Mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SHZS8400
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmät ja niihin liittyvät moniammatilliset asiantuntijaverkostot. Opiskelija tietää mielenterveyteen, päihdekäyttöön ja kriisien syntyyn liittyvät keskeiset vaikuttavat tekijät ja ymmärtää niiden merkityksen ehkäisevässä, hoitavassa ja kuntouttavassa mielenterveys- ja päihdetyössä. Opiskelija tunnistaa mielenterveyden häiriöitä, potilaan kriisejä ja päihdeasiakkaan ongelmia ja psyykkisen sairauden ja päihteiden käytön mukanaan tuomia muutoksia. Opiskelijalla on valmiudet suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan hoitotyötä lähityöryhmän jäsenenä. Opiskelija osaa käyttää mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyöntyön menetelmiä yhteistyösuhteen näkökulmasta. Opiskelija osaa huomioida mielenterveys- kriisi- ja päihdetyön erityisluonteen potilaan tai asiakkaan kohtaamisessa ja tiedostaa asiakaslähtöisen hoitotyön periaatteiden merkityksen hoitotyössä. Opiskelija tuntee mielenterveyden edistämisen käytäntöjä. Opiskelija tietää työnohjauksen käyttöön liittyvät perusasiat. Opiskelija muodostaa oman näkemyksensä yrittäjyydestä. Hän osaa käyttää kansainvälisiä materiaaleja tiedonhankinnassa. Opiskelija osaa edistää toiminnallaan erilaisuuden ymmärtämistä ja suvaitsevaisuutta yhteiskunnassa.
Sisältö
Mielenterveys - kriisi –ja riippuvuuskäsitteet.
Mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelujärjestelmä sekä siihen liittyvät yhteistyöverkostot. Mielenterveyden edistämisen menetelmiä.
Mielenterveyden, päihdekäytön, kriisien ja häiriöiden tunnistaminen ja hoitoonohjaus.
Hoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi masentuneen, suisidaalisen sekä psykoottisen potilaan ja päihdeongelmaisen hoidossa.
Kriisiasiakkaan kohtaaminen.
Mielenterveys - päihde- ja kriisihoitotyössä käytettävät hoitotyön menetelmät.
Yhteistyösuhde ja siihen liittyvät ilmiöt.
Motivoiva haastattelu ja mini-interventio, työnohjauksen perusteet.
Hoitajan vastuu ja tehtävät sekä hoitotyhmän jäsenenä toimiminen.
Esitietovaatimukset
Hoitotyön perusteiden osaaminen
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5)Opiskelija yhdistelee ja arvioi tietoa kriittisesti eri näkökulmista argumentoiden ja hyvin perustellen. Opiskelija osoittaa tiedon syvällistä pohdintaa, vertailua ja arviointia eri näkökulmista lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Kiitettävä (4)
Opiskelija analysoi ja yhdistelee tietoa tuomalla esille eri näkökulmia sekä vertailemalla niiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Opiskelija pystyy luomaan aiheesta oman ajattelun kautta jäsentyneen kokonaisuuden lähdemateriaalia monipuolisesti käyttäen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa pääosin JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Hyvä (3)
Opiskelija soveltaa tietoa ja tuo esille useita olennaisia asioita perustellusti. Opiskelija osoittaa omaa pohdintaa tai käyttää havainnollistavia esimerkkejä lähdemateriaaliin perustuen. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa osittain JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija ymmärtää käsiteltävän asian kannalta olennaisia asioita. Esimerkit osoittavat omaa ajattelua, mutta yhteydet teoriatiedon ja esimerkkien välillä ovat puutteelliset. Sisältö on niukka eikä rajausta ole perusteltu. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa vain osin JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Välttävä (1)
Opiskelija tuo esiin käsiteltävän asian kannalta joitakin olennaisia asioita luettelomaisesti tai lähteitä toistaen. Tehtävästä puuttuu selkeä näkökulma ja esitystapa on pinnallinen. Oma ajattelu puuttuu, joten yhteyksiä esitettyjen asioiden välillä ei tule esiin. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija noudattaa puutteellisesti JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.
Hylätty (0)
Opiskelija tuo esiin epäolennaisia asioita tai käsittelee asiaa yleistiedon pohjalta. Aiheen käsittely on sekavaa ja epäjohdonmukaista. Tehtävän sisältö on niukka lähteitä toistavaa, tahallista tai tahatonta, plagiointia. Kirjallisissa tehtävissä opiskelija ei noudata JAMK:n kirjallisen työn ohjeita.