Sosiokulttuurisuus ja monikulttuurisuus sosionomin työssäLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SSSK2000
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee ammatillisen kasvun ja sosiaalietiikan viitekehyksiä ja reflektoi niiden avulla omaa ammatillista ja eettistä kasvuaan. Opiskelija havaitsee ja tunnistaa erilaisia kulttuurisia arvoja sekä omat kulttuuriset lähtökohtansa.Opiskelija ymmärtää sosiokulttuurisen, monikulttuurisen ja kansainvälisen osaamisen osaksi sosionomin ammattitaitoa. Opiskelijalla on valmius kehittää omaa näkemyksellistä työotettaan yksilöllisen, yhteisöllisen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistämisessä.
Sisältö
Ammatillinen kasvu ja itsetuntemus
Etiikka ja eetisten valintojen moraalifilosofiset perustelut
Sosiaalietiikan teoriat
Ajankohtainen yhteiskunnallinen arvokeskustelu.
Sosiokulttuurinen työote
Suomalaisen yhteiskunnan monikulttuuristuminen ja etniset vähemmistöt
Kulttuurinen identiteetti ja kultturien väliset erot
Kulttuurien välinen viestintä
Kulttuuritietoinen työntekijä
Maahanmuuttajien kotouttaminen osana sosiaalialan työtä.
Esitietovaatimukset
Opiskelija tuntee sosiaalialan työn arvolähtökohdat ja yhteiskunnallisen merkityksen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kiitettävä (4) ja erinomainen (5)
Opiskelijalla on monipuoliset tiedot sosiokulttuurisesta ja monikulttuurisesta työstä sosiaalialalla ja hän syventää ja laajentaa aktiivisesti tietojaan kriittistä ymmärrystä osoittaen. Hän kytkee teoreettiset lähtökohdat ammatillisiin toimintakäytäntöihin kriittisesti ja luovasti. Hän on omakohtaisen työstämisen ja kriittisen ajattelun tuloksena sitoutunut sosiaalialan ammatillisiin ja eettisiin tavoitteisiin ja tältä pohjalta arvioi monipuolisesti jäsentäen sekä omaa toimintaansa että palvelujärjestelmien toimintaa. Hän on perehtynyt opintojakson kirjallisuuteen ja hankkinut lisätietoa omaehtoisesti sekä seuraa ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua ja arvioi sitä kriittisesti. Hän osaa ratkaista monimutkaisia ammatillisia ongelmatilanteita eettisesti kestävällä tavalla hyödyntäen moniammatillista osaamista. Opiskelija arvioi kriittisesti ja luovasti ammatillista kasvuaan ja asettaa kehittämistavoitteita.Hän osallistuu aktiivisesti lähiopiskelussa, virtuaaliopiskelussa ja opintokäynneillä ja kannustaa muita opiskelijoita.
Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee sosiokulttuurisen ja monikulttuurisen työn perustiedot ja muodostaa omaa käyttöteoriaansa sosiokulttuuriseen ja monikulttuurisen työhön liittyen. Hän on omakohtaisen työstämisen tuloksena sitoutunut sosiaalialan ammatillisiin ja eettisiin tavoitteisiin ja tältä pohjalta arvioi sekä omaa toimintaansa että palvelujärjestelmien toimintaa. Hän on perehtynyt opintojakson kirjallisuuteen ja seuraa ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua tehtäväalueilla. Hän on kiinnostunut kehittämään sosionomin asemaa moniammatillisessa yhteistyössä ja. Hän osaa ratkaista ammatillisia ongelmatilanteita eettisesti kestävällä tavalla ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Opiskelija arvioi monipuolisesti ammatillista kasvuaan ja asettaa kehittämistavoitteita.
Tyydyttävä (2) ja välttävä (1)
Opiskelija hallitsee sosiokulttuurisen ja monikulttuurisen työn perusteet ja on sitoutunut sosiaalialan ammatillisiin ja eettisiin tavoitteisiin ja tältä pohjalta arvioi omaa toimintaansa.