Käytännön kirjanpitoLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: HBL21500
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa hoitaa itsenäisesti, lain säännökset huomioon ottaen ja tarkoituksen mukaisella tavalla yrityksen kirjanpidon. Hän ymmärtää tuottamastaan tilinpäätöksestä yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaneet tekijät. Työssään hän osaa käyttää osakirjanpitoja ja ajantasamateriaalia. Opiskelija tuntee sähköisen taloushallinnon yleisimmät toteutustavat.
Opiskelija tuntee arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset ja hallitsee niiden soveltamisen käytännön verotustilanteissa. Opiskelija ymmärtää arvonlisäverovelvollisuuteen liittyvän raportointivelvollisuuden merkityksen ja osaa hoitaa raportoinnin. Opiskelija pystyy ratkaisemaan arvonlisäverokysymyksiä verotuksen erityistilanteissa tai tietää mistä veroneuvontaa on saatavissa.
Sisältö
Opintojaksolla kerrataan kirjanpidon perusteet ja käsitellään liiketapahtumien erityskysymykset, pienen osakeyhtiön tilinpäätös, jaksottaminen, liitetiedot, erittelyt ja yritysmuodot. Lisäksi tutustutaan perusteellisesti käytettävään kirjanpito-ohjelmaan ja tehdään case-yrityksen kirjanpito käyttäen sekä osto- että myyntireskontran osakirjanpitoja.
Opintojaksolla käsitellään arvonlisäverovelvollisuus, verollinen myynti sekä näihin liittyvät poikkeukset, oma käyttö, veron peruste, verokannat, vähennettävä vero, arvonlisäverotuksen erityiskysymyksiä sekä ulkomaankaupan arvonlisäverotus. Lisäksi käydään läpi rekisteröintiin ja kirjauksiin, veron laskentaan, raportointiin ja maksuunpanoon sekä viranomaisyhteistyöhön liittyviä asioita.
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
5 (erinomainen): Opiskelija osaa itsenäisesti ja virheettömästi hoitaa yrityksen kirjanpidon, laatia tilinpäätöksen ja ymmärtää sen perusteella yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaneet tekijät. Työssään hän osaa käyttää osakirjanpitoja ja ajantasamateriaalia. Opiskelija tuntee sähköisen taloushallinnon yleisimmät toteutustavat.
Opiskelija tuntee arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset ja hallitsee niiden soveltamisen laaja-alaisesti käytännön verotustilanteissa. Opiskelija osaa hoitaa arvonlisäveroraportoinnin ja pystyy itsenäisesti ratkaisemaan monimutkaisia arvonlisäverokysymyksiä verotuksen erityistilanteissa ja osaa valita tietolähteet tehokkaasti.
4 (kiitettävä): Opiskelija osaa pienellä ohjauksella hoitaa yrityksen kirjanpidon lähes virheettömästi, laatia tilinpäätöksen ja ymmärtää sen perusteella yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaneet tekijät. Työssään hän osaa käyttää osakirjanpitoja ja ajantasamateriaalia. Opiskelija tuntee sähköisen taloushallinnon yleisimmät toteutustavat.
Opiskelija tuntee arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset ja hallitsee niiden soveltamisen tavanomaisissa käytännön verotustilanteissa. Opiskelija osaa hoitaa arvonlisäveroraportoinnin ja pystyy ratkaisemaan arvonlisäverokysymyksiä verotuksen erityistilanteissa tietolähteisiin nojautuen.
3 (hyvä): Opiskelija osaa ohjatusti hoitaa yrityksen kirjanpidon lähes virheettömästi, laatia tilinpäätöksen ja hahmottaa sen perusteella yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaneet tekijät. Työssään hän osaa käyttää osakirjanpitoja ja ajantasamateriaalia. Opiskelija tunnistaa sähköisen taloushallinnon toteutustapoja.
Opiskelija tuntee arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset, mutta tarvitsee ohjausta niiden soveltamisessa. Opiskelija osaa hoitaa arvonlisäveroraportoinnin. Verotuksen erityistilanteiden ratkaisuissa opiskelija tarvitsee ohjausta.
2 (tyydyttävä): Opiskelija osaa ohjatusti hoitaa yrityksen kirjanpidon, mutta tarvitsee ohjausta virheiden korjaamiseen sekä tilinpäätöksen laatimiseen. Tilinpäätöksen tulkinta on vähäistä. Osakirjanpitojen ja ajantasamateriaalin hyödyntäminen on vähäistä. Opiskelija tunnistaa sähköisen taloushallinnon toteutustapoja.
Opiskelija tuntee osittain arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset, mutta tarvitsee runsaasti ohjausta niiden soveltamisessa sekä arvonlisäveroraportoinnin hoitamisessa. Verotuksen erityistilanteiden ratkaiseminen on puutteellista.
1 (välttävä): Opiskelija tarvitsee runsaasti ohjausta hoitaessaan yrityksen kirjanpidon ja korjatessaan sen virheitä. Tilinpäätöksen laatiminen ja tulkinta ovat puutteellisia, samoin myös osakirjanpitojen ja ajantasamateriaalin. Opiskelija tietää mitä on sähköinen taloushallinto, mutta ei tunnista sen toteutustapoja.
Opiskelija tuntee vain osittain arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteet sekä olennaisimmat säädökset, mutta ei pysty soveltamaan tätä tietoa eikä hoitamaan arvonlisäveroraportointia. Verotuskysymysten ratkaiseminen on puutteellista.
0 (hylätty): Opiskelija ei pysty tuottamaan kirjanpidon dataa kuin hajanaisesti eikä osaa hyödyntää ajantasamateriaalia. Opiskelija tuntee arvonlisäverolainsäädännön perusperiaatteita vain hajanaisin osin, eikä pysty soveltamaan tätä tietoa tai hoitamaan arvonlisäveroraportointia ja verotuksen erityistilanteita.