Terveydenhoitotyö elämänkulun eri vaiheissaLaajuus (15 op)
Opintojakson tunnus: SHTT8100
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 15 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja arvioi lasta odottavan, lapsen, kouluikäisen, nuoren ja perheen sekä työikäisen ohjauksen ja hoidon terveydenhoitajan työssä .
Hän soveltaa perhe- ja voimavaralähtöistä työotetta (imetys- ja ravitsemusneuvonnassa, varhaisen vuorovaikutuksen ja vanhemmuuden tukemisessa, lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämisessä) yksilön, perheen, ryhmän tai yhteisön näyttöön perustuvassa terveyden edistämistyössä.
Hän osaa terveydenhoitajatyöhön liittyvät raskaana olevan naisen ja sikiön seuranta- ja hoitomenetelmät sekä osaa tunnistaa raskausajan häiriötilanteita sekä vastata niiden hoidosta yhdessä monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa.
Hän perustelee tietonsa ja taitonsa eri-ikäisen lapsen ja nuoren sekä hänen perheensä terveyteen, terveysriskeihin ja terveydentilan häiriöihin liittyvissä tekijöissä. Hän tulkitsee seulontatutkimusten ja terveystarkastusten tuloksia, tekee johtopäätöksiä ohjannan ja neuvonnan tarpeesta sekä yhteistyöstä monialaisen asiantuntijaryhmän kanssa.
Hän arvioi työikäisen terveyttä edistäviä ja kuormittavia tekijöitä sekä edistää terveyttä edistävillä menetelmillä asiakkaiden terveyttä ja työssä jaksamista. Hän tunnistaa työn keskeiset vaaratekijät ja niiden merkityksen terveyteen. Hän saa valmiuksia toimia ammattihenkilönä työterveyshuollossa hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaan.
Hän tietoisesti tarkastelee omaa persoonallista tapaansa toimina yksilö-,ryhmä- tai yhteistyötilanteissa. Hän on valmistautunut laadukkaaseen ja kehittävään työotteeseen.
Sisältö
Terveystarkastus, raskauden seuranta sekä voimavaralähtöinen terveysneuvonta ja ohjaus. Perhevalmennus ja ryhmätoiminta. Vauvamyönteisyys ja imetysohjaus. Vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen suunnittelu, toteutus, arviointi ja kehittäminen. Moniasiantuntijuus ja verkostot perheen terveyden edistämisessä.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteet ja toimintamuodot, kouluyhteisön hyvinvointi, kouluikäisen ja nuoren terveysmuotokuva, uravalinta ja terveys, yhteistyö ja verkostoituminen, oppilashuollon tehtävät ja terveydenhoitajan rooli, koulu/opiskeluympäristön terveellisyys, koulu/opiskeluterveydenhuollon laatu ja kehittäminen.
Työterveyshuoltotoimintaan orientoituminen: muuttuva ja kehittyvä työelämä, työterveyshuoltolaki ja asetus. Työterveyshuollon asiantuntijuuden perusteet: hyvän työterveyshuoltokäytännön mukainen työterveystyö, eettiset periaatteet ja tietosuoja. Työn vaikutus terveyteen, vaaratekijöiden tunnistaminen ja ehkäisy: työpaikkaselvitys sekä työpaikkakäynti, riskinarviointi: työhygieeniset tekijät, fyysinen ja psyykkinen kuormittuminen, työpaikan ergonomia ja ensiapuvalmius, sairaanhoito työterveyshuollossa. Työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen: terveystarkastukset ja seulonnat, työikäisten kuntoutus- ja työeläkejärjestelmät. Työyhteisötyö.
Ikääntyvän väestön terveyden ja toimintakyvyn eri osa-alueiden arviointimenetelmät sekä edistäminen.
Esitietovaatimukset
Hallitsee Hoitotyön perusteiden, Terveyden edistämisen ja kansansairauksien hoitotyön, Perhe- ja yhteisöhoitotyön sekä Hoitotyö eri toimintaympäristöissä osaamisalueiden teoreettisen ja kliinisen osaamisen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa luovasti ja kehittäen lasta odottavan, lapsen, kouluikäisen, nuoren, ja hänen perheensä sekä työikäisen ohjauksessa ja hoidossa terveydenhoitajan työssä ammatillisten vaatimusten mukaisesti. Hän soveltaa monimuotoisia ja luovia terveyden edistämisen työmenetelmiä moniammatillisten yhteistyöverkostojen kanssa . Hän tarkastelee omaa toimintaansa kriittisesti ja kehittävästi. Hän luo uusia toimintatapoja yksilö-, ryhmä- tai yhteistyötilanteissa ja ehdottaa niitä terveydenhoitajan työhön.
Kiitettävä (4) Opiskelija osoittaa luovaa ja kehittävää osaamista lasta odottavan, lapsen, kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä sekä työikäisen ohjauksessa ja hoidossa terveydenhoitajan työn ammatillisten vaatimusten mukaisesti. Hän soveltaa monimuotoisia terveyden edistämisen työmenetelmiä moniammatillisten yhteistyöverkostojen kanssa. Hän tarkastelee omaa toimintaansa kiitettävästi ja kehittävästi. Hän etsii uusia toimintatapoja terveydenhoitajan työhön.
Hyvä (3)Opiskelija osoittaa hyvää osaamista lasta odottavan, lapsen, kouluikäisen , nuoren ja hänen perheensä sekä työikäisen ohjauksessa ja hoidossa terveydenhoitajan työssä ammatillisten vaatimusten mukaisesti. Hän toteuttaa erilaisia terveyden edistämisen työmenetelmiä moniammatillisten yhteistyöverkostojen kanssa. Hän tarkastelee toimintaansa kriittisesti ja työelämän tarpeita huomioiden. Hän selittää toimintatapojen merkitystä yksilö-, ryhmä- tai yhteistyötilanteissa terveydenhoitajan työssä.
Välttävä (2) tyydyttävä (1) Opiskelija osaa tuoda esille pinnallisesti perustietämyksen lasta odottavan, lapsen, nuoren ja hänen perheensä sekä työikäisen ohjauksesta ja hoidosta terveydenhoitajan työssä. Hän suorittaa erilaisia terveyden edistämisen työmenetelmiä moniammatillisissa yhteistyöverkostoissa. Hän tarkastelee toimintaansa työelämän tarpeista käsin. Hän tunnistaa toimintatapojen merkitystä yksilö-, ryhmä- tai yhteistyötilanteissa terveydenhoitajan työssä.