjohdossa tärkeimmät tekniset perusasiat. Esitys on musiikillisesti vaatimaton, tyylinmukaisuudessa ja kokonaisilmaisussa on runsaasti kehitettävää. Tulkintatahto ja kappaleiden luonteet eivät välity. Opiskelija osaa välttävästi arvioida osaamistaan. Opintojaksoon liittyvät tiedot ja taidot ovat puutteellisesti hallinnassa. Opiskelija ottaa huonosti vastuuta oppimisestaan sekä monipuolisesta itsensä kehittämisestä.
0 Hylätty:
Opiskelija ei kykene johtaessaan luontevaan ilmaisuun. Häneltä puuttuu tekniset edellytykset ja tahto tulkintaan. Opiskelija ei osaa arvioida osaamistaan. Opintojaksoon liittyvät tiedot ja taidot eivät ole hallinnassa. Opiskelija ei ota vastuuta oppimisestaan eikä itsensä kehittämisestä opintojaksolla.