Siirry suoraan sisältöön

KansanterveyshoitotyöLaajuus (9 op)

Opintojakson tunnus: SHZT1200

Opintojakson perustiedot


Laajuus
9 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelijalla on valmiudet vastata tavallisimpien kansansairauksien ehkäisystä, hoidonohjauksesta, ohjaamisesta tutkimuksiin, hoidon toteuttamisesta, seurannasta ja koordinoinnista yhteistyössä potilaan ja moniammatillisen hoitotiimin kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Hän turvaa hoidon jatkuvuuden ja tiedonkulun hoito- ja palvelukokonaisuudessa ja kotona selviytymisessä.

Sisältö

Kansansairauksien etiologia, vaaratekijät, hoito ja kuntoutus
Päätöksenteossa käytettävät valtakunnalliset ja alueelliset hoito-ohjelmat ja suositukset sekä hoitokartat.
Hoitotyön näyttöön perustuva päätöksenteko kansansairauksien hoidossa.
Palveluvalikoima (hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjut, potilasjärjestöt.
Omahoidon tukimuodot, tietotekniset ratkaisut, ohjaus ja valmennus omahoitotaitojen vahvistamisessa ja elintavoissa.
Terveyshyötymalli pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Palvelujen yhteen sovittaminen, kotiutuminen (mm. PALKO-malli).
Kansansairauksiin liittyvä lääketiede (1op), farmakologia (2op), anatomia ja fysiologia(1op).

Esitietovaatimukset

Opiskelija hallitsee sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön perustiedot, keskeiset käsitteet ja menetelmät sekä ohjaamisen ja terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän hoitotyön tavoitteet ja menetelmiä ja tietää näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Erinomainen (5)
Opiskelijalla on kattavat tiedolliset valmiudet keskeisten kansansairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti. Opiskelija osaa selittää ja perustella monipuolisesti keskeisten kansansairauksien etiologian, vaaratekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Osaa selittää lääkeaineiden vaiheita ja vaikutustapoja elimistössä ja omaa monipuolisesti tietoa tavallisimmista lääkeaineryhmistä. Opiskelija osaa analysoida ja perustella hoito-palvelu- ja kuntoutusketjujen sekä hoitomallien merkityksen osana potilaan kuntouttavaa ja terveyttä edistävää kokonaishoitoa. Oppimistehtävissä opiskelija osoittaa tiedon syvällistä pohdintaa, vertailua ja arviointia eri näkökulmista lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen. Hän esittää pohdinnassa omia kehittämisajatuksia. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Kiitettävä (4)
Opiskelijalla on kattavat tiedolliset valmiudet keskeisten kansansairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti. Opiskelija selittää perus-tellen kansansairauksien etiologian, vaaratekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Osaa selittää lää-keaineiden vaiheita ja vaikutustapoja elimistössä ja omaa monipuolisesti tietoa tavallisimmista lääkeaineryhmis-tä. Opiskelija pystyy analysoimaan hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjujen sekä hoitomallien merkitystä osana po-tilaan kuntouttavaa ja terveyttä edistävää kokonaishoitoa. Oppimistehtävissä opiskelija analysoi ja yhdistelee tietoa tuomalla esille eri näkökulmia sekä vertailemalla niiden eroja ja yhtäläisyyksiä ja pystyy luomaan aiheesta oman ajattelun kautta jäsentyneen kokonaisuuden lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen.

Hyvä (3)
Opiskelijalla on tiedolliset valmiudet keskeisten kansansairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja potilaan ko-konaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti. Opiskelija osaa selittää kansan-sairauksien etiologian, vaaratekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Ymmärtää lääkeaineiden vaiheita ja vaikutustapoja elimistössä ja on perustiedot tavallisimmista lääkeaineryhmistä. Opiskelija pystyy selit-tämään hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjujen sekä hoitomallien merkityksen osana potilaan kuntouttavaa ja ter-veyttä edistävää kokonaishoitoa. Oppimistehtävissä opiskelija soveltaa tietoa ja tuo esille useita olennaisia asioi-ta perustellusti. Opiskelija osoittaa omaa pohdintaa tai käyttää havainnollistavia esimerkkejä lähdemateriaaliin perustuen.

Tyydyttävä (2)
Opiskelijalla on tiedolliset valmiudet keskeisten kansansairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja potilaan ko-konaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti. Opiskelija osaa nimetä kansan-sairauksien etiologiaan, vaaratekijöihin sekä sairauden mukanaan tuomiin muutoksiin liittyvät keskeiset asiat. Ymmärtää lääkeaineiden vaiheita ja vaikutustapoja elimistössä ja on perustiedot tavallisimmista lääkeaineryh-mistä. Opiskelija pystyy antamaan esimerkin hoito-, palvelu- ja kuntoutusketjusta sekä hoitomallien merkityk-sestä osana potilaan kuntouttavaa ja terveyttä edistävää kokonaishoitoa. Oppimistehtävissä opiskelija ymmärtää käsiteltävän asian kannalta olennaisia asioita. Esimerkit osoittavat omaa ajattelua, mutta yhteydet teoriatiedon ja esimerkkien välillä ovat puutteelliset. Sisältö on niukka eikä rajausta ole perusteltu.

Välttävä (1)
Opiskelijalla on tiedolliset perusvalmiudet keskeisten kansansairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti. Opiskelija pystyy luettelemaan kansansairauksien etiologiaan, vaaratekijöihin sekä sairauden mukanaan tuomiin muutoksiin liittyvät keskeiset asiat. Ymmärtää lääkeaineiden vaiheita ja vaikutustapoja elimistössä ja on perustiedot tavallisimmista lää-keaineryhmistä. Opi

Siirry alkuun