Terveydenhoitajatyön menetelmätLaajuus (7 op)
Opintojakson tunnus: SHZH1200
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 7 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveydenhoitajatyötä voimavara- ja perhelähtöisesti näyttöön perustuvia terveyden edistämisen työmenetelmiä soveltaen yksilön, perheen, ryhmän, yhteisön ja väestön terveyden edistämisessä. Hän osaa perhevalmennuksen ja imetysohjauksen suunnittelun ja toteutuksen perheen terveyttä- ja hyvinvointia lisäävänä terveydenhoitajan työmenetelmänä. Opiskelija osaa käyttää varhaisen vuorovaikutuksen työmenetelmää tukien isyyttä ja vanhemmuutta sekä vahvistaa vanhempien itsetuntoa ja auttaa heitä ratkomaan vanhemmuudessa esiinnousevia haasteita. Opiskelija tunnistaa erilaiset perheet ja heidän tarpeensa sekä tilanteet,joissa lapsen terve fyysinen, psykososiaalinen kehitys on vaarassa häiriintyä sekä osaa ohjata yksilöllisiin palveluihin. Hän osaa soveltaa erilaisia osallistavia ja vertaistuen mahdollistavia menetelmiä perheiden terveydenhoitajatyössä ja osaa hyödyntää monialaisia ja ammatillisia yhteistyöverkostoja. Opiskelija harjaantuu arvioimaan erilaisten terveyden edistämisen työmenetelmien soveltuvuutta asiakastyössä sekä niiden vaikuttavuutta. Opiskelija hallitsee eri-ikäisten rokotusohjelman sekä rokottamisen terveydenhoitajan työmenetelmänä.
Sisältö
Terveyden edistämisen työmenetelmät:
Dialogiset työmenetelmät
Rakaisukeskeskeinen ja voimavaralähtöinen ohjaus
Motivoiva haastattelu
Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto
Varhainen tukeminen
Yhteisödiagnoosi
Yksilö- ja ryhmäohjaus
Videoavusteinen perheohjaus
Laaja terveystarkastus (raskaana oleva ja perhe, lapsi ja kouluikäinen sekä perhe)
Eri ikäryhmien rokottaminen
WHO:n imetysohjaajakoulutus
Neuvokas perhe
Varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen
Vastaanottotoiminta ja kotikäynnit
Projektityömentelmät
Innovatiivisten ja teknologiaa hyödyntävien toimintamallien ja työmenetelmien käyttö
Esitietovaatimukset
Opiskelija hallitsee kansansairauksien, perhehoitotyön sekä sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön keskeiset käsitteet ja menetelmät, terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän hoitotyön tavoitteet ja menetelmiä ja tietää näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5)
Opiskelija:
Osoittaa omaavansa laajat ja monipuoliset taidot laajojen terveystarkastusten, eri-ikäisten ihmisten rokottamisen, imetysohjauksen, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen ja perhevalmennuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
Osoittaa hallitsevansa laajasti ja monipuolisesti tietoperustan edellä mainituissa terveydenhoitajatyön menetelmissä.
Pohtii kriittisesti ja analyyttisesti valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen monipuolisesti relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa.
Osaa arvioida valmiuksiaan kriittisesti ja kykenee esittämään kehittämisajatuksia luovaa ajattelua osoittaen.
Kiitettävä (4)
Opiskelija:
Osoittaa osaamisensa erittäin monipuolisesti laajojen terveystarkastusten, eri-ikäisten ihmisten rokottamisen, imetysohjauksen, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen ja perhevalmennuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
Osoittaa hallitsevansa monipuolisesti laajasti monitieteisen tietoperustan edellä mainituissa terveydenhoitajatyön menetelmissä.
Pohtii kriittisesti ja analyyttisesti valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen monipuolisesti relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa.
Osaa arvioida valmiuksiaan kriittisesti ja kykenee esittämään kehittämisajatuksia.
Hyvä (3)
Opiskelija:
Osoittaa omaavansa keskeiset valmiudet laajojen terveystarkastusten, eri-ikäisten ihmisten rokottamisen, imetysohjauksen, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen ja perhevalmennuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
Osoittaa hallitsevansa keskeisen monitieteisen tietoperustan edellä mainituissa terveydenhoitajatyön menetelmissä.
Pohtii monipuolisesti valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa.
Osaa arvioida valmiuksiaan ja kykenee esittämään kehittämisajatuksia.
Tyydyttävä(2)
Opiskelija:
Osoittaa omaavansa perusvalmiuksia laajojen terveystarkastusten, eri-ikäisten ihmisten rokottamisen, imetysohjauksen, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen ja perhevalmennuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
Hyödyntää tietoperustaa edellä mainituissa terveydenhoitajatyön menetelmissä.
Tarkastelee valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen peruskirjallisuutta.
Osaa arvioida valmiuksiaan yksipuolisesti.
Välttävä (1)
Opiskelija:
osoittaa tuntevansa perusvalmiuksia laajojen terveystarkastusten, eri-ikäisten ihmisten rokottamisen, imetysohjauksen, varhaisen vuorovaikutuksen tukemisen ja perhevalmennuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
Hyödyntää tietoperustaa edellä mainituissa terveydenhoitajatyön menetelmissä.
Hyödyntää oppimistehtävissä suppeasti peruskirjallisuutta.
Osaa arvioida valmiuksiaan yksipuoliisesti.