Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyöLaajuus (6 op)

Opintojakson tunnus: SHZA1300

Opintojakson perustiedot


Laajuus
6 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelijalla on valmiudet vastata tavallisimpien mielenterveyden häiriöiden ja päihdesairauksien ehkäisystä, hoidonohjauksesta, ohjaamisesta tutkimuksiin, hoidon toteuttamisesta, seurannasta ja koordinoinnista yhteistyössä potilaan ja perheen sekä moniammatillisen tiimin kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Hänellä on valmiudet kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Opiskelija osaa turvata hoidon jatkuvuuden ja tiedonkulun hoito- ja palvelukokonaisuudessa sekä kotona selviytymisessä.

Sisältö

Mielenterveyden edistäminen, mielenterveyshäiriöiden ja päihdesairauksien etiologia, uhkatekijät, varhainen tunnistaminen, hoito ja kuntoutus sekä kriisit ja traumat elämänkulussa, omat arvot ja asenteet mielenterveys-, päihde-, ja kriisihoitotyössä, päätöksenteossa käytettävät valtakunnalliset ja alueelliset hoito-ohjelmat sekä suositukset ja lainsäädäntö,
keskeinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä, teknologian käyttö, näyttöön perustuva hoitotyö mielenterveyshäiriöiden ja päihdesairauksien ja kriisien hoidossa, yhteistyösuhdeosaaminen ja työnohjaus, mielenterveys-, ja päihdehoitotyön erityiskysymyksiä (esim. eettiset kysymykset, leimaantuminen, asenteet, syrjäytyminen, sukupolvienketju ja turvallisuus), psykiatria ja päihdelääketiede, moniammatillisuus ja verkostokeskeisyys

Esitietovaatimukset

Opiskelija hallitsee sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön perustiedot, keskeiset käsitteet ja menetelmät sekä ohjaamisen ja terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän hoitotyön tavoitteet ja menetelmiä ja tietää näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija:
Erinomainen (5)
Omaa kattavat tiedolliset valmiudet tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja varhaiseen tunnistamiseen sekä potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti sekä kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Osoittaa hallitsevansa erinomaisesti potilaan ja perheen mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen osana potilaan ja perheen hyvinvointia. Osaa selittää ja perustella monipuolisesti tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien etiologian, uhkatekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Oppimistehtävissä opiskelija osoittaa tiedon syvällistä pohdintaa, vertailua ja arviointia eri näkökulmista näyttöön perustuen. Noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Kiitettävä (4)
Omaa hyvät tiedolliset valmiudet tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja varhaiseen tunnistamiseen sekä potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti sekä kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Osoittaa hallitsevansa potilaan ja perheen mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen osana potilaan ja perheen hyvinvointia. Osaa selittää perustellen tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien etiologian, uhkatekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Oppimistehtävissä opiskelija analysoi, vertailee ja yhdistelee tietoa eri näkökulmista hyödyntäen näyttöön perustuvaa tietoa. Noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Hyvä (3)
Omaa tiedolliset valmiudet tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja varhaiseen tunnistamiseen sekä potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti sekä kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Osaa selittää potilaan ja perheen mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen osana potilaan ja perheen hyvinvointia. Osaa selittää tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien etiologian, uhkatekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Oppimistehtävissä opiskelija soveltaa tietoa ja tuo esille useita olennaisia asioita perustellusti, pohtii ja käyttää havainnollistavia esimerkkejä lähdemateriaaliin perustuen. Opiskelija noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Tyydyttävä (2)
Omaa tiedolliset valmiudet tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja varhaiseen tunnistamiseen sekä potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti sekä kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Opiskelija osaa perustella potilaan ja perheen mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen osana potilaan ja perheen hyvinvointia. Opiskelija osaa nimetä tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien etiologian, uhkatekijät sekä sairauden mukanaan tuomat muutokset. Oppimistehtävissä opiskelija ymmärtää käsiteltävän asian kannalta olennaisia asioita. Esimerkit osoittavat omaa ajattelua, mutta yhteydet teoriatiedon ja esimerkkien välillä puutteelliset. Opiskelija noudattaa pääosin JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Välttävä (1)
Omaa tiedolliset perusvalmiudet tavallisimpien mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien hoitotyön päätöksentekoon ja varhaiseen tunnistamiseen sekä potilaan kokonaishoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin näyttöön perustuvasti sekä kriisipotilaan tunnistamiseen ja auttamiseen hoitotyön keinoin. Opiskelija ymmärtää potilaan ja perheen mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen osana potilaan ja perheen hyvinvointia. Opiskelija pystyy luettelemaan mielenterveyshäiriöiden, päihdesairauksien etiologiaan, uhkatekijöihin sekä sairauden mukanaan tuomiin muutoksiin.

Siirry alkuun