Monikulttuurisen työn syventävät opinnotLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SZZZ3960
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää kulttuuristen tulkintojen monimuotoisuuden sekä näkee uusia ja vaihtoehtoisia näkökulmia eri kulttuureihin. Opiskelija tuntee monikulttuurisen työn menetelmiä ja osaa soveltaa niitä sosiaalialan työssä. Hän kykenee sitoutumaan ja haluaa sitoutua kriittiseen ja eettiseen pohdintaan monikulttuurisessa työssä.
Sisältö
Kulttuurin tutkimuksen lähtökohdat ja analyysimallit
Syrjintä ja rasismi
Kulttuurirelativismi ja etiikka
Monikulttuurisen työn menetelmiä kehitysyhteistyöstä tukihenkilötoimintaan
Ihmisoikeudet
Sukupuolen ja iän merkitykset eri kulttuureissa
Maahanmuuttajien kotouttaminen, kotoutuminen ja erilaiset maahanmuuttajat
Kansainvälinen avustustyö.
Jaksaminen monikulttuurisessa työssä.
Esitietovaatimukset
Opiskelija havaitsee ja tunnistaa erilaisia kulttuurisia arvoja sekä omat kulttuuriset lähtökohtansa. Opiskelija ymmärtää monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden osaksi sosiaalialan ammattitaitoa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5) ja kiitettävä (4)
Opiskelija sitoutuu syventämään ymmärrystään omista kulttuurisista lähtökohdistaan ja niiden vaikutuksista omaan ammatilliseen toimintaan ja välttämään työskentelyä ennakkoluulojen ja stereotypioiden varassa. Hän arvostaa ja kunnioittaa erilaisuutta ja se näkyy hänen työskentelyssään monella tasolla. Hän tiedostaa yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden ja vähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän monitasoisuuden ja haluaa omalla ammatillisella toiminnallaan muuttaa syrjäyttäviä toimintakäytäntöjä. Hän hankkii aktiivisesti ja monipuolisesti tietoa eri kulttuureista. Opiskelija tiedostaa myös oman koulutuksensa ja ammattialansa kulttuurisidonnaisuuden. Kommunikaatiossaan hän huomioi kulttuurien väliset erot. Hän haluaa kehittää uusia työmenetelmiä monikulttuuriseen työhön ja soveltaa sosiaalialan työmenetelmiä kulttuurisensitiivisesti. Opiskelija osallistuu aktiivisesti keskusteluihin kaikissa opetusmuodoissa ja kannustaa muita osallistumaan.