Toiminnallisuus ryhmän ohjaamisessa (5 op)
Toteutuksen tunnus: SZ00CI77-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
27.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 1 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Toimipiste
- Lutakon kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 50
- Koulutus
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Opettajat
- Tuomas Lallukka
- Jenni Koivumäki
- Riikka Karvonen
- Katri Kainulainen
- Vastuuopettaja
- Tuomas Lallukka
- Ryhmät
-
SKO24SMKuntoutuksen ohjaaja (AMK)
-
ZJASTT25KMAvoin AMK, sote, AMK- Väylät, toimintaterapeutti monimuoto
-
SOS24SMSosionomi (AMK)
-
STT25KMToimintaterapeutti (AMK)
- Opintojakso
- SZ00CI77
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Tavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on oppia tavoitteellisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan ryhmäprosessin suunnittelun ja toteutuksen perusteet sosiaali- ja terveysalan asiakasryhmien parissa.
Opintojakson osaamiset:
Oppimaan oppiminen
Kuntoutuksen ohjaustyö ja ohjaaminen (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Terapeuttinen vuorovaikutussuhde ja monitoimijuus (Toimintaterapeutti AMK)
Osallisuutta edistävä toimintaterapiaprosessi ja ammatillinen harkinta (Toimintaterapeutti AMK)
Opintojakson osaamistavoite:
Osaat arvioida ja kehittää oppimistapoja erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat ottaa vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta. Osaat reflektoida omaa osaamistasi ryhmän ohjaamisessa.
Tiedät keskeisiä ryhmän ohjaamisen, kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmän kehitysvaiheiden lähtökohtia ja periaatteita kuntoutus- ja sosiaalialalla. Osaat hyödyntää toiminnallisia ja luovia menetelmiä tavoitteellisessa ryhmätoiminnassa ja perustella niiden merkityksen.
Osaat ryhmämuotoisen ja tavoitteellisen sekä asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteen perusteet. Osaat toimia dialogisessa vuorovaikutuksessa ryhmän ohjaajana sekä yhteistyökumppanina.
Sisältö
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ryhmien kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmäprosessin keskeiset periaatteet ja käytänteet sekä vuorovaikutus ja oppiminen ryhmässä. Ryhmäharjoituksia toiminnallisin ja luovin menetelmin kokeillaan käytännössä ja perehdytään niiden merkitykseen asiakkaan osallisuuden ja toimijuuden vahvistajina.
Oppimateriaalit
Cole, Mary. 2012 nide tai 2018 e-kirja. Group dynamics in occupational therapy: The theorethical bacis and practice application of group intervention.
Huhtinen-Hilden, Laura & Lamppu, Minna (toim.). 2018. Odottamattomia aarteita. Ilmaisua, leikillisyyttä ja luovaa toimintaa ryhmässä. Metropolia Ammattikorkeakoulu. SOSKU-esite_DIGI_2ndd.indd (theseus.fi)
Hämäläinen, T. & Savolainen, K. 2016. Toiminta kuntoutumisessa -päämäärä ja väline. Teoksessa Autti-Rämö, I., Salminen, A-L., Rajavaara, M., Ylinen, A. Kuntoutuminen. Duodecim. 2016.
Stålberg, Leena. 2019. Pienryhmäohjaajan opas. PS-kustannus
Opetusmenetelmät
Opintojaksolla opiskelet ryhmän ohjaamiseen sekä luoviin ja toiminnallisiin menetelmiin liittyviä teorioita webinaareissa (verkko-opiskelu), itsenäisesti, ryhmässä sekä lähiopetuksessa kampuksella (2 päivää).
Opintojakson työtapoihin kuuluu itsenäistä teoriaan perehtymistä opintojakson materiaalien pohjalta, vuorovaikutteisia webinaareja sekä työpajoja ja menetelmien kokeilua kontaktipäivissä.
Webinaareihin tullaan pääsääntöisesti valmistautuneena opiskelemaan teoriaa opettajan johdolla sekä harjoitusten ja keskustelun avulla vuorovaikutteisesti.
Opintojakson aikana työstetään harjoitustehtävää moniammatillisissa tiimeissä. Harjoitustehtävässä hyödynnetään ja sovelletaan opiskeltua teoriaa sekä oman ammattialan materiaalia.
Luovia menetelmiä opiskellaan itsenäisesti perehtyen erilaisiin menetelmiin ja kokeilemalla joitakin menetelmiä opettajien johdolla kontaktipäivien aikana
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Webinaareihin valmistautuminen ja webinaarit 52 h = 2op
Kontaktipäivät 16h + niihin valmistautuminen ja harjoitustehtävä 27h = 1op
Ryhmätehtävä 52h = 2op
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat kuvata tavoitteellisten ryhmien kokoamisen, suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin sekä ryhmäprosessin keskeiset periaatteet ja käytänteet. Tiedät, miten voit ohjaajana tukea ryhmän vuorovaikutusta ja oppimista. Osaat kertoa esimerkkejä ja omakohtaisia kokemuksia luovan toiminnan toteuttamisesta. Osaat perustella toiminnallisten ja luovien menetelmien merkitystä asiakkaan voimavarojen ja kuntoutumisen tukemisessa.
Esitietovaatimukset
Osaat toimia ammatillisesti, ymmärrettävästi ja dialogisesti vuorovaikutustilanteissa asiakkaiden, läheisverkostojen ja muiden ammattilaisten kanssa erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat perustella ihmis- ja asiakaslähtöisen työskentelyn merkityksen ohjaustyössä.
Lisätiedot
Itsearviointi: oppimistavoitteiden asettaminen ja arvio niiden saavuttamisesta.
Harjoitustehtävä perustuen seuraaviin materiaaleihin:
Luentomateriaalit.
Ståhlberg, Leena. 2019. Pienryhmäohjaajan opas. PS-kustannus. Osa 1. (löytyy e-kirjana)
Levi, Daniel. 2011. Group dynamics for teams. Los Angeles, CA: Sage 2011. 238–245, 252–253. (Skannattu tiedosto Moodlessa)
Vertaisarviointia toteutetaan jälkimmäisen kontaktipäivän yhteydessä.
Opintojakson hyväksiluku aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen kautta (AHOT) voi olla mahdollista jos olet suunnitellut ja ohjannut asiakasryhmälle erilaisia toiminnallisia sekä tavoitteellisia kuntoutus- ja sosiaalialan ryhmiä vähintään puolen vuoden ajan, ja saanut näihin amk tasoisen koulutuksen. Hyväksiluku voi olla mahdollista osittain, mikäli sinulla on kokemusta erilaisten tavoitteellisten toiminnallisten ryhmien ohjaamisesta vähintään puolen vuoden ajalta ja sinulla on ollut siihen sosiaali-, terveys, kasvatus- ohjaus- tai liikunta -alan ammatillinen koulutus. Hyväksilukuhakemus (AHOT) tulee toimittaa opintojakson oman tutkinto-ohjelman opettajalle viimeistään viikko ennen opintojakson alkua, jotta opettaja ehtii tehdä hyväksiluvusta päätöksen ennen aloituswebinaaria. Kun opintojakso on käynnistynyt, hyväksilukuhakemuksia ei enää käsitellä.
Ryhmätehtävä arvioidaan erillisten kriteerien mukaan asteikolla Hyväksytty - hylätty