Terveydenhoitotyön harjoittelu ILaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: SHT8W100
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida näyttöön perustuen lasta odottavan,lapsen, nuoren, kouluikäisen ja perheen sekä työikäisen ohjauksen ja hoidon terveydenhoitajan työssä. Opiskelijalla on hyvät valmiudet voimavaralähtöisellä ja perhekeskeisellä työotteella tukea ja ohjata yksilöä, perhettä, ryhmää terveyden edistämisessä (imetys- ja ravitsemusohjanta, varhainen vuorovaikutus, seksuaali- ja lisääntymisterveys). Opiskelija osaa tarkastella ja kehittää omia päätöksentekotaitojaan sekä persoonallista tapaansa toimia yksilö-, ryhmä- sekä monialaisissa yhteistyöverkostoissa.
Sisältö
Perhe- ja voimavaralähtöiset lapsen ja perheen terveydenhoitajatyön ja terveyden edistämisen menetelmät.
Perheiden tukeminen ja ohjaaminen vanhemmuudessa ja vanhemmuuteen kasvussa. Perhevalmennus.
Esitietovaatimukset
Hallitsee Hoitotyön perusteiden, Terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön, Perhe- ja yhteisöhoitotyön sekä Hoitotyö eri toimintaympäristöissä osaamisalueiden teoreettisen ja kliinisen osaamisen sekä lasta odottavan ja lapsiperheen terveydenhoitajatyön teoriaopinnot. Hallitsee aiempien osaamisalueiden lääkelaskut.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hyväksytty (S) Opiskelija osoittaa osaamisensa suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla lasta odottavan , lapsen, kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen ohjauksen ja hoidon terveydenhoitajan työssä. Hän soveltaa perhe- ja voimavaralähtöistä työotetta (imetys- ja ravitsemusneuvonnan-, varhaisen vuorovaikutuksen- ,vanhemmuuden tukemisen-, lisääntymis- ja seksuaaliterveyden- edistäminen ) yksilön, perheen ja ryhmän terveyden edistämisessä.
Hän osaa perustella terveydenhoitajatyöhön liittyvistä raskaana olevan naisen ja sikiön seuranta- ja hoitomenetelmistä sekä harjaantuu tunnistamaan raskausajan häiriötilanteita sekä saa valmiudet niiden hoidosta yhdessä monialaisen asiantuntija ryhmän kanssa. Hän perustelee tietojaan ja taitojaan eri-ikäisen lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä terveyteen, terveysriskeihin ja terveydentilan häiriöihin liittyvissä tekijöissä. Hän tulkitsee seulontatutkimusten ja terveystarkastusten tuloksia, harjaantuu ohjannan ja neuvonnan tarpeeseen liittyen johtopäätösten tekemisestä sekä yhteistyöstä monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa. Hän perustelee työikäisen terveyttä edistäviä ja kuormittavia tekijöitä sekä auttaa asiakkaitaan edistämään terveyttään ja työssä jaksamistaan. Hän tunnistaa työn keskeiset vaaratekijät ja niiden merkityksen terveyteen. Hänellä on valmiudet toimia ammattihenkilönä työterveyshuollossa hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaan.
Opiskelija omaa taidot toimia alansa ennakoimattomissa tilanteissa. Hän tietoisesti tarkastelee omaa persoonallista tapaansa toimina yksilö-, ryhmä- tai yhteistyötilanteissa. Opiskelija käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa tietojen hankinnassa, muokkamisessa, tuottamisessa ja välittämisessä yhteistyöverkostoille.
Hylätty (O)
Opiskelija välttelee ja/tai suhtautuu välinpitämättömästi asiakkaisiin/potilaisiin.
Hän käyttäytyy tai on olemukseltaan epäammatillinen (esimerkiksi kielenkäyttö, vaatetus, vuorovaikutus, työskentely päihteiden tai huumaavien aineiden alaisena) vaarantaa tai laiminlyö asiakkaan/potilaan turvallisuuden. Hän rikkoo vaitiolovelvollisuussäännön.
Opiskelijan toiminta on vastuutonta ja passiivista liittyen työaikaan, sääntöihin ja työtehtävien suorittamiseen. Hän ei tiedota työhön liittyvistä asioista muulle henkilökunnalle, jolloin yhteistyön puute vaarantaa asiakas-/potilastilanteita sekä hän ylittää valtuutensa.
Opiskelija ei hae eikä käytä ohjausta. Hän asennoituu oppimiseen negatiivisesti, mikä ilmenee oppimiskeskusteluissa, palautteen vastaanotossa ja asiakas-/potilastilanteissa. Hän ei kykene realistisesti hahmottamaan omaa osaamisen tasoaan ja oppimistarpeitaan eikä osaa hyödyntää saamaansa palautetta.