Fysioterapia keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteissaLaajuus (9 op)
Opintojakson tunnus: SFTS1514
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 9 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Pirjo Hynynen
- Pirjo Mäki-Natunen
Osaamistavoitteet
Opiskelija
• osaa tutkia ja analysoida neurologisen asiakkaan / kuntoutujan toimintakyvyn edellytyksiä ja toimintarajoitteita.
• osaa soveltaa fysioterapian näyttöön perustuvia vaikuttamistapoja keskus- ja ääreishermostoon liittyvissä toimintarajoitteissa. Lisäksi opiskelijalle muodostuu tutkiva työote ja hän osaa arvioida kriittisesti toimintansa tuloksellisuutta.
• osaa toimia itsenäisesti sekä tehdä moni ammatillista yhteistyötä erilaisissa tiimeissä
Sisältö
Neurologisen asiakkaan toimintakyvyn arviointi ja kuntoutuksen laaja-alaisuus. Fysioterapian vaikuttamismahdollisuudet hermoston eri tasojen häiriöistä johtuviin neurologisiin ja kognitiivisiin oireisiin sekä psykomotoriikan muutoksiin esim. tonus-, koordinaatio-, tarkkaavaisuus-, kommunikaatio- ja muistihäiriöt. Fysioterapian erityispiirteet sekä lapsi- että aikuisneurologisilla asiakkailla. (Keskoslapset, CP- ja tarkkaavaisuushäiriöt, ADHD, MMC- lihastauti- ja autistilapset. Aivohalvaus-, aivovamma-, Parkinson-, MS ja selkäydinvammapotilaat sekä neuropatia- ja perifeeriset hermovammapotilaat)
Esitietovaatimukset
Terapeuttisen harjoittelun, ja liikuntaryhmien ohjaamisen osaaminen. Fysioterapia aineenvaihdunnan, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintarajoitteissa sekä
Wellness technology and environmental planning.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen(5): Opiskelija osallistuu aktiivisesti ottaen vastuun oppimisestaan toimien yhteistyössä muiden osallistujien kanssa. Hän omaa laajat tiedot ja taidot keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteisiin liittyvästä arvioinnista ja fysioterapiasta. Hän perustelee toimintaansa ja luo uusia ratkaisuja. Hän osoittaa kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata ja perustella aihealueen ilmiöitä kriittisesti oman pohdinnan kautta ja hyödyntämällä monipuolisesti ja asianmukaisesti lähteitä.
Kiitettävä (4): Opiskelija osallistuu aktiivisesti ottaen vastuun oppimisestaan. Hän toimii yhteistyössä muiden osallistujien kanssa. Hän omaa hyvät tiedot ja taidot keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteisiin liittyvästä arvioinnista ja fysioterapiasta. Hän perustelee toimintaansa ja luo uusia ratkaisuja. Hän osoittaa kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata ja perustella aihealueen ilmiöitä kriittisesti oman pohdinnan kautta ja hyödyntämällä monipuolisesti ja asianmukaisesti lähteitä.
Hyvä (3): Opiskelija osallistuu aktiivisesti ja toimii sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Hän omaa hyvät tiedot ja taidot keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteisiin liityyvästä arvioinnista ja fysioterapiasta. Hän perustelee toimintaansa, pyrkien yhdistelemään ja soveltamaan tietoja ja taitoja. Hän osoittaa kirjallisissa tehtävissä kykyä kuvata ja perustella aihealueen ilmiöitä hyödyntämällä monipuolisesti ja asianmukaisesti lähteitä.
Tyydyttävä (2): Opiskelija osallistuu aktiivisesti ja kantaa vastuun tehtävistään. Opiskelijan tieto keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteisiin liityyvästä arvioinnista ja fysioterapiasta koostuu irrallisista, joskin asiaan kuuluvista yksityiskohdista. Opiskelijan tehtävistä löytyy yhteyksiä esitettyjen asioiden välille, pohdinta jää niukaksi. Kuitenkin alan kirjallisuutta ja lähdeviitteitä käytetty.
Välttävä (1): ): Opiskelija osallistuu opetukseen ja kantaa vastuu tehtävistään. Opiskelijan tieto keskus- ja ääreishermoston toimintarajoitteisiin liittyvästä arvioinnista ja fysioterapiasta koostuu irrallisista, joskin asiaan kuuluvista yksityiskohdista. Opiskelija hallitsee asiaan liittyviä perustaitoja. Opiskelijan tehtävistä löytyy vähän yhteyksiä esitettyjen asioiden välille, pohdinta on niukkaa. Kuitenkin alan kirjallisuutta ja lähdeviitteitä on käytetty.