Ammattitaitoa edistävä harjoittelu IILaajuus (15 op)
Opintojakson tunnus: SHZ8W200
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 15 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija toimii asiakaslähtöisen hoitotyön arvojen ja periaatteiden mukaisesti moniammatillisessa yhteistyössä. Opiskelija ymmärtää ennalta ehkäisevän työn merkityksen väestön hyvinvoinnin kannalta ja hän hahmottaa terveyden edistämistyön eri toimijoita ja palveluiden tuottajia sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Opiskelija osaa tarkastella voimavaralähtöisesti terveyttä ja hyvinvointia sekä osaa tukea yksilön ja ryhmän terveyttä. Opiskelija tunnistaa ja analysoi yksilön ja ryhmän terveyden edistämisen tarpeita sekä suunnittelee, toteuttaa ja arvioi niiden pohjalta terveyden edistämiseen liittyvän terveyskasvatushankkeen tai –projektin. Opiskelija syventää osaamistaan hoitotyön suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa osana potilaan kokonaishoitoa hoitoryhmän jäsenenä. Hän harjaantuu kansansairauksia sairastavien potilaiden kuntouttavassa ja terveyttä edistävässä hoitotyössä. Opiskelija osaa ohjatusti toteuttaa erilaisia mielenterveys, kriisi- ja päihdetyössä käytettäviä hoitomuotoja ja osaa ohjata potilaita (yhteisöllisyys ja ryhmät, lääkehoito, perhe- ja verkostokeskeinen työskentely). Opiskelija osaa käyttää hoitotyön auttamismenetelmiä yhteistyösuhteessa. Opiskelija osaa hyödyntää työnohjausta osaamisensa kehittämiseksi. Opiskelija arvioi omaa osaamistaan ja kykenee kehittämään itseään asiantuntijana. Osaa toimia yrittäjämäisesti oman ammatillisen osaamisen kehittämisessä. Osaa käyttää ohjausta osaamisensa tukena. Ymmärtää kulttuurieroja ja kykenee yhteistyöhön kulttuuriltaan erilaisten henkilöiden kanssa.
Sisältö
Terveyden edistäminen 3 op: projektit, sairaalat ja terveyskeskukset, avoterveydenhuollon toimijat ja järjestöt
Sisätautien harjoittelu 6 op
Mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelu 6 op
Esitietovaatimukset
Hoitotyön perusteiden teoreettinen ja kliininen osaaminen, terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön teoreettinen osaaminen. Lääkelaskut hyväksytysti suoritettu.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hyväksytty (S):
Opiskelija hallitsee kehittyvän osaajan tasolla kokonaisvaltaisesti terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön sekä mielenterveys-, kriisi- ja päihdehoitotyön tietoperustan. Hän hankkii tietoja oma-aloitteisesti, itsenäisesti ja kriittisesti arvioiden. Opiskelija tuntee terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön osaamisalueen sekä laajan kansallisen tietoperustan ja osaa käyttää sitä erilaisten tehtävien ja oppimisprojektien itsenäisessä toteuttamisessa. Opiskelijalla on hyvät taidot havainnoida, tunnistaa ja analysoida asiakkaan/potilaan terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön tarpeita. Opiskelija osaa keskeiset näyttöön perustuvat hoitotyön menetelmät ja hän on sisäistänyt eettisen tietoperustan. Hän suunnittelee, toteuttaa ja arvioi asiakaslähtöisesti ja moniammatillisesti asiakkaan/potilaan hoitoa. Hän osaa käyttää ja esittää tietoja tiiminsä viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa selkeästi jäsennellysti, kehittävästi ja rakentavasti. Opiskelija osaa perustella ja reflektoida eettistä työskentelyään ja käyttää työnohjausta ammatillisen kehittymisen tukena ja osaa kehittää omaa osaamistaan. Opiskelija osaa jäsentää, miten hänen on jatkossa kehitettävä taitojaan työelämän kehityksen näkökulmasta. Hän toimii sisäisen yrittäjyyden periaatteiden mukaisesti.
Hylätty (0):
Opiskelija ei hallitse terveyden edistämisen, kansansairauksien hoitotyön eikä mielenterveys-, kriisi- ja päihdehoitotyön tietoperustaa. Hän ei hallitse hoitotyön keskeisiä toimintoja eikä keskeisiä kliinisiä taitoja. Hän vaarantaa tai laiminlyö asiakkaan/potilaan turvallisuuden (esim. aseptiikka, vaitiolovelvollisuus). Opiskelija ei osoita kykyä vastata omalta osaltaan terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön ammatillisista tehtävistä ja projekteista. Opiskelija välttelee ja /tai suhtautuu välinpitämättömästi potilaaseen/asiakkaaseen. Hänen käytöksensä on epäammatillista (kielenkäyttö, vaatetus, päihteet). Opiskelijan toiminta on vastuutonta ja passiivista suhteessa harjoitteluyksikön toimintaperiaatteisiin (esim. työaikojen noudattaminen). Hän ei hahmota oman osaamisensa tasoa ja oppimistarpeitaan eikä osaa hyödyntää saamaansa palautetta. Opiskelija ylittää valtuutensa. Hän asennoituu oppimiseensa negatiivisesti