Seniori- ja vanhustyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SSSK2040
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija jäsentää vanhenemista ja seniori- ja vanhustyötä sosiokulttuurisesta näkökulmasta ja ymmärtää erilaisten tietoperustojen yhteyden palvelu- ja toimintaympäristöjen ikääntymiskulttuureihin. Opiskelija tunnistaa ikäihmisen elämänkulun voimavaroja ja hyödyntää niitä asiakastyössä. Opiskelija tuntee ikäihmisen elämänkulun käännekohtia ja palvelujärjestelmän mahdollisuuksia ikäihmisen tukemiseen.
Opiskelija ymmärtää vanhustyön työmuotojen ja – menetelmien teoreettisia perusteita ja kykenee soveltamaan niitä sosiokulttuurisen seniori- ja vanhustyön ammattikäytäntöihin.
Sisältö
Sosiokulttuurinen vanhuskäsitys ja eettisyys seniori- ja vanhustyössä
Kodin ja asuinympäristön merkitys.
Sosiaaliset suhteet ja yhteisöllisyys ikääntyessä.
Elämänkulkuajattelu ja voimavarakeskeisyys.
Elämänkulun käännekohdat ja niihin liittyvä tuen tarve.
Sosionomin paikka seniori- ja vanhustyön toimintaympäristöissä.
Voimavarakeskeisyys seniori- ja vanhustyön menetelmissä
Ikääntyvien ryhmän ohjaaminen
Yhteisö- ja verkostosuuntautunut työ
Kirjoittamisen ja kirjallisuuden käyttö työmenetelminä
Biografiset ja narratiiviset menetelmät
Muistelutyö
Esitietovaatimukset
Opiskelija ymmärtää ihmisen elämänkulkua psykologisesta ja sosiologisesta näkökulmasta. Hän osaa tarkastella ihmistä osana sosiaalista verkostoa ja yhteiskuntaa. Hän ymmärtää elämänkulun eri vaiheiden merkityksen ihmisen psyykkis-fyysis-sosiaalisessa kehityksessä ja voimavarojen kasvussa. Opiskelija tuntee vanhenemisen monitieteistä teoriaa ja tiedostaa oman lähestymistapansa ikääntymiseen.
Opiskelija tuntee sosiaalialan työn yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatason monitieteelliset lähestymistavat.
Hän tuntee sosiaalialan asiakastyön arvolähtökohdat ja peruskäsitteet ja osaa jäsentää sosiaalialan asiakastyön erilaisia toimintamalleja ja työmenetelmiä.
Hän ymmärtää dialogisen vuorovaikutuksen merkityksen sosiaalialan asiakastyössä.
Hän osaa arvioida omia asiakastyöhön liittyviä arvojaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteiden toteutumiseen lisäksi osallistumisaktiivisuus yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä, ohjaussuunnitelmien toteutus ja itsearviointi, aihealueen hallinta ja jäsentäminen.
Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen ja projektityöskentelyyn, kirjalliset ja toiminnalliset tehtävät ja harjoitukset. Aihealueen hallinta kirjatentissä. Ryhmässä tehdyn projektityön esitys ja raportin arviointi. Ohjaussuunnitelmien toteutus ja itsearviointi.
Numeerisen arvioinnin kriteerit:
(1-2): Aihealueen perustiedot ja -taidot tiedonhankinnassa, soveltamisessa, viestinnässä sekä perusmetelmien käytössä-
(3) Aihealueen hyvä hallinta tiedonhankinnassa, soveltamisessa, viestinnässä sekä menetelmien hyvä osaaminen omassa työssä ja työyhteisöissä. Opiskelija hallitsee aihealueen soveltamisen ongelmanratkaisua, ottaa vastuuta itsearvioinnista ja työn kehittämisestä, tiedon ja osaamisen jakamisesta, omien kehittymishaasteidensa arvioinnista sekä aihealueen kehittämisestä työssä, työyhteisössä ja alalla
(4-5)Hallitsee kehittävän työotteen ja omaa kriittistä ymmärrystä seniori- ja vanhustyön osaamisesta hankkiessaan tietoa ja soveltaessaan niitä asiakastyössä ja sen kehittämisessä
Osaa kehittää menetelmiä ja uusia toimintamalleja ja kokeilla niitä työprosesseissa ja palvelujärjestelmissä asiakaslähtöisellä tavalla.
Ammattikorkeakoulututkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottaman osaamisen yleiset kriteerit ovat web-sivuilla (http://www.jamk.fi/opiskelijoille/opinto-opa s).
Oppimistulokset arvioidaan suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin. Mikäli opetussuunnitelmassa ei toisin määrätä, hyväksytyt opintosuoritukset arvioidaan viisiportaisella asteikolla: 5 (erinomainen), 4 (kiitettävä), 3 (hyvä), 2 (tyydyttävä) ja 1 (välttävä).Opintojakson suoritus on 0 ( hylätty), mikäli opiskelija ei saavuta opintojakson läpäisylle asetettuja minimitavoitteita. Erikoistapauksissa opintojakson arviointi voidaan suorittaa asteikolla hyväksytty/hylätty. Merkintätapana hyväksytylle suoritukselle on S ja hylätylle 0.