Siirry suoraan sisältöön

Voimavaraistavat ja yhteisölliset työmenetelmätLaajuus (9 op)

Opintojakson tunnus: SSSK1060

Opintojakson perustiedot


Laajuus
9 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää lähiyhteisön, verkostojen sekä asuin- ja palveluympäristön merkityksen ihmisen osallisuuden, toimintakykyisyyden sekä hyvinvoinnin mahdollistajana. Hän hahmottaa sosiaaliohjauksessa käytettävissä olevat sosiaalialan yleiset asiakastyön menetelmät yksilötasolta rakenteelliseen työhön.

Opiskelija osaa luoda ammatillisen, asiakasta ja asiakasryhmiä osallistavan vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteen sekä osaa ottaa huolen puheeksi.

Hän osaa käyttää alue- ja yhteisöanalyysiä sekä osaa toimia sosiaaliohjauksessa asukas-/asiakaslähtöisyyttä tukevasti ja innostavasti.

Opiskelija tuntee monipuolisesti yhdyskuntatyön ja yhdyskuntasuunnittelun lähtökohdat ja menetelmät.

Opiskelija osaa käyttää verkostotyön menetelmiä sekä ratkaisukeskeisen työn interventioita osana sosiaalisen kuntoutuksen mallia ja psykososiaalisen asiakaspalvelun prosessia.

Opiskelija tuntee yksilö- ja perhekohtaisen palveluohjauksen mallin edellytykset ja soveltamiskäytännöt sosiaalialan työssä ja moniammatillisessa yhteistyössä. Opiskeoija osaa rakentaa ja toteuttaa asiakaslähtöisen sosiaalisen kuntoutuksen suunnitelmaa sosiokulttuurisessa asiakastyössä.

Sisältö

Sosiaalisen kuntoutuksen ja voimaantumisen lähtökohdat, verkostotyön syventäminen, palveluohjaus ja palveluohjauksellinen työote, sosiaalisen kuntoutuksen suunnitelma, voimavaraistava haastattelu, sosiokulttuurisen innostamisen keinot, sosiaaliset taidot ja niiden oppiminen ja harjoitteet.

Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen teoreettiset lähtökohdat.
Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työote.
Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen käyttömahdollisuudet sosiokulttuurisen työn eri alueilla.
Toiminnallisten ryhmien ja pienryhmien ohjaamisen suunnittelun ja toteuttamisen ja arvioinnin soveltaminen eri asiakasryhmille.

Alue- ja yhteisöanalyysit, palvelutarvearvioinnit, palveluiden suunnittelu ja organisointi, yhdyskuntasuunnittelu ja kaavoitus, sosiaalisten vaikutusten arviointi, asukas- ja asiakasyhteisöjen aktivointi, kylä- ja lähiötoiminta, asukkaiden/asiakkaiden vaikuttamiskeinot.

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on ammatilliseen vuorovaikutussuhteeseen liittyvät perustiedot. Opiskelija tuntee suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän perusteet, siihen liittyvän sosiaalilainsäädännön sekä ympäristötekijöiden merkityksen asiakkaan sosiaalisen turvallisuuden tekijöinä. Opiskelija osaa hahmottaa eri asiakasryhmien tarpeet erityispiirteineen ja tuntee palvelujärjestelmän mahdollisuuksia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteiden toteutumiseen lisäksi osallistumisaktiivisuus yksilö- ja ryhmätyöskentelyssä, ohjaussuunnitelmien toteutus ja itsearviointi, aihealueen hallinta ja jäsentäminen.
Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen ja projektityöskentelyyn, kirjalliset ja toiminnalliset tehtävät ja harjoitukset. Aihealueen hallinta kirjatentissä. Ryhmässä tehdyn projektityön esitys ja raportin arviointi. Ohjaussuunnitelmien toteutus ja itsearviointi.
Numeerisen arvioinnin kriteerit:
(1-2): Aihealueen perustiedot ja -taidot tiedonhankinnassa, soveltamisessa, viestinnässä sekä perusmetelmien käytössä-
(3) Aihealueen hyvä hallinta tiedonhankinnassa, soveltamisessa, viestinnässä sekä menetelmien hyvä osaaminen omassa työssä ja työyhteisöissä. Opiskleija hallitsee aihealueen soveltamisen ongelmanratkaisua, ottaa vastuuta istearvioinnista ja työn kehittämisesta, tiedon ja osaamisen jakamisesta, omien kehittymishaasteidensa arvioinnista sekä aihealueen kehittämisestä työssä, työyhteisössä ja alalla
(4-5)Hallitsee kehittävän työotteen ja omaa kriittistä ymmärrystä voimavaraistavasta ja yhteisöllistävästä osaamisesta hankkiessaan tietoa ja soveltaessaan niitä asiakastyössä ja sen kehittämisessä
b)Osaa kehittää menetelmiä ja uusia toimintamalleja ja kokeilla työprosesseissa ja palvelujärjestelmissä,
c) Osaa toimia ennakoimattomissa tilanteissa asiakastyössä ja työyhteisössä ,osaa toimia monikulttuurisissa ympäristöissä ja , vaativissa asiakastyön tilanteissa aihealueella
d) Käyttää suunnitelmallista ja arvioivaa työotetta omassa työssä, työprosesseissa ja työyhteisössä, ottaa aloitteellisesti vastuuta työn periaatteista, menetelmistä, työyhteisöstä ja lähijohtamisen näkökulmasta

Siirry alkuun