Lähijohtaminen, harjoitteluLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: SSEKW400
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Harjoittelun suoritettuaan opiskelijalla on perusvalmiudet toimia lähijohtamistehtävissä sekä projektitoiminnassa sosiaalialalla, erityisesti vammaispalveluissa.
Hän osaa ottaa työssään huomioon vammaispalvelujen kehittämistä ohjaavat valtakunnalliset ja paikalliset strategiat.
Opiskelijalla on kehittyvä arvio omasta osaamisestaan lähi- /projektin johtamistehtävissä, erityisesti henkilöstöhallinnon, päätöksenteon, työehto-sopimusosaamisen, tietojärjestelmien ja työn kehittämisen näkökulmasta.
Sisältö
Sosionomin ammattikelpoisuuden tuomat mahdollisuudet ja tehtävät palveluyksikön perustehtävän toteuttajana sekä päätöksentekijänä ja vaikuttajana.
Hallinnollisen osaamisen tehtäväalueet
Kuntavaikuttaminen ja kunnallinen päätöksenteko
Työ- ja virkaehtosopimukset
Työsuojelu ja työhyvinvointi
Aihealueen keskeinen lainsäädäntö
Vammaispalveluiden toteuttaminen
Työn kehittämisen menetelmät, lähijohtaminen ja johtamisen psykologia sekä asiakastyön ohjaus eri toimintaympäristöissä, työnohjaus ja taloushallinto.
Esitietovaatimukset
Opiskelija hallitse erityiskasvatusta ja vammaistyötä koskevat keskeiset asiakastyön menetelmät ja palvelujärjestelmän ja lainsäädännön.
Opiskelija tuntee lähijohtamista koskevat keskeiset johtamismallit sekä asiakastyön ohjaamisen ja työyhteisöosaamisen lähtökohdat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Harjoittelupaikan ohjaajan ja ohjaavan opettajan arviointi sekä opiskelijan itsearviointi.
Arvioinnin kohteena seuraavat sosiaalialan kompetenssit ja niiden mukaiset osaamisalueet:
1) Sosiaalialan eettinen osaaminen
2) Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
3) Yhteiskunnallinen analyysitaito
4) Reflektiivinen kehittämis- ja johtamisosaaminen
Hyväksytyn harjoittelun kriteerit: Opiskelijalla on riittävät perustaidot lähijohtamisen sekä asiakastyön ohjaamisen tehtäviin. Hänellä on perusvalmiudet asiakastyön ja palveluiden kehittämiseen ja johtamiseen. Opiskelija tietää vammaispalveluiden ja harjoittelupaikkansa ajankohtaiset kehittämishaasteet ja hallinnollisen rakenteen sekä yhteistyöverkostojen merkityksen. Lisäksi hän ymmärätää suunnittelun ja tehtyjen päätösten vaikutukset työyhteisöön ja vammaispalveluihin sekä asiakkaisiin sekä näihin liittyneenä lähijohtajan/esimiehen roolin merkityksen. Hän kykenee sosiaalialan ammattien edellyttämään eettiseen reflektioon.