Ratkaisukeskeinen työ ja verkostomenetelmätLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SSOZ0140
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee verkostotyön menetelmiä sekä ratkaisukeskeistä työtapaa osana sosiaaliohjausta ja psykososiaalisia palveluita.
Opiskelija osaa soveltaa verkostomenetelmiä ja ratkaisu- ja voimavarakeskeistä työotetta sosiaalialan työssä ja moniammatillisessa työssä.
Opiskelija osaa moniammatillisen tilannearviotyöskentelyn ja reflektiivisen työskentelyn perusteet.
Sisältö
Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen sekä verkostomenetelmien teoreettiset lähdökohdat ja pääperiaatteet.
Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen ja verkostomenetelmien käyttömahdollisuudet ja soveltaminen sosiaaliohjauksen ja sosiaalisen kuntoutuksen alueilla.
Moniammatillinen tilannearviotyöskentely reflektiivista työryhmätyöskentelymallia hyödyntäen (ns. Sarana -malli).
Esitietovaatimukset
Opiskelijalla on ammatilliseen vuorovaikutussuhteeseen liittyvät perustiedot. Opiskelija tuntee suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän perusteet, siihen liittyvän sosiaalilainsäädännön sekä ympäristötekijöiden merkityksen asiakkaan sosiaalisen turvallisuuden tekijöinä. Opiskelija osaa hahmottaa eri asiakasryhmien tarpeet erityispiirteineen ja tuntee palvelujärjestelmän mahdollisuuksia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen 5: Opiskelija osaa arvioida ja vertailla erilaisia verkostotyön ja ratkaisukeskeisen työn menetelmiä. Hän keksii uusia menetelmien soveltamismahdollisuuksia käytännössä.
Kiitettävä 4: Opiskelija osaa arvioida ja vertailla verkostotyön ja ratkaisukeskeisen työn menetelmiä ja tietää niiden käyttömahdollisuudet. Hän osaa arvioida omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan menetelmien soveltamisessa.
Hyvä 3: Opiskelija tuntee verkostotyön ja ratkaisukeskeisen työn menetelmien perusperiaatteet ja osaa soveltaa niitä käytäntöön sekä osaa arvioida omia vahvuuksiaan menetelmien soveltamisessa.
Tyydyttävä 2:Opiskelija tuntee verkostotyön ja ratkaisukeskeisen työn menetelmiä ja osaa antaa niistä esimerkkejä.
Välttävä 1: Opiskelija osaa nimetä ja määritellä verkostotyön ja ratkaisukeskeisen työn menetelmiä.