• Kuntoutuksen monitieteinen tietoperusta (YSMA0100-3004),
         20.08.2022 – 17.12.2022,  5 op  (YSY22SM, ...) — Lähiopetus +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson tarkoitus
    Opintojakson tarkoituksena on lisätä ymmärrystä monialaisen kuntoutuksen tietoperustasta.

    Opintojakson osaamiset
    Monialaisen kuntoutuksen asiantuntijaosaaminen
    Oppimisen ja tiedonhallinnan osaaminen

    Opintojakson tavoitteet
    Opiskelijana osaat huomioida kuntoutuksen monialaisena yhteiskunnallisena ilmiönä ja ennakoida kuntoutukseen liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä muutoksia. Osaat jäsentää kuntoutuksen palvelujärjestelmän ja kuntoutusta ohjaavan lainsäädännön merkityksen kuntoutustoiminnassa. Tiedät ja osaat soveltaa kuntoutuksen teorioita, käsitejärjestelmiä ja malleja omalla erityisalallasi sekä perustat toimintasi tutkittuun tietoon.
    Sisältö
    Kuntoutuksen kehittämistarpeiden ennakointi
    Kuntoutuksen palvelujärjestelmä ja lainsäädäntö
    Kuntoutuksen teoriat ja käsitteet
    Kuntoutustoiminnan kehittäminen
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1 ja 2
    Välttävä 1
    Opiskelija tuntee kuntoutuksen tietoperustaa ja hyödyntää sitä joiltakin osin kehittämistoiminnassa. Hän osaa nimetä kuntoutuksen keskeisiä teorioita ja käsitteitä ja niiden pohjalta arvioida kuntoutustoimintaa.

    Tyydyttävä 2
    Opiskelija osaa tarkastella kuntoutuksen tietoperustaa ja hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistoiminnassa. Hän osaa nimetä kuntoutuksen keskeisiä teorioita ja käsitteitä ja niiden pohjalta arvioida kuntoutustoimintaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista.
    Arviointikriteeri - arvosana 3 ja 4
    Hyvä 3
    Opiskelija osaa tarkastella kuntoutuksen tietoperustaa ja hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistoiminnassa ennakoiden tulevaa. Hän osaa soveltaa kuntoutuksen keskeisiä teorioita ja käsitteitä ja niiden pohjalta arvioida kuntoutustoimintaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista.

    Kiitettävä 4
    Opiskelija osaa tarkastella kuntoutuksen tietoperustaa kriittisesti ja hyödyntää tutkittua tietoa kehittämistoiminnassa ennakoiden tulevaa ja luoden uutta. Hän osaa soveltaa laajasti kuntoutuksen keskeisiä teorioita ja käsitteitä ja niiden pohjalta arvioida kuntoutustoimintaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Erinomainen 5
    Opiskelija osaa tarkastella kuntoutuksen tietoperustaa kriittisesti ja hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa monipuolisesti kehittämistoiminnassa ennakoiden tulevaa ja luoden uutta. Hän soveltaa kattavasti kuntoutuksen keskeisiä teorioita ja käsitteitä ja osaa niiden pohjalta arvioida kuntoutustoimintaa yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista.

    Opetuskieli

    Suomi

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Luennot, työpajat, seminaarit, itsenäinen opiskelu, verkko-opiskelu.

    Opettaja

    Asta Suomi

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    - Järvikoski, A. 2013. Monimuotoinen kuntoutus ja sen käsitteet. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita. 43. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö. Verkkojulkaisu.
    - Järvikoski, A. 2008. Kuntoutuskäsityksen muutos ja kuntoutuksen vaikuttavuuden tutkimus. Teoksessa Vaikuttavuus muutoksessa. Toim. J. Mäkitalo, J.Turunen & I. Vilkkumaa. Verve: Oulu.
    - Härkäpää, K., Järvikoski, A. & Salminen, A-L. 2015. Kuntoutuksen teorioista ja ICF-mallista. Kuntoutus, 38, 2, 18 - 32
    - Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelma vuosille 2020–2022. SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN JULKAISUJA 2020:39.http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8443-1
    - McPherson, K., Gibson B. E. & Leplege A. 2015. Rethinking Rehabilitation: Theory and Practice. CRC Press. https://www.crcpress.com/Rethinking-Rehabilitation-Theory-and-Practice/McPherson-Gibson-Leplege/p/book/9781482249200. Soveltuvin osin.
    - Law, M. & MacDermid, J. 2014. Evidence-Based Rehabilitation, A Guide for Practice. Thorofare: SLACK Incorporation. 3rd ed. Soveltuvin osin.
    - Sipari S. & Mäkinen, E. 2012.Yhdessä rakentuva kuntoutusosaaminen. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisusarja; Aatos-Artikkelit 6/2012.
    - Laitinen, M. & Niskala, A. 2013. Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä. Tampere: Vastapaino.
    - Sosiaalityön vaikuttavuus. 2012. Toim. A. Pohjola, T. Kemppainen & S. Väyrynen. Rovaniemi: Lapin Yliopistokustannus.
    - Sosiaalityön yhteisöllisyyttä etsimässä. 2015. Toim. S. Väyrynen, K. Kostamo-Pääkkö & P. Ojaniemi. Tallinna: UniPressGlobal.

    -Lindh, Härkäpää Kostamo-Pääkköt, (toim.) 2018. Sosiaalinen kuntoutuksessa. Lapin Yliopisto. (verkkojulkaisu)
    -Kostilainen ja Nieminen (toim.), 2018. Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdodllisuuksia. Diakonia ammattikorkeakoulun julkaisuja. Diak työelämä 13. (verkkojulkaisu)

    Opettaja

    Tuomas Lallukka, Asta Suomi

    Ajoitus

    20.08.2022 - 17.12.2022

    Opiskelijan oppimistehtävät ja ajankäyttö

    Luennot, työpajat, seminaarit 16h, itsenäinen opiskelu 87h, etäopiskelu 32h

    Ilmoittautumisaika

    01.08.2022 - 04.09.2022

    Ryhmä
    • YSY22SM
    • ZJAYSY22SM
    Arviointimenetelmät

    Avoin amk 5 polkupaikkaa
    Avoin amk 5 yksittäistä

    Tutkinto-ohjelma

    Projektijohtaminen, sosiaali- ja terveysala (YAMK), Verkostojohtaminen, sosiaali- ja terveysala (YAMK), Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK (YAMK)

    Toteutustapa

    Lähiopetus

    Opintopistemäärä
    • 5 op
    Vastuuyksikkö

    Hyvinvointiyksikkö