Siirry suoraan sisältöön

Musiikin hahmottaminen 1Laajuus (9 op)

Tunnus: KMZM0106

Laajuus

9 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Musiikin historia 1:
Opiskelija tuntee länsimaisen taidemusiikin keskeiset tyylit, suuntaukset, henkilöt ja lajit antiikista 1800-luvun alkuun. Hän osaa sijoittaa musiikin historialliset ilmiöt laajempaan kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiin.

Musiikkianalyysi 1:
Opiskelija tuntee keskeisten sävellysmuotojen rakenteelliset periaatteet gregorianiikan-klassismin ajanjaksoilla. Hän ymmärtää niiden taustat ja osaa selittää analyyttisin käsittein hahmottamaansa kokonaisuutta.

Säveltapailu 1:
Opiskelija tuntee melodian, rytmin ja harmonian tyylipiirteiden käytänteet gregorianiikasta barokkiin, kuultuna ja kirjoitettuna sekä osaa toteuttaa niitä nuoteista laulaen ja kirjoittaen kuuntelun perusteella.

Sisältö

Musiikin historia 1:
Länsimaisen taidemusiikin ilmiöt osana kulttuurihistoriallista muutosta antiikista 1800-luvun alkuun. Musiikin tyylipiirteet säveltäjineen ja keskeiset lajit.

Musiikkianalyysi 1:
Länsimaisen musiikin sävellysmuodot gregorianiikasta klassismiin. Jakautuu kolmeen osaan: a) Vanhan musiikin sävellysmuodot, b) Barokin sävellysmuodot ja c) Klassismin sävellysmuodot.

Säveltapailu 1:
Kunkin tyylikauden keskeisimmät ilmiöt laulaen, kuunnellen ja kirjoittaen. Keskiaika: Kirkkosävellajit melodisena ilmiönä, gregoriaaninen laulu, muu laulutaide, moniäänisyyden alkuvaiheet ja kehittyminen, tanssimusiikki. Renessanssi: Vokaalipolyfonia, kirkkosävellajinen soinnutus, soitinmusiikki. Edellä mainitut ilmiöt myöhemmin sävelletyssä populaarimusiikissa. Barokki: Tonaalisuus, homofonia, polyfonia ja tyypilliset sävellysmuodot.

Esitietovaatimukset

Musiikin historia 1:
Opiskelija tuntee länsimaisen musiikin peruskäsitteet musiikkiopiston D-kurssin tasoisesti. Hyväksytty tasokoe (valintakoe) tai vastaavat vaihtoehtoiset perusopinnot.

Musiikkianalyysi 1:
Opiskelija tuntee länsimaisen musiikin peruskäsitteet musiikkiopiston musiikin perusteiden tasoisesti. Hyväksytty musiikkiopistotason teorian suoritus (aiemmat opinnot) ja/tai pääsykokeessa vähintään 50% teoriaosion maksimipisteistä. Muussa tapauksessa hyväksytty suoritus opintojaksosta Teorian perusteet.

Säveltapailu 1:
Opiskelija tuntee länsimaisen tonaalisen musiikin melodian ja harmonian peruskäsitteistön kuultuna, laulettuna ja kirjoitettuna.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Musiikin historia 1:

Musiikin historia 1 sisältää kolme kirjallista ja kuunneltavaa kuulustelua. Kirjallisten osuus on 50% ja kuunteluiden 50%.

Erinomainen 5
Opiskelija tiedostaa musiikinhistoriallisten vaiheiden merkityksen sille, mihin musiikissa on tultu tänään. Hän hallitsee eri ajanjaksoina käytetyt tyylit, tekniikat ja terminologian sekä niiden taustalla olevat syyt.

Kiitettävä 4
Hyvän (3) osaamisen lisäksi opiskelija tuntee keskeiset säveltäjät taustoineen, sekä yleishistoriallisen kehyksen johon säveltäjät liittyvät.

Hyvä 3
Opiskelija pystyy nimeämään tyylisuuntausten lisäksi tärkeimmät eri ajanjaksoina käytetyt tekniikat ja terminologian. Hän tuntee myös kuunnellen musiikin historian keskeisimmät teokset.

Tyydyttävä 2
Opiskelija pystyy nimeämään keskeiset tyylisuuntaukset musiikin historian eri vaiheista. Hän pystyy nimeämään keskeisiä periodiin liittyviä säveltäjiä ja hallitsee musiikin historiaan liittyvää erityisterminologiaa.

Välttävä 1
Opiskelija tuntee joitakin tyylisuuntauksia musiikin historiasta ja kykenee nimeämään joitakin säveltäjiä. Hän tuntee joitakin musiikin historiaan liittyviä termejä.

Hylätty 0
Opintojakso merkitään hylätyksi, jos minimitavoitteita ei saavuteta.

Musiikkianalyysi 1:

Musiikkianalyysi 1 sisältää kolme kirjallista kuulustelua (osat a, b ja c) sekä erikseen annettavat näyteanalyysit (osiossa b). Jokainen on 1/3 100%:sta.

Erinomainen 5
Opiskelijalla on pitkälle kehittynyt tietotaito eri musiikkiperiodien analyyttisessä hallinnassa. Hän osaa analysoida myös poikkeuksellisia ja/tai ongelmallisia teoksia.

Kiitettävä 4
Hyvän (3) osaamisen lisäksi opiskelija tuntee kokonaisvaltaisesti teoksen rakenteen pienoismuodoista suureen kokonaisuuteen. Opiskelija osaa oma-aloitteisesti analysoida haasteellisempiakin tilanteita.

Hyvä 3
Opiskelija tuntee keskeiset sävellysmuotojen rakenteelliset periaatteet ja osaa käyttää tuntemustaan analyysiin. Hän myös tuntee kuhunkin tyyliperiodiin kuuluvat sävellysmuodot ja osaa tunnistaa niistä muotorakenteen lisäksi harmonisia rakenteita.

Tyydyttävä 2
Opiskelija tuntee teosanalyysin perusteet. Hän tunnistaa teoksen rakenteellisia jaksotuksia nuottikuvasta. Hän tuntee tyyliperiodin sisällä olevat tärkeimmät sävellysmuodot ja tietää niiden keskinäiset erot.

Välttävä 1
Opiskelija tuntee joitakin tyyliperiodin sävellysmuotoja. Hän osaa auttavasti analysoida tärkeimpiä periodiin kuuluvia sävellysmuotoja.

Hylätty 0
Opintojakso merkitään hylätyksi, jos minimitavoitteita ei saavuteta.

Säveltapailu 1:

Säveltapailu 1 sisältää kaksi kirjallista tenttiä sekä prima vista-tentti (50% ja 50%).

Erinomainen (5)
Ymmärtää musiikillisten ilmiöiden taustalla olevat seikat ja osaa hyödyntää tietämystään ongelmien ratkaisemisessa. Ei vaikeuksia selvitä hankalasta tekstuurista. Hankkii tietoa ja kehittää taitojaan oma-aloitteisesti. Pystyy ratkaisemaan myös uudentyyppisiä ongelmia.

Kiitettävä (4)
Pystyy ratkaisemaan ongelmia onnistuneesti. Ymmärtää musiikillisten ilmiöiden taustalla olevat seikat ja osaa hyödyntää tietämystään ongelmien ratkaisemisessa. Ei sanottavia vaikeuksia selvitä hankalasta tekstuurista. Hankkii tietoa ja kehittää taitojaan oma-aloitteisesti.

Hyvä (3)
Hallitsee hyvin musiikin ilmiöiden hahmottamisen kuulemisen perusteella. Pystyy lukemaan tavanomaista nuottitekstuuria ja keksii vaikeampaan tekstuuriin sopivat apukeinot.

Tyydyttävä (2)
Hallitsee pääosin säveltapailun perusasiat, mutta kokee haasteellisena jonkin yksittäisen osa-alueen.

Välttävä (1)
Hallitsee säveltapailun perusasioita, mutta vaikeuksia useammilla osa-alueilla.

Hylätty 0
Opintojakso merkitään hylätyksi, jos minimitavoitteita ei saavuteta.