Ennaltaehkäisevä hoitotyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SHZS8100
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Määritellä terveyden edistämistä ohjaavat kansainväliset ja kansalliset ohjelmat ja suositukset painopistealueet, terveyden edistämisen ympäristöt, strategiat ja tasot.
Selittää ennalta ehkäisevän työn ja elintapaohjauksen merkityksen kansansairauksien näkökulmasta, painottuen erityisesti ravitsemuksen ja terveysliikunnan neuvontaan terveyden edistämisessä
Ymmärtää voimavaralähtöistä terveysneuvontaa.
Sisältö
Terveyden edistämisen kansainväliset, kansalliset strategiat, ohjelmat ja suositukset.
Terveyden edistämisen arvolähtökohdat ja viitekehys.
Terveyttä määrittävät tekijät ja terveyden edistämisen painopisteet ikä- ja väestöryhmittäin.
Terveyskasvatuksen suunnittelu, toteutus ja arviointi sekä eri toimijoiden yhteistyö.
Muutosvaihemalli ja voimavaralähtöinen ohjaus yksilö ja yhteisö tasolla.
Liikunta ja ravitsemus terveyden edistämisessä.
Terveysneuvontamateriaali.
Esitietovaatimukset
-
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5)
Opiskelija yhdistelee ja arvioi tietoa kriittisesti eri näkökulmista argumentoiden ja hyvin perustellen. Opiskelija osoittaa tiedon syvällistä pohdintaa, vertailua ja arviointia eri näkökulmista lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Kiitettävä (4)
Opiskelija analysoi ja yhdistelee tietoa tuomalla esille eri näkökulmia sekä vertailemalla niiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Opiskelija pystyy luomaan aiheesta oman ajattelun kautta jäsentyneen kokonaisuuden lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa pääosin JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Hyvä (3)
Opiskelija soveltaa tietoa ja tuo esille useita olennaisia asioita perustellusti. Opiskelija osoittaa omaa pohdintaa tai käyttää havainnollistavia esimerkkejä lähdemateriaaliin perustuen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa osittain JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija ymmärtää käsiteltävän asian kannalta olennaisia asioita. Esimerkit osoittavat omaa ajattelua, mutta yhteydet teoriatiedon ja esimerkkien välillä ovat puutteelliset. Sisältö on niukka eikä rajausta ole perusteltu. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa vain osin JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Välttävä (1)
Opiskelija tuo esiin käsiteltävän asian kannalta joitakin olennaisia asioita luettelomaisesti tai lähteitä toistaen. Tehtävästä puuttuu selkeä näkökulma ja esitystapa on pinnallinen. Oma ajattelu puuttuu, joten yhteyksiä esitettyjen asioiden välillä ei tule esiin. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa puutteellisesti JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Hylätty (0)
Opiskelija tuo esiin epäolennaisia asioita tai käsittelee asiaa yleistiedon pohjalta. Aiheen käsittely on sekavaa ja epäjohdonmukaista. Tehtävän sisältö on niukka lähteitä toistavaa, tahallista tai tahatonta, plagiointia. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija ei noudata JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.