Seniori- ja vanhustyöLaajuus (6 op)
Opintojakson tunnus: SSSK1110
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 6 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija jäsentää vanhenemista ja seniori- ja vanhustyötä sosiokulttuurisesta näkökulmasta ja ymmärtää erilaisten tietoperustojen yhteyden palvelu- ja toimintaympäristöjen ikääntymiskulttuureihin. Opiskelija tunnistaa ikäihmisen elämänkulun voimavaroja ja hyödyntää niitä asiakastyössä. Opiskelija tuntee ikäihmisen elämänkulun käännekohtia ja palvelujärjestelmän mahdollisuuksia ikäihmisen tukemiseen.
Opiskelija ymmärtää vanhustyön työmuotojen ja – menetelmien teoreettisia perusteita ja kykenee soveltamaan niitä sosiokulttuurisen seniori- ja vanhustyön ammattikäytäntöihin.
Sisältö
Sosiokulttuurinen vanhuskäsitys ja eettisyys seniori- ja vanhustyössä
Kodin ja asuinympäristön merkitys.
Sosiaaliset suhteet ja yhteisöllisyys ikääntyessä.
Elämänkulkuajattelu ja voimavarakeskeisyys.
Elämänkulun käännekohdat ja niihin liittyvä tuen tarve.
Sosionomin paikka seniori- ja vanhustyön toimintaympäristöissä.
Voimavarakeskeisyys seniori- ja vanhustyön menetelmissä
Ikääntyvien ryhmän ohjaaminen
Yhteisö- ja verkostosuuntautunut työ
Kirjoittamisen ja kirjallisuuden käyttö työmenetelminä
Biografiset ja narratiiviset menetelmät
Muistelutyö
Draaman käyttö seniori- ja vanhustyössä.
Esitietovaatimukset
Opiskelija ymmärtää ihmisen elämänkulkua psykologisesta ja sosiologisesta näkökulmasta. Hän osaa tarkastella ihmistä osana sosiaalista verkostoa ja yhteiskuntaa. Hän ymmärtää elämänkulun eri vaiheiden merkityksen ihmisen psyykkis-fyysis-sosiaalisessa kehityksessä ja voimavarojen kasvussa. Opiskelija tuntee vanhenemisen monitieteistä teoriaa ja tiedostaa oman lähestymistapansa ikääntymiseen.
Opiskelija tuntee sosiaalialan työn yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatason monitieteelliset lähestymistavat.
Hän tuntee sosiaalialan asiakastyön arvolähtökohdat ja peruskäsitteet ja osaa jäsentää sosiaalialan asiakastyön erilaisia toimintamalleja ja työmenetelmiä.
Hän ymmärtää dialogisen vuorovaikutuksen merkityksen sosiaalialan asiakastyössä.
Hän osaa arvioida omia asiakastyöhön liittyviä arvojaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kiitettävä (4) ja erinomainen (5)
Opiskelijalla on omakohtaisesti ja arvioiden työstetty, sekä opintojaksolla käsiteltyyn että itseohjautuvasti hankittuun monitieteiseen tietoperustaan nojautuva näkemys sosiokulttuurisesta seniori- ja vanhustyöstä ja sen merkityksestä erilaisissa palvelu- ja toimintaympäristöissä. Hän arvioi kriittisesti vanhustyön taustalla olevia ajattelumalleja ja niihin pohjautuvia toimintakäytäntöjä. Opiskelijan ymmärrys näkyy monipuolisesti käydyissä keskusteluissa ja kirjallisissa tehtävissä, joissa hän on aktiivinen ja perustelee näkemyksiään tietoperustaa hyödyntäen. Hän kytkee uutta ainesta aikaisemmin oppimaansa ja rakentaa omaa käyttöteoriaansa kriittisesti arvioiden. Hän ymmärtää sosiokulttuuristen työmenetelmien teoreettisia ja eettisiä lähtökohtia.
Opiskelija soveltaa oppimiaan työmenetelmiä asiakas- ja voimavaralähtöisesti, rohkeasti ja luovasti aidoissa ryhmänohjaustilanteissa. Hän hyödyntää toiminnassaan monipuolisesti paitsi opittua myös jo aikaisemmin olemassa olevia taitojaan. Hän arvioi kriittisesti omaa toimintaansa ja näkee kehittämishaasteitaan ohjaustaidoissa. Hän osaa toimia tarkoituksenmukaisella tavalla ja rakentavasti myös yllättävissä tai ristiriitatilanteissa.
Opiskelija on aloitteellinen sekä keskusteluissa että yhteisissä projekteissa ja kantaa vastuuta annettujen tehtävien toteuttamisesta parhaalla mahdollisella tavalla. Hän osaa valita tarkoituksenmukaisella tavalla oman roolinsa yhteisissä toiminnoissa ja kannustaa muita toimijoita heidän erilaisuuttaan kunnioittaen. Hänen toimintaansa leimaa eettisyys sekä työyhteisössä että suhteessa asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin.
Hyvä (3)
Opiskelijalla on kokonaisvaltainen, monitieteiseen tietoperustaan pohjautuva näkemys sosiokulttuurisesta seniori- ja vanhustyöstä ja sen merkityksestä erilaisissa ikääntyvien palvelu- ja toimintaympäristöissä. Hän arvioi seniori- ja vanhustyön taustalla olevia ajattelumalleja ja niihin pohjautuvia toimintakäytäntöjä yhdessä