Siirry suoraan sisältöön

Gerontologisen kuntoutuksen tietoperusta ja lähestymistapaLaajuus (4 op)

Opintojakson tunnus: SZZZ1503

Opintojakson perustiedot


Laajuus
4 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää gerontologisen kuntoutuksen perusteet monitieteisen gerontologian ja monialaisen kuntoutuksen näkökulmasta. Hän tunnistaa erilaisia yksilöllisiä kuntoutustarpeita, olemassa olevia kuntoutuspalveluja ja niiden kehittämishaasteita.
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa erilaisia gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta kuntoutusprosessin eri vaiheissa ja erilaisissa kuntoutuskonteksteissa.
Opiskelija tietää ikääntyneiden kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan.

Sisältö

Kuntoutuksen tietoperusta ja käsitteet
Vanhenemisen teoriat (gerontologia)
Hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelma
Ikääntyneen asiakkaan kuntoutusprosessi
Varhaisvaiheen kuntoutus, akuuttivaiheen tehostettu kuntoutus ja ylläpitävä kuntoutus.

Esitietovaatimukset

Opiskelija tuntee sosiaali-, terveys-, ja liikunta-alan palvelut ja asiakastyön eettiset periaatteet sekä niitä ohjaavan yleisen lainsäädännön. Hän ymmärtää hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistämisen merkityksen yksilö-, perhe- ja yhteiskuntatasolla asiakastyössä. Opiskelija tietää osallisuuden ja toimintakyvyn arvioinnin ja edistämisen perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee gerontologisen kuntoutuksen perusteet monitieteisen gerontologian ja monialaisen kuntoutuksen näkökulmasta laajasti ja niitä yhdistäen. Hän tunnistaa erilaisia ja myös uudenlaisia yksilöllisiä kuntoutustarpeita, olemassa olevia kuntoutuspalveluja ja arvioi niiden kehittämishaasteita kriittisesti.
Opiskelija soveltaa monipuolisesti ja perustellusti erilaisia gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta kuntoutusprosessin eri vaiheissa ja erilaisissa kuntoutuskonteksteissa. Opiskelija tietää ikääntyneiden kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan ja osaa anlysoida sen toimivuutta ja palveluaukkoja. Hän osaa analyyttisesti arvioida oma osaamistaan ja oppimistaan sekä hallitsee kirjallisen työn ohjeet.

Kiitettävä (4))
Opiskelija hallitsee gerontologisen kuntoutuksen perusteet monitieteisen gerontologian ja monialaisen kuntoutuksen näkökulmasta ja pyrkii aktiivisesti niiden yhdistämiseen. Hän tunnistaa erilaisia yksilöllisiä kuntoutustarpeita, olemassa olevia kuntoutuspalveluja ja niiden kehittämishaasteita pyrkien laajentamaan osaamistaan. Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa erilaisia gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta kuntoutusprosessin useissa eri vaiheissa ja erilaisissa kuntoutuskonteksteissa. Opiskelija tietää ikääntyneiden kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan. Hän arvioi realistisesti omaa oppimistaan. Opiskelija noudattaa kirjallisen työn ohjeita.

Hyvä (3)
Opiskelija käyttää kuntoutuksen ja gerontologian peruskäsitteitä. Hän osaa soveltaa vähintään yhtä gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapaa ikääntyneen asiakkaan kuntoutusprosessissa. Hän osaa kuvata ja perustella valintansa huomioiden gerontologisen kuntutuksen asiakaslähtöisyyden ja lainsäädännön. Opiskelija tietää gerontologisen kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan. Hän arvioi realistisesti omaa oppimistaan. Opiskelija noudattaa kirjallisen työn ohjeita.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija tietää gerontologisen kuntoutuksen perusteet monitieteisen gerontologian ja monialaisen kuntoutuksen näkökulmasta. Hän tunnistaa joitakin yksilöllisiä kuntoutustarpeita, olemassa olevia kuntoutuspalveluja ja niiden kehittämishaasteita rajatusta näkökulmasta.
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa joitakin gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta kuntoutusprosessin tietyissä vaiheissa ja valituissa kuntoutuskonteksteissa. Opiskelija tietää pääosin gerontologisen kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan. Hän arvioi realistisesti omaa oppimistaan. Opiskelija noudattaa kirjallisen työn ohjeita.

Välttävä (1)
Opiskelija tietää gerontologisen kuntoutuksen perusteet monitieteisen gerontologian ja monialaisen kuntoutuksen näkökulmasta. Hän tunnistaa joitakin rajattuja yksilöllisiä kuntoutustarpeita, olemassa olevia kuntoutuspalveluja ja niiden kehittämishaasteita rajatusta näkökulmasta.
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa joitakin gerontologisen kuntoutuksen lähestymistapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen näkökulmasta kuntoutusprosessin tietyissä vaiheissa ja valituissa kuntoutuskonteksteissa. Opiskelija tietää pääosin gerontologisen kuntoutuksen lainsäädännöllisen perustan.
Hän arvioi vain ohjatusti omaa oppimistaan. Opiskelija noudattaa kirjallisen työn ohjeita osin.

Siirry alkuun