Siirry suoraan sisältöön

Mielenterveys- päihde ja kriisityöLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: SZZZ1390

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

•Opiskelija ymmärtää mielenterveys- kriisi ja päihdeongelmien monimuotoisuuden ja monitieteisyyden.
•Hän tunnistaa ilmiöön liittyviä omia asenteitaan ja arvojaan sekä kykenee suhtautumaan mielenterveys- päihdeongelmiin sekä kriiseihin avoimesti ja ammatillisesti.
•Opiskelija osaa ottaa päihteet puheeksi ja antaa ajantasaista tietoa niiden käytön vaikutuksista
•Tuntee päihde- kriisi ja mielenterveys palvelut, hoitopolut ja niitä koskevan lainsäädännön
* on tietoinen lastensuojelulain mukaisista velvoitteista ja osaa tehdä lastensuojelulain mukaisen ilmoituksen
•Osaa auttaa, kuntouttaa ja tukea asiakaslähtöisesti sekä moniammatillisesti asiakkaita ja heidän läheisiään oman ammattiosaamisensa näkökulmasta.
•Osaa arvioida kriittisesti päihde- ja mielenterveystyössä käytettyjen kuntoutusmuotojen ja menetelmien luotettavuutta, eettisyyttä ja vaikuttavuutta.

Sisältö

•Päihde- mielenterveysongelmat ja kriisit ilmiönä.
•Oma suhde päihde- ja mielenterveysongelmiin sekä kriiseihin
•Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö
•Mielenterveys- kriisi ja päihdepalvelujärjestelmä
•Moniammatillinen kuntouttava päihde- ja mielenterveystyö
* Lastensuojelulain(470/2007)§:t 10 ja 25
•Päihde- kriisi ja mielenterveystyön ammattikohtaiset menetelmät

Esitietovaatimukset

Opiskelija tuntee asiakastyön arvot ja ammattieettiset periaatteet. Hänellä on kokonaiskuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä. Hän osaa nimetä hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelijalla on valmiudet ohjata asiakkaita sosiaali- ja terveysalalla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

E 5 Erinomainen (opitun soveltamista) Opiskelija yhdistelee oppimiaan ja kokemiaan asioita monipuolisesti. Omien kokemusten esiintuominen ja niiden reflektointi sekä itsearviointi on kriittistä lähteisiin perustuvaa. Opiskelija käsittelee opintojakson aihealueita huolellisesti perustellen. Portfolio/kirjallinen työ on selkeästi jäsennelty. Työ noudattaa Jamkin raportointiohjetta. Aihealueiden valinnat ja analyysi ovat perusteltuja, myös vastakkainen näkökulma on pohdittu. Tiedonkäsittely on taitavaa, aihealueet käsitellään perustellen ja argumentoiden aiheeseen liittyvän ammatilliseen kirjallisuuteen ja tutkimuksiin tukeutuen. Opiskelija osallistuu aktiivisesti kontaktiopiskeluun ja tiimityöhön.

K4 Kiitettävä (tiedon syvällistä ymmärtämistä): Opiskelija yhdistelee oppimiaan ja kokemiaan asioita. Omien kokemusten esiintuominen ja niiden reflektointi sekä itsearviointi on kriittistä lähteisiin perustuvaa. Opiskelija käsittelee opintojakson aihealueita perustellen. Portfolio/ kirjallinen työ on selkeästi jäsennelty. Työ noudattaa Jamkin raportointiohjetta. Valinnat ja analyysi ovat perusteltuja, myös vastakkainen näkökulma on tuotu esille. Tiedonkäsittely on taitavaa, aihealueet käsitellään perustellen ja argumentoiden aiheeseen liittyvän ammatilliseen kirjallisuuteen ja tutkimuksiin tukeutuen. Opiskelija osallistuu aktiivisesti kontaktiopiskeluun ja tiimityöhön.

H3 Hyvä (tiedon ymmärtämistä ja yleistämistä): Opiskelija yhdistelee oppimiaan ja kokemiaan asioita. Omien kokemusten esiintuominen ja niiden reflektointi sekä itsearviointi on lähteisiin perustuvaa. Opiskelija käsittelee opintojakson aihealueita perustellen. Portfolio/kirjallinen työ on jäsennelty ja aihealueeseen suunnattu. Opiskelijan valinnat ja analyysi ovat perusteltuja. Opiskelija on pyrkinyt perustelemaan esiin nostamiaan asioita lähteitä käyttäen. Opiskelija osallistuu pääsääntöisesti aktiivisesti kontaktiopiskeluun ja tiimityöhön.

T2 Tyydyttävä (tiedon toistamista, asioiden irrallista esittämistä): Opiskelijan työskentely on tavoitteellista. Opiskelija käsittelee opintojakson aihealueita pääsääntöisesti perustellen. Opiskelija tuo portfoliossa/kirjallisessa työssä esille omia oppimiskokemuksiaan. Portfolio/kirjallinen työ on luettelomainen. Pohdinta jää niukaksi. Opiskelijan aktiivisuus kontaktiopiskeluun osallistumisessa vaihtelee.

T1 Välttävä (tiedon toistamista, asioiden irrallista esittämistä): Opiskelijan työskentely on tavoitteellista. Opiskelija käsittelee opintojakson aihealueita. Omien kokemusten esiintuominen ja itsearviointi tukeutuu vain joiltain osin lähteisiin. Opiskelija tuo portfoliossa/kirjallisessa työssä esille omia oppimiskokemuksiaan. Esitetyt asiat ovat asiaankuuluvia, mutta irrallisia. Portfolio/kirjallinen työ on luettelomainen. Pohdinta jää niukaksi. Opiskelijan aktiivisuus kontaktiopiskelussa niukkaa.

Hylätty: Portfoliossa/kirjallisessa työssä on selkeitä puutteita. Opiskelija ei ole perehtynyt työssä sovittuihin aihealueisiin. Esitetyt asiat ovat luentomateriaalia tai lähteitä toistavia, irrallisia tai asiaan kuulumattomia. Epätarkkuutta esitetyissä asioissa tai asioiden käsittely on puutteellista. Omia kokemuksia ei ole pohdittu. Kokonaisuus on sekava. Osallistuminen opiskeluun on vähäistä.

Siirry alkuun