Gerontologisen hoitotyön perusteetLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SHZP8300
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija
• tietää gerontologisen hoitotyön käsitteen, tavoitteet ja toimintaympäristöt sekä iäkkään ihmisen erityispiirteet
• tietää iäkkään ihmisen toimintakyvyn arviointimenetelmiä
• tunnistaa gerontologisen hoitotyön eettiset periaatteet ja iäkkään ihmisen kohtaamiseen liittyvät erityispiirteet
• tietää moniammatillisen yhteistyön ja sosiaalisen verkoston merkityksen iäkkään ihmisen hyvinvoinnin tukena
• tietää hoitotyön tarve- ja toimintoluokkien mukaiset elämisen toiminnot ja niiden sisällön
• osaa teoreettiset perusteet keskeisistä hoitotoimenpiteistä sekä peruselintoimintojen tarkkailusta, avustamisesta ja ylläpitämisestä
• tietää, miten vastataan elämisen toimintoihin hoitotyön keinoin
• ymmärtää terveyttä ja toimintakykyä edistävän hoitotyön merkityksen iäkkään ihmisen hoitotyössä
• kykenee yhteistyöhön kulttuuritaustaltaan erilaisten asiakkaiden kanssa ja omaksuu asenteen toimia yrittäjämäisesti
Sisältö
Gerontologinen hoitotyö käsitteenä, sen tavoitteet, toimintaympäristöt ja eettiset kysymykset
Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen vanheneminen
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä hoitotyö
Iäkkään ihmisen erityispiirteet ja kohtaaminen hoitotyössä
Hoitotyön tarve- ja toimintoluokkien mukaiset elämisen toiminnot – arviointi, tukeminen ja auttaminen sekä tuloksellisuuden arviointi
Peruselintoiminnot ja hoitotoimenpiteet
Iäkkään asiakkaan ohjaus päivittäisissä toiminnoissa
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5) – Kiitettävä (4)
Opiskelija tietää gerontologisen hoitotyön tietoperustan ja kykenee tarkastelemaan sitä monipuolisesti eri näkökulmista. Hän osaa käyttää gerontologisen tiedon hankinnassa, muokkaamisessa, tuottamisessa ja välittämisessä ajanmukaista tieto- ja viestintäteknologiaa. Hän osaa käyttää ja esittää tietoja viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa selkeästi, jäsennellysti ja kehittävästi. Opiskelijalla on gerontologisen hoitotyön hyvät taidot, joita hän osaa käyttää monipuolisesti erilaisissa tilanteissa. Hän tietää, miten hänen on jatkossa kehitettävä taitojaan oman osaamisensa ja gerontologisen hoitotyön kehityksen näkökulmasta. Hänen osoittamat taidot ylittävät kyseessä olevan opiskeluvaiheen perusedellytykset ja osoittavat gerontologisen hoitotyön jatkuvasti kehittyvää osaamista. Opiskelija on innostunut ottamaan vastuuta rakentavasti iäkkään asiakkaan terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä osoittaa motivaatiota gerontologisen hoitotyön kehittämiseen. Hän osaa toimia yrittäjämäisesti ja eettisesti suunnitellessaan ja organisoidessaan toimintaansa iäkkään asiakkaan yksilöllisiin ja kokonaisvaltaisiin tarpeisiin vastaamisessa. Hän toimii yhteisössään vuorovaikutteisesti, rakentavasti ja gerontologista hoitotyötä kehittäen.
Hyvä (3)
Opiskelija tietää gerontologisen hoitotyön tietoperustan. Hän on motivoitunut hankkimaan tietoa oma-aloitteisesti ja itsenäisesti. Opiskelija osaa käyttää hankkimaansa tietoa ja perustella sen käyttöä eri näkökulmista. Hän osaa esittää gerontologista tietoa vuorovaikutustilanteissa selkeästi ja jäsennellysti. Opiskelijalla on hyvä gerontologisen hoitotyön osaaminen liittyen erityisesti iäkkään asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaamiseen kokonaisvaltaisesti. Hän osaa arvioida omia kehittyviä taitojaan suhteessa osaamisvaatimuksiin gerontologisessa hoitotyössä. Hänellä on innostusta ja motivaatiota kehittää osaamistaan. Opiskelija on motivoitunut ja aloitteellinen ottamaan vastuuta iäkkään asiakkaan terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämisestä. Hän kykenee huomioimaan toiminnassaan monipuolisesti iäkkään asiakkaan kohtaamiseen liittyvät erityispiirteet sekä gerontologisen hoitotyön eettiset periaatteet. Hän osaa suunnitella, organisoida ja jatkuvasti kehittää omaa toimintaansa iäkkään asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisessa. Hän huomioi toiminnassaan moniammatillisen yhteistyön merkityksen iäkkään asiakkaan hyvinvoinnin tukena.
Tyydyttävä (2) – Välttävä (1)
Opiskelija tietää gerontologisen hoitotyön perustiedot sekä keskeisimmät tietolähteet. Hän kykenee tiedonhankintaan, oppimiseen sekä oppimistapojensa kehittämiseen gerontologisen hoitotyön alueella. Hän osaa arvioida gerontologista tietoa eri näkökulmista. Opiskelijalla on gerontologisen hoitotyön perustaidot liittyen erityisesti iäkkään asiakkaan perustarpeisiin vastaamiseen. Opiskelijalla on motivaatiota selvitä gerontologisen hoitotyön ammatillisista perustehtävistä. Opiskelijalla on gerontologisen hoitotyön perustaidot liittyen erityisesti iäkkään asiakkaan perustarpeisiin vastaamiseen. Opiskelijalla on motivaatiota selvitä gerontologisen hoitotyön ammatillisista perustehtävistä.
Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa gerontologisen hoitotyön perustietoja. Opiskelijalla ei ole gerontologisen hoitotyön perustaitoja. Opiskelija ei osoita kykyä ja innostusta toimia gerontologisen hoitotyön tehtävissä ja projekteissa.