Yrittäjyys ja innovaatiotLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: ZZPP0700
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
1. Opiskelija tietää, mitä ovat sisäinen yrittäjyys, yrittäjäksi ryhtyminen sekä yrittäjyyden ja innovaatioiden merkitys yhteiskunnassa
2. Opiskelija ymmärtää kannattavan yritystoiminnan periaatteet ja omaan alaan liittyvää liiketoimialalogiikkaa
3. Opiskelija ymmärtää asiakkuuden roolin liike- ja muussa toiminnassa ja osaa soveltaa näitä tietoja tunnistaakseen asiakkaat omalle osaamiselleen
4. Opiskelija osoittaa kykyä johtaa itseään yrittäjämäisesti asiakaslähtöisessä ryhmässä
5. Opiskelija osaa tunnistaa asiakastilanteissa tai palveluissa tarpeita sekä jalostaa niistä tuotemahdollisuuksia (tai liiketoimintamahdollisuuksia)
6. Opiskelija tuntee ja osaa käyttää (joitain) luovia ongelmanratkaisumenetelmiä
7. Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja asenteitaan.
8. Opiskelija tuntee ja osaa hyödyntää JAMK yrittäjyys ja innovaatioympäristöjä sekä niihin liittyviä tukipalveluja.
Sisältö
Opintojakso koostuu kahdesta kokonaisuudesta; yrittäjyydestä (3 op) ja innovaatiotoiminnasta (2 op) ja se toteutetaan kaksi kertaa vuodessa.
Yrittäjyysosion pääosa toteutetaan yksikkö/tulosalue/ tai koulutusohjelmakohtaisissa muutaman opiskelijan ryhmissä, jotka omien kokemusten, havaintojensa ja tiedon hankkimisen avulla pyrkivät löytämään tarpeita tai kysyntää, johon kehittävät oman ratkaisun (tuotekonseptin) asiantuntemusalallaan. Ryhmät pohtivat ideansa liiketoimintamahdollisuuksia ja jakavat ryhmiensä ideoita ja niiden onnistumismahdollisuuksia suuremmassa ryhmässä. Opiskelijat hankkivat perustietoa yrittäjyydestä ja kannattavasta liiketoiminnasta toiminnallisilla tavoilla. Opiskelijat testaavat omia yrittäjyysvalmiuksiaan ja laajentavat ymmärrystä toimialastaan yritystarinoiden avulla.
Opintojakson aikana toteutetaan viikon mittainen yhteinen, toimialarajat ylittävä innovaatioviikko – ”Pöhinäpäivät”, minkä aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun opetustoimintaan JAMKissa. Tässä innovaatio-osiossa perehdytään käytännön työskentelyssä asiakasnäkökulman (customer case) ja liiketoimintanäkökulmat (business case) yhdistävään innovaatiotoimintaan. Toteutettava prosessi antaa opiskelijoille käyttökelpoisen ja tulevaisuuteen suuntaavan ongelmanratkaisumenetelmän ja työkalut moninaisiin kehittämisprojekteihin niin työelämässä kuin omassa liiketoiminnassa/ yritystoiminnassa.
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Oppimisen arviointi on ns. kehittävää arviointia. Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa, laadullista, kriteeriperusteista ja siinä opiskelijan itsearvioinnilla on tärkeä rooli. Arvioinnin kohteet on kuvattu ”Suoritukset” - kohdassa.
Oppimistulokset arvioidaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin.
Opintojakson arviointikriteerit ovat:
Aktiivinen osallistuminen, oppimistehtävien ja harjoituksien hyväksytty suoritus.
Lisäksi arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että opiskelijan näytöt ja analyysit yrittäjyysorientaatiosta, asiakkuuksista ja toimintaympäristöstä ovat toimintaympäristöstä ja asiakastarpeista lähteviä ja ne osoittavat sellaista liiketoiminnallista ymmärrystä, mikä on mahdollisesti konkretisoitavissa aloittavaksi yrittäjyydeksi tai kannattavaksi toiminnaksi. Opiskelija osoittaa kykyä kantaa vastuuta omasta ja tiimin toiminnasta ja hän on osoittanut pystyvänsä aloitteelliseen ja kannattavaan toimintaan yhdessä ryhmänsä kanssa. Opiskelija tunnistaa joitakin potentiaalisia asiakkuuksia osaamiselleen. Opiskelija toimii aktiivisesti yhteisön jäsenenä.