Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutustarpeen arviointiLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: SKOS1502

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija
• ymmärtää käsitteet työkyky, toimintakyky sekä tunnistaa jäljellä olevan työkyvyn ja toimintakyvyn merkityksen kuntoutumisessa
• ymmärtää toiminta- ja työkyvyn kehittymisen ja muuttumisen elämänkulun eri vaiheissa sekä näihin vaikuttavia yksilöllisiä, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia tekijöitä.
• osaa käyttää erilaisia toiminta- ja työkyvyn arviointimenetelmiä (havainnointi, haastattelu, testaaminen ja mittaaminen) tarkoituksenmukaisesti ja perustellusti erilaisissa palvelu- ja kuntoutustarpeen arviointi- ja seurantatilanteissa eri toimintaympäristöissä ja osana moniammatillista työtä.
• osaa arvioida kuntoutujan kokonaistilanteen saatujen arviointitulosten pohjalta ja myös koetun palvelu- ja kuntoutustarpeen kannalta.
• osaa asettaa yhdessä kuntoutujan, hänen läheistensä ja/tai moniammatillisen työryhmän kanssa yksilöllisiä kuntoutustavoitteita ja seurata niiden saavuttamista.
• ymmärtää arvioinnin ja siitä saatujen tulosten merkityksen palvelu- ja kuntoutustarpeen arvioinnin ja kuntoutusprosessin kokonaisuuden kannalta.

Sisältö

• Toiminta- ja työkyvyn kehittyminen ja muuttuminen elämänkulun eri vaiheissa sekä niihin vaikuttavat tekijät.
• Luotettava, tarkoituksenmukainen ja systemaattinen toiminta- ja työkyvyn arviointi moniammatillisen työn välineenä.
• Lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyneiden kuntoutusasiakkaiden toimintakyvyn arvioinnin menetelmät (mitatun ja koetun toimintakyvyn arviointi) ICF-viitekehyksen mukaan. (Toimia-tietokanta)
• Aktiivisuuden, osallisuuden, elämänlaadun ja hyvinvoinnin arviointi osana kuntoutuksen ohjaajan työtä.
• Kuntoutus- / kuntoutumistavoitteiden asettaminen (GAS-menetelmä).

Esitietovaatimukset

Opiskelija tunnistaa sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän sekä ymmärtää menossa olevaa palvelujärjestelmän muutosta seuraten sitä aktiivisesti. Hän toimii asiakaslähtöisesti ja eettisesti halliten asiakastyön perusteet. Hän tietää terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ja ohjauksen perusteet. Hän hallitsee oman ammattialansa lähtökohdat näiden pohjalta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hyväksytty: Opiskelija osaa käyttää ICF-viitekehystä erilaisten asiakkaiden ja/tai asiakasryhmien työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmien perustana. Hän tietää luotettavan, perustellun ja systemaattisen arvioinnin periaatteet sekä ymmärtää arviointitulosten merkityksen kuntoutusprosessin käynnistymisen kannalta. Hän hallitsee GAS-menetelmän periaatteet ja osaa asettaa yksilöllisiä ja mitattavia kuntoutustavoitteita yhdessä kuntoutujan, hänen läheistensä ja/tai moniammatillisen työryhmän kanssa. Hän osaa yhdistää ICF-viitekehyksen, Toimia-tietokannan ja GAS-menetelmän tarkoituksenmukaiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi.

Siirry alkuun