Siirry suoraan sisältöön

Terveydenhoitajatyö elämänkulun eri vaiheissa IILaajuus (9 op)

Opintojakson tunnus: SHZN1200

Opintojakson perustiedot


Laajuus
9 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa kriittisesti tarkastella tietojaan ja taitojaan kouluikäisten ja nuorten terveyteen, terveysriskeihin ja terveydentilan häiriöihin liittyvissä tekijöissä sekä seksuaali-ja lisääntymisterveyden kysymyksissä. Hän osaa analysoida koulu-/opiskeluyhteisön hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja ymmärtää kouluyhteisön terveyden edistämisen tärkeyden. Hän on sisäistänyt voimavarakeskeisen ja verkostomaisen toimintatavan osaksi työtään kouluikäisten, nuorten ja heidän perheidensä parissa. Hän hallitsee näyttöön perustuvan kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyön.Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida ryhmäohjauksta terveyden edistämisen työmenetelmiä soveltaen.
Opiskelija tietää kouluikäisen ja nuoren kasvuun ja kehitykseen sekä työikäisen hyvinvointiin liittyvän lääketieteellisen, ravitsemuksellisen, psykologisen ja sosiaalisen tietoperustan.
Opiskelija osaa arvioida työikäisen terveyttä edistäviä ja kuormittavia tekijöitä sekä edistää terveyttä edistävillä menetelmillä asiakkaiden terveyttä ja työssä jaksamista. Hän tunnistaa työn keskeiset vaaratekijät ja niiden merkityksen terveyteen. Hän saa valmiuksia toimia ammattihenkilönä työterveyshuollossa hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaan. Hän tarkastelee tietoisesti omaa persoonallista tapaansa toimina yksilö-, ryhmä- tai yhteistyötilanteissa. Hän on valmistautunut laadukkaaseen ja kehittävään työotteeseen.

Sisältö

Kouluikäisen, nuoren ja perheen näyttöön perustuva terveydenhoitajatyön suunnittelu, toteutus ja arviointi
Terveystarkastukset, seulontatutkimukset koulu-, opiskeluterveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa
Uravalinta ja terveys
Koulu- ja opiskeluyhteisön hyvinvointi ja oppilashuollollinen yhteistyö
Terveyttä tukevat verkostot ja niiden hyödyntäminen
Eri-ikäisten rokottaminen, matkailijan rokottaminen
Voimavarakeskeinen ohjaus, ryhmäohjaus
Kouluikäisen, nuoren, työikäisen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen, riskitekijöiden tunnistaminen ja ennaltaehkäisy
Koulu/opiskelu-/työterveydenhuollon laatu ja kehittäminen
Muuttuva ja kehittyvä työelämä
Työterveyshuollon asiantuntijuuden perusteet
•Työn vaikutus terveyteen, vaaratekijöiden tunnistaminen ja ehkäisy
•Työpaikkaselvitys sekä työpaikkakäynti; työhygieeniset tekijät, fyysinen ja psyykkinen kuormittuminen, työpaikan ergonomia ja ensiapuvalmius
•Sairaanhoito työterveyshuollossa
•Työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen
•Terveystarkastukset ja seulonnat työterveyshuollosa, työikäisten kuntoutus- ja työeläkejärjestelmät
•Työyhteisötyö

Esitietovaatimukset

Opiskelija hallitsee sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön perustiedot, keskeiset käsitteet ja menetelmät sekä ohjaamisen ja terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän hoitotyön tavoitteet ja menetelmiä ja tietää näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat ja perhehoitotyön sekä laajavastuisen terveydenhoitajatyön perusteet ja menetelmät. Opiskelija hallitsee alle kouluikäisen lapsen kasvua ja kehitystä edistäviä voimavaroja ja kuormittavia tekijöitä sekä tunnistaa erityistuen tarpeita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Erinomainen (5) Opiskelija osoittaa omaavansa erinomaiset valmiudet kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen terveyden edistämisen ja terveydenhoitajatyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin asiakkaiden hoitoprosessissa. Opiskelija osoittaa hallitsevansa monipuolisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden, lääketieteellisen, psykologisen, ravitsemuksellisen ja sosiaalisen tietoperustan. Opiskelija pohtii kriittisesti ja analyyttisesti valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen monipuolisesti relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa. Opiskelija osaa arvioida valmiuksiaan kriittisesti ja kykenee esittämään kehittämisajatuksia luovaa ajattelua osoittaen.
Kiitettävä (4) Opiskelija osoittaa omaavansa erittäin hyvät valmiudet kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen terveyden edistämisen ja terveydenhoitajatyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin asiakkaiden hoitoprosessissa. Opiskelija osoittaa hallitsevansa erittäin hyvin seksuaali- ja lisääntymisterveyden, lääketieteen, ravitsemukselliset, psykologian ja sosiaalisen tietoperustan. Opiskelija pohtii monipuolisesti valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa. Opiskelija osaa arvioida valmiuksiaan kriittisesti ja kykenee esittämään joitakin kehittämisajatuksia.
Hyvä (3) Opiskelija osoittaa omaavansa hyvät valmiudet kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen terveyden edistämisen ja terveydenhoitajatyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin asiakkaiden hoitoprosessissa. Opiskelija osoittaa hallitsevansa hyvin seksuaali- ja lisääntymisterveyden, lääketieteen, ravitsemuksellisen, psykologian ja sosiaalisen tietoperustan. Opiskelija perustelee ja pohtii valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa. Opiskelija osaa arvioida valmiuksiaan monipuolisesti.
Tyydyttävä(2) Opiskelija osoittaa omaavansa perusvalmiudet kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen terveyden edistämiseen ja terveydenhoitajatyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin asiakkaiden hoitoprosessissa. Opiskelija osoittaa tietävänsä keskeiset asiat seksuaali- ja lisääntymisterveyden, lääketieteen, psykologian, ravitsemuksellisen ja sosiaalisen tietoperustasta. Opiskelija tarkastelee valintojaan oppimistehtävissä hyödyntäen peruskirjallisuutta. Opiskelija osaa arvioida valmiuksiaan pinnallisesti.
Välttävä (1) Opiskelija osoittaa tunnnistavansa perusvalmiuksia kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen terveyden edistämiseen, ja terveydenhoitajatyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin asiakkaiden hoitoprosessissa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa keskeiset asiat seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, lääketieteen, psykologian, ravitsemuksellisen ja sosiaalisen tietoperustan. Opiskelija hyödyntää oppimistehtävissä peruskirjallisuutta. Opiskelija osaa arvioida valmiuksiaan pinnallisesti.

Siirry alkuun